Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

2 pominiete tabletki metoda yuzpe. sytuacja jest pokrecona!!

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Justyce
Czw 24 Mar, 2011 16:21
2 pominiete tabletki metoda yuzpe. sytuacja jest pokrecona!!
Autor Wiadomość
jenifer86
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 10:50 2 pominiete tabletki metoda yuzpe. sytuacja jest pokrecona!!

mam problem. biore yasmin. w tym cyklu niestety pominete zostaly przezemnie 2 tabletki 1 w drugim tygodniu-dosyc duzeeeeeeeeeeee rozwolnienie,
a 2 w 3 tygodniu.(ponad 12)
Uprawialam sex, i pekla gumka przedwczoraj.
Zastosowalam metode yuzpe, 4+4 stedilil30
I tu pojawiaja sie moje watpliwosci co zrobic z yasminem???
wczoraj wzielam jedna tabletke o zwyklej porze, dzis zostala mi ostatnia z opakowania,
na ulotce pisze ze na powinno robic sie przerwy w braniu tabletek, ale nie robilam przerwy juz w tamtym miesiacu pozatym zastosowalam ww. metode
Nie wiem co robic, czy ktoras byla w podobnej stuacji???

Tak na marginesie skutki uboczne yuzpe mam tragiczne :| latam caly czas do kibelka boli mnie brzuch i wszytko inne, umieram ogolnie :|

Karolina 

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 10:59 

O rety, ale namieszałaś :roll: skoro pierwszą pigułkę pominęłaś w 2 tygodniu, to z ulotki powinnaś wiedzieć, że trzeba ją było przyjąć jak najszybciej (nawet jeśli to ma oznaczać przyjęcie dwóch pigułek naraz, tej zapomnianej i kolejnej) i wszystko by było ok., przy pominięciu kolejnej pigułki (w 3 tygodniu) powinnaś zacząć kolejne opakowanie, bez robienia przerwy na krwawienie z odstawienia. Co do metody yuzpe się nie wypowiem, bo brak mi słów... :roll:
Nic więcej."

jenifer86
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 11:39 

to wszytko wiem, czytalam ulotke tylko czy 3op bez przerwy bd ok?? to mnie zastanawia,+ te 8 dodatkowych ech..

Karolina 

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 11:45 

To Ty chcesz brać 3 opakowanie nie robiąc przerwy? Moim zdaniem to nie ma sensu. I tak już namieszałaś biorąc (moim zdaniem idiotycznie) 8 pigułek, podczas gdy przyjmujesz inne. Nie wiem, po co zastosowałaś metodę yuzpe, biorąc Yasmin. Idź do ginekologa. Co do zajścia w ciążę, mimo wszystko nie sądzę, żeby było to możliwe (ale to tylko moja opinia) natomiast bardziej bym się martwiła bałaganem, jaki sobie zafundowałaś, niż ewentualną ciążą.
Nic więcej."

Finka 

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 14:19 

ciąży przy takiej bombie hormonalnej to na pewno nie będzie :roll:
ale Karolina ma rację - yuzpe było tu zbędne.

jenifer86
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 14:55 

Minęło więcej niż 12 godzin od chwili pominięcia tabletki lub pominięto więcej tabletek.

Skuteczność antykoncepcyjna preparatu Yasmin może być zmniejszona. Dlatego pacjentka musi zastosować dodatkowe metody antykoncepcyjne. Im więcej kolejnych tabletek pominięto, tym większe jest ryzyko słabszego działania antykoncepcyjnego
I tu spanikowalam 2 tabletki -nie przyjete tak jakby, gumka pekla :kalach:

Zasada 7 dni
Należy przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe (może oznaczać to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne zażywać o stałej porze.
Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).

Finka 

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 14:57 

jenifer86, ta zasada nie tyczy się drugiego tygodnia, w ulotce to jest :roll:
nie wiem co mówi tabletka yasmin, ale yasminelle ma wyraznie napisane, że w drugim tygodniu pominięcie i przyjęcie tej tabletki nawet powyżej 12h gwarantuje odpowiednie zabezpieczenie przed ciążą.

Karolina 

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 15:05 

jenifer86 napisał/a:
I tu spanikowalam 2 tabletki -nie przyjete tak jakby, gumka pekla

no właśnie - spanikowałaś, trzeba było zadzwonić do ginekologa, a nie faszerować się 8 pigułkami zupełnie niepotrzebnie. Poza tym, skoro potrafiłaś odnaleźć forum, mogłaś poszukać wcześniej porady, zanim je połknęłaś. Wiem, że jak się jest zdenerwowanym to inaczej się myśli, ale jednak mogłaś najpierw poczytać, tym bardziej, że stediril30 też musiałaś skądś wziąć, prawda? Tak czy inaczej idź jak najszybciej do ginekologa (chodzi mi tu o Twoje zdrowie, a nie o ewentualną ciążę, bo ja tak samo jak Finka, nie uważam, żeby jakieś szanse na nią były)
Nic więcej."

lena190
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009 17:50 

jenifer86, czy uważasz, że metoda yuzpe jest tym środkiem antykoncepcyjnym, o którym mowa w ulotce? W dodatku mechanicznym? :roll:

Katarynka1
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Cze, 2009 19:52 

Finka napisał/a:
jenifer86, ta zasada nie tyczy się drugiego tygodnia, w ulotce to jest :roll:
nie wiem co mówi tabletka yasmin, ale yasminelle ma wyraznie napisane, że w drugim tygodniu pominięcie i przyjęcie tej tabletki nawet powyżej 12h gwarantuje odpowiednie zabezpieczenie przed ciążą.

Chciałabym jeszcze wrócic do kwestii dodatkowego zabezpieczenia w przypadku pominiecia tabletki Yasmin w 3 tygodniu. Wiem, że w przypadku Yasminelle w ulotce jest wyraźny podział na tygodnie, i w przypadku pominięcia w 3 tygodniu, zastosowanie jednego z 2 zaleceń, ochrona przed ciążą będzie zachowana.

Natomiast ten problem w przypadku Yasmin jest dla mnie niejasny-przeklejam ze strony yasmin.pl:

Zasada 7 dni
•Należy przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe (może oznaczać to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne zażywać o stałej porze.
•Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).
•Należy rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu przyjmowania tabletek z aktualnego opakowania, czyli bez stosowania 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia powinno wystąpić po dokończeniu drugiego opakowania. Jeżeli krwawienie z odstawienia nie wystąpi po ukończeniu drugiego opakowania, przed rozpoczęciem następnego należy skontaktować się z lekarzem. W dniach przyjmowania tabletek może wystąpić plamienie lub krwawienie

Czy punkt drugi tzn.Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne) odnosi się jednak w przypadku Yasmin do każdego tygodnia?

Dziękuję za pomoc.

Linka 

Wysłany: Czw 25 Cze, 2009 20:20 

Katarynka1, zasada podziału na trzy tygodnie tyczy się wszystkich tabletek........więc logicznie nalezy stosować się do zaleceń z ulotki.....radze za punkt odniesienia brać ulotkę Yasmin, Yasminelle :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi