Jak opóźnic miesiączkę tabletkami antykoncepcyjnymi? Ważne!
Witam, mam problem ponieważ za tydzień (dokładnie w środę) kończy mi się opakowanie tabletek antykoncepcyjnych(21tab. - Naraya), ale planuję wyjazd w weekend z soboty na niedzielę i obawiam się, że dostanę miesiączkę.. A chciałabym jakoś przesunąć o te parę dni (do soboty)..
W jaki sposób to zrobić? - Rozpocząć nowe opakowanie - wziąć 4 tabletki i następnie czekać na miesiączkę przez 7 dni i dopiero po tych 7 dniach skończyć zaczęte opakowanie?
Czy po prostu zużyć całe opakowanie i dopiero poczekać na miesiączkę - ale ile dni zrobić wtedy tej przerwy - 7 dni przerwy czy 14 zrobić wtedy, skoro wezmę 42 tabletki?
Czy będę normalnie zabezpieczona?
I czy po tym eksperymencie będę miała normalną miesiączkę?
Proszę mi to trochę rozjaśnić, bo nie mam zielonego pojęcia na ten temat czy można opóźnić miesiączkę.
patka0806, możesz skończyć wcześniej opakowanie (min 16 tabletek), i po przerwie ruszyć z następnym, lub po prostu połączyć opakowania (możesz dobrać dowolną liczbę pigułek). W jednym i drugim przypadku jesteś zabezpieczona. Wyraźnie mówi o tym ulotka!
Czy po prostu zużyć całe opakowanie i dopiero poczekać na miesiączkę - ale ile dni zrobić wtedy tej przerwy - 7 dni przerwy czy 14 zrobić wtedy, skoro wezmę 42 tabletki?
Dokładnie tak, jak pisze Szczęściara. Przerwa nie może być dłuższa niż 7 dni.
Natomiast łączenie i przesunięcie krwawienia do wyboru:
a) wcześniej skończyć (po minimum 16 tabletkach) + przerwa i nowe opakowanie.
b) dobrać kilka tabletek z nowego opakowania i wtedy zrobić przerwę
c) nie robić przerwy i wziąć dwa opakowania pod rząd
Ale pamiętaj, że nawet jeśli połączysz opakowania lub wydłużysz branie tabletek, to możesz (choć nie obowiązkowo) mieć krwawienie lub plamienie.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
Absolutnie nie ma takiego limitu, ale przyjmuje się, że powinno się łączyć maksymalnie trzy opakowania, żeby uniknąć plamień, zatrzymania wody itd.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Już się tłumaczę. Przeczytałam kiedyś taką informację- że max 3 razy w roku po 3 opakowania pod rząd. Byłam pewna, że przeczytałam to gdzieś na naszym forum. Zapamiętałam, ale nie znalazłam dzisiaj potwierdzenia. W googlu można znaleźć takie wypowiedzi, że max 3 razy i że niektórzy ginekolodzy się tak wypowiadają. Nie wiem czy można w to wierzyć. Z drugiej strony z tabletkami jest tak, że różne, nawet skrajne, opinie o nich krążą.
Przepraszam za wprowadzenie zamieszania. Nie wiem czemu to zapamiętałam.
_________________ Dalej i dalej na paraboli czasu wznoszę się, aby za chwilę opaść na dno...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum