Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Łagodna pielęgnacja włosów

Poprzedni temat «» Następny temat
Łagodna pielęgnacja włosów
Autor Wiadomość
moniat
[Usunięty]

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 17:55 

Vivien napisał/a:
żadnych SLSów i SLESów

co to znaczy? :shock:

Vivien 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 19:37 

moniat napisał/a:
Vivien napisał/a:
żadnych SLSów i SLESów

co to znaczy? :shock:

To są silne detergenty, jakie występują w szamponach, sodium lauryl sulfate (SLS) i sodium laureth sulfate (SLES).
Ogólnie wystrzegam się ich we wszystkich kosmetykach, czasem używam SLESowych szamponów (średnio raz, dwa razy w miesiącu, albo kiedy używam cięższych silikonów czy jakichś środków do stylizacji, żeby oczyścić z nich kłaki).

Olka 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 21:02 

Vivien, a co dobrze zmywa wosk z włosów?? Też SLSowe i SLESowe szampony?? Wogóle- we wszystkich Pantenach, Gliss Kurach, Sunsilkach itp. one są, jak popatrzeć na skład, najczęściej na drugim miejscu. A w jakich ich nie ma???? ;]

Vivien 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 21:41 

Co do wosku -nie mam pojęcia, nie używam. U mnie na co dzień jest odżywka (silikony), jak się bardziej odstawiam to dochodzi do tego jakiś anti-frizz (jeszcze więcej silikonów), co najwyżej jakaś pianka jeszcze.

SLSów nie mają, albo mają na końcach składów szampony dla dzieci.
Ja używam Babydream Rossmana, śmieszne pieniądze kosztuje, a jest przyzwoity.

Jak chcę sobie dobrze oczyścić kłaki, to rozpuszczam 10 aspiryn w odrobinie spirytusu i dolewam to do szamponu :) Sposób zaczerpnięty z Laboratorium Urody.

Justyce 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 21:59 

A ja ostatnio wróciłam do szamponów i myjów do ciała z SLESami. Wcześniej miałam sajgon ze skórą, ale prawdopodobnie wywołany używaniem środków z mocnymi substancjami zapachowymi. I dlatego musiałam przystopować - zrezygnowałam z myjów perfumowanych, a potem przeszłam na te bez SLES. Później skóra wróciła do siebie i wróciłam do wcześniejszej pielęgnacji.

Wiesz, Viv, te SLES/SLS to są troszkę takie chłopcy do bicia, bo owszem, mogą powodować podrażnienia, itp., ale ja bardziej wystrzegam się mocnych środków zapachowych czy nieskończonej ilości parabenów itp. :) Do twarzy, owszem, myj bez SLES, ale do ciała czy włosów - już sobie na to pozwalam, zwłaszcza że potem i tak walę odżywkę.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

Olka 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 22:03 

Vivien napisał/a:
Jak chcę sobie dobrze oczyścić kłaki, to rozpuszczam 10 aspiryn w odrobinie spirytusu i dolewam to do szamponu Sposób zaczerpnięty z Laboratorium Urody.

:shock: nie rozpuszcza włosów??
spirytus salicylowy?

zawsze się stresuję, jak zmywam twarz tonikiem ze spirytusem, zeby po włosach za bardzo nie zajechać;)

Justyce 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 22:29 

Można też zmieszać spiryt z kwasem salicylowym. Tylko nie wiem, jakie jest wymagane stężenie.
No i nie musi być to od razu 90% spiryt, wystarczy coś o znacznie słabszym stężeniu alkoholu, byle się kwas salicylowy rozpuścił.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

Vivien 

Wysłany: Nie 04 Mar, 2007 00:01 

Justyce napisał/a:
Wiesz, Viv, te SLES/SLS to są troszkę takie chłopcy do bicia, bo owszem, mogą powodować podrażnienia, itp., ale ja bardziej wystrzegam się mocnych środków zapachowych czy nieskończonej ilości parabenów itp. :) Do twarzy, owszem, myj bez SLES, ale do ciała czy włosów - już sobie na to pozwalam, zwłaszcza że potem i tak walę odżywkę.

Ja ogólnie bez histerii do SLESu podchodzę, ale unikam.
Tzn dokładnie tak: ryj, higiena intymna -wyłącznie bez SLS i SLES, ciało -raczej bez (palmolivy), włosy -tyż bez, ale dyżurny SLESowy szampon mam.

Ogólnie jeśli chodzi o włosy i skórę głowy to wolę dmuchać na zimne. Mam kłaki do połowy pleców i chciałabym taki stan owłosienia co najmniej utrzymać, a mam problemową zarówno skórę głowy (przetłuszczanie takie, że muszę myć codziennie, włosy mi lecą dość mocno) jak i same włosy (delikatne, plączące się niemiłosiernie).

W ogóle od dwóch lat idę do dermatologa z tą moją łepetyną i dojść nie mogę :roll:

[ Dodano: Nie 04 Mar, 2007 00:14 ]
Olka napisał/a:
:shock: nie rozpuszcza włosów??
spirytus salicylowy?

Jak Justyce pisała, chodzi o taką ilość alko, żeby aspirynka się rozpuściła, dosłownie odrobinę tego trzeba.
A włoski są po tym cud miód -oczyszczone, odciążone, można sobie na nich znów radośnie budować silikonową otoczkę :D

Wiedźma 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 15:08 Łagodna pielęgnacja włosów

Zoe napisał/a:
-nie używam szamponów z SLS

domi a możesz mi powiedzieć jakie są szampony bez SLS ?? rzuć nazwami, bo ja prawdę mówiąc szukam takich i ciągle w składzie widzę właśnie to SLS ;)

druga sprawa ktoś mógłby podać nazwy chemiczne na kt. np. zwracać uwagę ?? dla laika co nie studiował chemii to może bądź co bądź być problem z tymi nazwami ze składu ??

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
Ostatnio zmieniony przez Vivien Pon 02 Sie, 2010 20:17, w całości zmieniany 1 raz  

misia 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 15:15 

Wiedźma napisał/a:
Zoe napisał/a:
-nie używam szamponów z SLS

domi a możesz mi powiedzieć jakie są szampony bez SLS ?? rzuć nazwami, bo ja prawdę mówiąc szukam takich i ciągle w składzie widzę właśnie to SLS ;)

druga sprawa ktoś mógłby podać nazwy chemiczne na kt. np. zwracać uwagę ?? dla laika co nie studiował chemii to może bądź co bądź być problem z tymi nazwami ze składu ??

właśnie, też jestem ciekawa :P

Vivien 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 15:46 

Wiedźma napisał/a:
jakie są szampony bez SLS ??

W uproszczeniu: szampony dla dzieci (polecam Rossman Babydream, HiPP, Bubchen) i szampony apteczne.

Rozwijając wątek:
http://wizaz.pl/forum/sho...706&postcount=1

Tyle że lista ostatnio aktualizowana była w 2008 roku.

Kanela 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 15:48 

Niestety szampon Nivea baby ma SLS...

Vivien 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 15:52 

No niektóre dziecięce mają, chodzi raczej o zawężenie grupy docelowej ;) Jeśli chcę znaleźć szampon bez paskudztw, to sięgam do dziecięcych po prostu i patrzę na skład. Większość dzieciowych jest jednak bez SLS/SLES i bez barwników, konserwantów, parabenów, PEG i takich tam ;)

Kanela 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 15:56 

Ja mam ogromny problem z szamponami, bo większość mnie uczula, więc kupiłam właśnie dziecięcy, ale tutaj problemem było to, że prawie w ogóle się nie pienił i musiałam go bardzo dużo użyć żeby udało mi się umyć włosy..

Vivien 

Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 16:01 

Albo rybki, albo akwarium - pienią właśnie SLS/SLES.
Ja wykorzeniłam z głowy przeświadczenie, że to piana myje ;) Teraz nie staram się jej maniakalnie uzyskać, a włosy i tak są czyste ;)
Można sobie też zorganizować mały kubeczek, np zakrętkę z jakiegoś kosmetyku: porcja szamponu, drugie tyle wody, przykryć łapką, zatelepać - spieni się, a po wylaniu na włosy też będzie lepiej współpracować.

Tak czy siak takiego szamponu używa się ciut więcej, ale z drugiej strony nie są one drogie.

Odpowiedz do tematu