Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

ataki padaczkowe

Poprzedni temat «» Następny temat
ataki padaczkowe
Autor Wiadomość
Zoe 

Wysłany: Pią 01 Lip, 2005 11:35 ataki padaczkowe

moj pies - jamnik mial ostatnio dwa takie ataki - ksiazkowy przyklad, z drgawkami oddawaniem moczu, sztywnieniem całego ciała :(
jeden na spacerze ze mna - bylam sama wyobrazcie sobie moje przerazenie, pierwszy raz widzialam takie cos
a drugi raz w nocy jak spal w lozku, mnie nie bylo ale na szczescie mama sie obudzila bo spadl z lozka:(
podejzewamy ze mial wiecej takich atakow jak byl sam bo nigdzie nie chce chodzic sam i ciagle chce zeby ktos nim byl, jest caly czas taki wystraszony, nie rozumie co sie dzieje
bylam u weterynarza, ktory na szczescie stwierdzil ze za wszelka cene trzeba psa ratowac
nie wiadomo narazie co jest przyczyna tych ataków, podobno tak padaczka moze byc pourazowa, a on ostatnio mial bojke z innym psem o wybranke i wrocil nie tyle pogryziony co wystraszony (bo jamnik to mały pies z ogromnym sercem-bedzie walczyl nawet z dobermanem)
to jest bardzo impulsywny i żywy pies a teraz jakby przygasł...
te ataki moga byc nastepstwem ajkiegos paszyta, ktory gdziestam pomimo odrobaczania sie zagniezdził, wiec dostał zastrzyk i leki, w poniedzialek idziemy zrobic badania kwi zeby sprawdzic czy nei ma cukrzycy albo czegos innego

ataki w nastepstwie pasozytów to bylaby najlepsza opcja jaka moze wystapic, bo wtedy ustapia najgorzej jak to bedzie nieuleczalne..
czytalam o tym ze psom podaja relanium lub luminal ciagle zbey uniknac atakow ale to niezawsze pomaga :(
czytalam tez o psach ktore mialy ataki przez dwa dni bez przerwy a potem zdychały z wycienczenia...
nie wyobrazam sobie zbey costakiego moglo przydazyc sie mojemu psu , po prostu nie wiem co bym wtedy bez niego zrobila, onma 9 lat a jest z nami od 7 bo to znajda..
teraz wyjezdzam na dwa miesiace i starsznie sie boje ze jak mu sie cos stanie to mnie przy nim nie ebdzie a to taka kochana przytulanka, taki misio co uwielbia pieszczoty i tak umie rozmawiac fajnie ...
Ostatnio zmieniony przez Zoe Czw 28 Lip, 2005 20:42, w całości zmieniany 1 raz  

Mała Mi 

Wysłany: Pią 01 Lip, 2005 12:04 

Tak, przede wszystkim trzeba ustalić, co jest przyczyną ataków.
Jeśli okaże się że to sprawa pourazowa, to można być optymistą. Padaczka o podłożu pourazowym często mija u zwierząt samoistnie, z biegiem czasu organizm sam sobie z tym radzi, takie swoistne "samowyleczenie". U mojej Veny tak było. :D Przez 2,5 roku miała lekkie ataki średnio raz na kwartał, a potem jej przeszło. Od 3 lat ani razu. :D
Luminal itp. podaje się po ataku, żeby zwierzę "wyciszyć", ale pod warunkiem, że dobrze go toleruje. U części zwierzat działa "na odwyrtkę", czyli jeszcze bardziej je pobudza.
Leki przeciwpadaczkowe istnieją i potrafią zapobiegac atakom, ale to są tzw. siekiery (rozwalają m. in. nerki, wątrobę). Mój wet twierdzi, że mają sens tylko w przypadku bardzo częstych ataków. Przy atakach o małej częstotliwości występowania więcej z nich szkody niż pożytku.
PS. O Bakowskim słyszałam bardzo źle i to od paru osób.

Villemcia 

Wysłany: Pią 01 Lip, 2005 17:53 

mojego brata poprzednia suczka miala padaczke..tyle ze u niej to byl wynik pooperacyjny..
musiala dostawac proszki...ale w sumie malo jej pomagaly...zreszta leki te dzialaja na mozg psa.../zreszta takie same leki dostawal moj wujek bo tez mial ta chorobe/...
do tego dochodzi bol glowy...

Zoe 

Wysłany: Czw 28 Lip, 2005 20:52 

no i co?
no i jescze gorsze rzeczy:(((
ostatnio moj pies strasznie dyszal i bardzo sie szybko meczyl, zatrzymywal sie juz po 20 metrach od domu i nei szedl dalej..
ostatnio w nocy mial jakis dziwny atak, taki ze mam myslala ze juz zdechnie - na drugi dzien pojechali do weterynarza, skierowal na badania i okazalo sie ze ma bardzo chore serduszko...
powiekszone tak bardzo ze az 3 razy wieksze niz powinien.... :cry:
strasznie ciezko oddycha, i juz na to musi umrzec :cry:
jest to nieuleczalne, dostal tylko jakies leki ktore maja mu pomoc oddychac i na serduszko pomagaja...
lekarz powiedzial ze juz na to musi umrzec...
i ze jak umrze to bedzie mu sie lala krew z pyska bo mu serduszko peknie.... :cry:

teraz podobno taki smutny, calu zcas dyszy, zmeczony a tak naprawde ma dopiero 9 latek jak na jamnika to malutko...
i nic nie siwieje, wygladal zawsze jak mlodzieniaszek, wesoly skory do zabawy...
i taki impulsywny a teraz za nic nie moze sie denerwowac a on tylko na wszytko by szcekal...

i jescze na domiar zlego mnie nie ma w domu i tak sie strasznie martwie o niego..
z powodu jego hcoroby juz sie nei moge doczekac jak wroce do domu, chce jescze zdazyc jak najwiecej z nim pobyc....
nie oczekuje ze mi pwoiecie "nie martw sie domi, bedzie dobzre"
chcialm sie tylko wyplakac

gles
[Usunięty]

Wysłany: Czw 28 Lip, 2005 21:29 

A tego, na pewno pies bardzo cierpi to jest pewne. Moj kociak mial szkorbut i ogolnie wszystko mu gnilo od srodka, wet nie dawal zadnych szans. Uspilismy go, bo sie strasznie meczyl - a co to za przyjemnosc patrzec na to. Wazyl zaledwie kilogram i nie trzymal ani moczu ani kalu, a z mordki leciala mu struzka smierdzacego brazowego plynu. Nie jadl juz dobry miesiac, tylko strzykawkami dostawal papki i wode. Ale co z tego, jak moj Mikesz byl na wykonczeniu :( Mial swoje lata, bo 9.
To przykre, ale jesli uspisz psiaka to chociaz mu serce normalnie cale zostanie - przy uspieniu nie peknie, nie powinno. A pomysl, jaki to bedzie dla niego bol ehhh :/ A wy tez sie meczycie, bo nie ma nic gorszego jak czekac na najgorsze.
Niestety, trzeba sie godzic z losem ktory bywa okrutny, ale co zrobic. Po uspieniu Mikesza nie moglismy sie pozbierac, ale widzac go spiacego serce mniej stawalo niz na widok pol-zywego zwierzaka. Teraz mam Szczypka, kilka razy mnie porzadznie nastraszyl. A krolik tez ma swoje lata, z 6 na pewno. I tez zdechnie, mam nadzieje ze jeszcze nie za szybko. Wazne, zeby miec sie kim opiekowac, a wspomnien nikt nam nie zabierze.

Kitsune
[Usunięty]

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 02:17 

<przytul>

Zoe 

Wysłany: Sob 30 Lip, 2005 21:02 

nie dal rady ;(((
jeszce nei moge w to uwierzyc i nei moge przestac plakac...
nie moge :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Zoe 

Wysłany: Nie 31 Lip, 2005 01:27 

niew eim jak t mozliwe...
wiem ze moze to naiwne ale nie moge sobie tego nawte wyobrazic...
czuje sie jak w jakims koszmarnym snie i mam nadzieje ze zaraz sei obudze...
tylko dlaczego trwa to juz tak dlugo...
jescze 3 dni temu wiadomo ze byl chory ale wszytko bylop w miare w porzadku i tak nagle....
woda w plucach..
,eczyl sie przez cala noc jeszcze 5 godzin przed smiercia dostal zastrzyki...
ale nic nie pomagalo....
nadal slysze jego charczenie :cry: tak glosne ze slychac je bylo przez telefon:cry:
niewiarygodne jak latwo starcic najwiekszego przyjaciela :cry:
ktory zawsze mial dl mnie czas :cry:
neiw yobrazam soebie powrtou do domu, moi rodzice ciagle placza, nawet tata ktroy placze 3 raz odkad ja pamietam...

ciagle staram sie myslec o tym co mi powiedzial gle, ze wspomnien nikt nie zabierze...
tylko dlaczego wciaz nie moge sie z tym pogodzic...
:cry:

eklerka 

Wysłany: Nie 31 Lip, 2005 22:10 

domi, mocny przytul...

Odpowiedz do tematu