Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

BADANIA PRZED PRZEPISANIEM HORMONÓW

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Justyce
Sro 22 Gru, 2010 13:53
BADANIA PRZED PRZEPISANIEM HORMONÓW
Autor Wiadomość
Wampirek 

Wysłany: Wto 23 Sty, 2007 10:35 

wiem laski tylko musze poszukac dobrego a jak nie to skocze prywatnie :)
Nie może być dla kobiety większej udręki niż mężczyzna, który jest tak dobry, tak wierny, tak kochający, tak niepowtarzalny i który nie oczekuje żadnych przyrzeczeń. Po prostu jest i daje jej pewność, że będzie na wieczność.

Boisz się tylko, że ta wieczność – bez tych wszystkich standardowych obietnic – będzie krótka.

S@motność w Sieci J.L. Wiśniewski

yeyo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008 16:18 zanim lekarz przepisze antykoncepcje, robi badanie..jakie

otóż, to
byłam u ginekologa i w związku z tym, że przyszłam 5 minut przed końcem jego pracy, zdążyłam tylko mu powiedzieć, że interesuje mnie antykoncepcja, no więc umówiłam się z nim na kolejna wizyte, na której to pan dotkor miał zrobić mi usg, badanie piersi i nie pamiętam czy coś jeszcze ;| miałam przyjść jakoś po okresie, 5, 3 dni, z pustym pęcherzem , tak też zrobiłam, tyle, że znowu pojawiłam sie na ostatnią chwilę, lekarz zrobił mi usg i powiedział, że jeśli nie brałam nigdy żadnych tabletek to trzeba zacząć "porządnie" i dopasować odpowiedanią antykoncepcję, i tego co teraz nie napisze właśnie nie rozumie, bo teraz kazał mi przyjść w 3 bądź 5 dniu krwawienia z pełnym pęcherzem i dodał, że wtedy "będziemy stwierdzać jaką antykoncepcje przepisać" i taki był koniec wizyty bo musiał lecieć na jakieś zebranie,
no więc powiedzcie mi o co w tym wszytskim chodzi? i dlaczego mam przyjść podczas krawienia :roll:

lekarz ten jest profesorem i ma duże doświadczenie, dlatego też wybrałam się do niego, jest to starszy facet, ale teraz kompletnie nie wiem co robić,

jak wyglądały wasze badania przed przepisaniem pierwszej waszej antykoncepcji, tabletek dokładnie

Bas 

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008 17:19 

Byly juz podobne tematy

http://www.antyforum.pl/v...t=jakie+badania

http://www.antyforum.pl/v...t=jakie+badania

Pati 

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008 17:34 

yeyo, trochę dziwne to przeciąganie :/ Żeby zapisać pigułki wystarczy badanie ginekologiczne (usg też dobrze zrobić), badanie piersi i wywiad nt chorób twoich i w rodzinie. Jeśli są wskazania to robi też się badania na krzepliwość krwi i próby wątrobowe. Chyba, że chorujesz (schorzenia ginekologiczne) to wówczas lekarz może zalecić jeszcze inne badania... Ale zakładając że jesteś zdrowa i pigułki chcesz brać tylko w celach antykoncepcyjnych to troche dziwne jest zachowanie twojego lekarza :) Niepotrzebnie tylko opóźnia moment, w którym łykniesz pierwszą pigułkę

yeyo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008 17:54 

a odnośnie tego krwawienia co powiecie? lekarz wykonuje badania podczas okresu? bo ja to nie wiem... :oops:

aga 

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008 18:45 

no logicznie pomysl, jak masz pelno krwi w pochwie to co on tam moze zobaczyc?

yeyo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008 19:04 

co z tego, że ja pomyśle jak lekarz nie myśli,
pozatym dowodem na to, że myśle jest to, że próbuje dociec prawdy obrazującej badania ginekologiczne,
pozdrawiam :)

ewelynkaaa
[Usunięty]

Wysłany: Wto 14 Paź, 2008 23:30 

Sory że pisze na tym forum ale nie znalazłam żadnego innego na które by ktoś w miarę systematycznie zaglądał..
chodzi mi o to kiedy mam wziąć pierwszą pigułkę? lekarz mi coś tam tłumaczył że przez 21 dni i że 7 dni przerwy ale umknęło mej uwadze kiedy mam wziąć pierwszą tabletkę...?
proszę o odpowiedz

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Wto 14 Paź, 2008 23:53 

ewelynkaaa, bylo tysiac razy, w ulotce nawet o tym jest napisane.
SZUKAJKA!! http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=13

Cytat:
Stosowanie pigułki antykoncepcyjnej po raz pierwszy
Jeżeli w ostatnim miesiącu nie przyjmowano doustnych środków antykoncepcyjnych
Pierwszą tabletkę preparatu, oznaczoną danym dniem tygodnia, powinna Pani przyjąć pierwszego dnia cyklu, czyli w dniu wystąpienia krwawienia miesiączkowego. Np. jeśli miesiączka rozpocznie się u Pani w piątek, należy przyjąć tabletkę oznaczoną "Pt", a następnie przyjmować tabletki oznaczone kolejnymi dniami tygodnia. Możne Pani również rozpocząć stosowanie preparatu od 2. do 5. dnia cyklu, ale wówczas przez pierwsze 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).

kaczu
[Usunięty]

Wysłany: Sro 15 Paź, 2008 17:09 

wracając do tematu, moja pierwsza wizyta to rozmowa z ginekologiem, obligatoryjne badanie i wydanie recepty na 2 op. nastepna wizyta to cytologia i zlecenie badan krwi.

kasienka21111
[Usunięty]

Wysłany: Sro 05 Lis, 2008 17:10 

mnie wogole lekarz zadnych badan nierobil przepisal mi tabletki i tyle i bylam u kilku lekarzy i zaden nierobil badan a biore milvane

Olka 

Wysłany: Czw 06 Lis, 2008 23:05 

No to zmień lekarza, bo Twój jest nieodpowiedzialny... nawet Cię o badania krwi żaden nie poprosił??

Allegrowe czyszczenie półek, szaf i kosmetyczek. Zapraszam!!! :)

Tosiunia
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Lis, 2008 16:40 Re: Jakie badania przed przepisaniem tabletek

Wnikliwa napisał/a:
Witam!
Jakie badania może zlecić mi ginekolog przed przepisaniem mi pierwszych tabletek antykoncepcyjnych?
Bo zamierzam się udać do lekarza w tym celu, ale chciałabym się chociaż zorientować na co mam się nastawiać :D
Oozdrawiam! I dziękuje za odpowiedzi.

Byłam osotanio u lekarza ginekologa...zapytałam o tabletki antykoncepcyjne ( zaraz po zrobionej cytologii- nie było jeszcze wtedy wyników ) Kazał mi zrobi 8 badań zanim zaczne brać tabletki. I to były jego słowa : jeśli Pani bardzo zależy to mogę przepisać Pani tabletki na 2 miesiące ale podczas tego czasu musi pani wykonać badania bo inaczej więcej już ich pani nie przepisze. Przepisał mi Harmonet na 2 miesiące..
Odebrałam potem wyniki cytologii i wyszedł mi stan zapalny
musze sie wybrać na wizytę i zapytać co w związku z tym mam zrobić i nie wiem czy moge dalej brać te tabletki.Wziełam dopiero 2 i chodze poddenerwowana ale nie wiem czy to z powodu okresu czy za sprawą tych tabletek...

[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 16:42 ]
Wampirek napisał/a:
wiem laski tylko musze poszukac dobrego a jak nie to skocze prywatnie :)

Nie radze chodzić do ginekologa prywatnie..trzeba szukac aż się znajdzie dobrego.

[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 16:45 ]
loona napisał/a:
ja w swoim życiu miałam 3 ginów w tym jednego prywatnie. Żaden nie przepisał ŻADNYCH badań . Tylko na oko przepisali pigułki...

Jak się spisuje Harmonet ? nie masz żadnych niekorzystnych objawów ? czy jest skuteczny ? długo go już stosujesz ?

Pati 

Wysłany: Wto 11 Lis, 2008 10:55 

Tosiunia napisał/a:
Kazał mi zrobi 8 badań zanim zaczne brać tabletki.

A jakie to były badania? Bo badanie na samolocie + cytologia, badanie piersi, wywiad na temat chorób w rodzinie i własnych wystarczą. Dodatkowo można zrobić jeszcze z krwi próby wątrobowe i krzepliwość krwi. Innych badań się nie robi, bo i po co. Nic do doboru pigułek nie wniosą, ani też żadnego wpływu na to czy można brać pigułki nie będą miały...
Chyba, że jest obciążenie rakiem piersi, a koniecznie chce się brać pigułki to się robi oznaczenie BRCA. lub jak się ma zaburzenia hormonalne i tabletki ma się brać w celach leczniczych to się oznacza poziom hormonów. Ale to są skrajne przypadki. U zdrowej kobiety tych badan się nie robi.

Tosiunia napisał/a:
Nie radze chodzić do ginekologa prywatnie..trzeba szukac aż się znajdzie dobrego.

A to dlaczego nie radzisz prywatnie? Dobrego ginekologa często trudno zanleźć i to niezależnie czy prywatnie czy na NFZ...
Zgadzam się z tym, że trzeba szukać aż się znajdzie, ale prywatnych dyskryminować nie można (niektórzy tylko prywatnie przyjmują). Moja obecna gin jest świetna i chodzę prywatnie (Lux Med) i jestem zadowolona.

Tosiunia napisał/a:
Odebrałam potem wyniki cytologii i wyszedł mi stan zapalny
musze sie wybrać na wizytę i zapytać co w związku z tym mam zrobić i nie wiem czy moge dalej brać te tabletki.

A dlaczego niby nie możesz? Pigułki to jedno, a leczenie infekcji to drugie i jedno drugiemu nie przeszkadza.

JuliaC11
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Lis, 2008 23:37 

A ja nie wiem co się ostatnio ze mną dzieje... Biorę tabletki 10 miesięcy (Mercilon) i przez cały ten czas wszystko było w porządku, nic mi nie dolegało. A teraz od około 2 tygodni bardzo szybko zaczynają mi cierpnąć ręce, nogi nie aż tak bardzo... Zdarzyło się którejś coś takiego?

No i właśnie...Przed przepisaniem tabletek lekarz nie zrobił mi żadnych badań. Jedyne co miałam podczas tego 10miesięcznego czasu przyjmowania tabletek, to cytologia...

Odpowiedz do tematu