witam:) na pewnym forum przeczytalam,ze za pomoca badania usg sondy dopochwowej mozna oceniac skutecznosc tabletek antykoncepcyjnych... czy ktos z was orientuje sie czy to prawda? czy slyszeliscie moze o jakims badaniu sprawdzajacym skutecznosc tabletek antykoncepcyjnych?
Ostatnio zmieniony przez Verena Wto 19 Lut, 2008 14:50, w całości zmieniany 1 raz
atreyu [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 13:29
może chodzi po prostu o to, że podczas usg ginekolog widzi jajniki. Mnie już nie raz mówił, że są zablokowane- więc tabletki działaja.
Mnie to bardzo interesuje, jak wygladaja zablokowane jajniki? Jak odblokowane?
I jak to sie ma do sprawdzenia skutecznosci metody anty?
Nie czepiam sie, pytam , bo nie wiem.
_________________ Happiness can only come from inside of you and is the result of your love.
"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."
aniia2 [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 13:45
w sumie to ja nie mam pojecia, ale chialabym sobie wykonac takie badanie, bo takze mnie to irytuje...
Ogólnie przez takie USG widać pęcherzyki na jajnikach. Jak się w ten sposób monitoruje cykl to widać czy pęcherzyk rośnie i czy pękł. W ten sposób ocenia się owulację.
Jednorazowe USG jest niemiarodajne, szczególnie w I fazie cyklu... Nic nie wykaże... A już na pewno nie skuteczność pigułek (by ją wykazać trzebaby monitorować cały cykl, a co najmniej dni od gdzieś 8 do końca)
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
Wiek: 26 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 415 Skąd: Stu milowy las
Wysłany: Wto 22 Sty, 2008 17:43
Pati, jajniki w czasie stosowania anty hormonalnej są mniejsze, ale fakt, najlepiej jest monitorować opakowanie, żeby sprawdzić czy pęcherzyki dojrzewają...
_________________ Absterget Deus omnem lacrimam ab oculis eorum - i otrze Bóg wszelką łzę z ich oczu!
jajniki w czasie stosowania anty hormonalnej są mniejsze
Tylko trzeba jeszcze mieć odniesienie - mniejsze od jakiego rozmiaru A tego ginekolog pierwszy raz badając pacjentkę na pigułkach nie wie (standardy nie zawsze się tu sprawdzą ). Bo jeśli to stała pacjentka, która też była badana bez pigułek to zupełnie co innego - to tu masz całkowitą rację
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
a mi na takim badaniu lekrza napisal (to bylo we wrzesniu) douglas wolny...z ciekawosci zastanawiam sie co to znaczy...wiecie?
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
nie wiedziałam gdzie napisać..
29 marca miałam ostatni raz miesiączkę.
Podczas seksu prezerwatywa nie pękła, tydzień temu robiłam test wynik negatywny.
Dziś byłam u ginekologa.
Miałam USG dopochwowe, które nic nie wykazało, zaczęłam czytać trochę o tym w necie..
na stronie http://www.gimbla.pl/baybus/viewtopic.php?t=7069
kobiety piszą, że lekarz moze sie mylic.. że po luteinie(jesli nie dostane okresu to mam przyjsc za 2 tygodnie i mi przepisze) kobiety nadal są w ciąży..
na kafeterii piszą, że te USG jest bardzo dokładne..
no i ja nie wiem co myslec..
Laski na ile mozna odczytac z tego rodzaju USG ?Tzn, duże prawdopodobieństwo, że lekarz się pomylił ?
_________________ Nie może być dla kobiety większej udręki niż mężczyzna, który jest tak dobry, tak wierny, tak kochający, tak niepowtarzalny i który nie oczekuje żadnych przyrzeczeń. Po prostu jest i daje jej pewność, że będzie na wieczność.
Boisz się tylko, że ta wieczność – bez tych wszystkich standardowych obietnic – będzie krótka. S@motność w Sieci J.L. Wiśniewski
Wampirek, wyluzuj.
Skoro test wyszedł negatywny to na 99% nie jesteś w ciąży.
Ja ostatnią miesiączkę miałam 11 lutego, 18 marca byłam u gina, robił mi USG dopochwowe i było widać pęcherzyk ciążowy. Gdybyś Ty była w ciąży prawdopodobnie też gin zobaczyłby pęcherzyk.
Masz matury, mnóstwo stresów było, pewnie dlatego nie dostałaś jeszcze okresu.
Spokojnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum