hej mam pytanie.... jestem osoba jasnej karnacji i teraz chce zaczac brac tabletki z beta karotenem.. czy bede opalala sie na brazowo czy tez na czerwno?...jesli bierze cie te tabletki to sa problemy ze wolniej sie opala czy cos w tym stylu? jaki moze byc kolor opalenizny bo wyczytalam ze mozna byc jak brzoskwinia?...za odpowiedzi serdecznie dziekuje
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Verena Wto 15 Kwi, 2008 21:27, w całości zmieniany 1 raz
Powinnas sie nieco szybciej opalać, wg reklam skóra powinna nabrać ładnego kolorytu podczas stosowania a bez opalania. Szczerze, to w to nie wierze, bo biore karoten a znacznej różnicy nie zauwazyłam.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
beta karoten moze nadawac skorze delikatny odcien, zalezy od karnacji, ale ogólnie marchewkowy
zazywanie betakarotenu ani nie przyspiesza opalania ani nie zabezpiecza przed promieniami UV, wiec nalezy sie smarowac kremami z filtrami
jesli dotychczas opalalas sie na czerwono, co nie jest dziwne przy jasnej karnacji, to po betakarotenie sie to nie zmieni niestety, cudow nie ma
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 21:13
Eirean napisał/a:
beta karoten moze nadawac skorze delikatny odcien, zalezy od karnacji, ale ogólnie marchewkowy
zazywanie betakarotenu ani nie przyspiesza opalania ani nie zabezpiecza przed promieniami UV, wiec nalezy sie smarowac kremami z filtrami
jesli dotychczas opalalas sie na czerwono, co nie jest dziwne przy jasnej karnacji, to po betakarotenie sie to nie zmieni niestety, cudow nie ma
ale przez beta karoten sa wytwarzane w skorze pigmenty jest wieksza ilosc melaniny wiec nie powinno byc takich probemow z opalaniem sie na czerwono i chyba chroni skore pod poparzeniem sklonecznym , ale oczywiscie nie mozna zapominac o kremach z filtrem
andziula [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 23:48
warto brać beta karoten na miesiąc dwa przed latem, ale w zimie nie polecam w liceum miałam fazę na picie 'karotki' i byłam wręcz niezdrowo pomarańczowa po pewnym czasie :/ już nie mówiąc o mojej biednej wątrobie...
griffe [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Kwi, 2008 00:05
Karotenoidy nie są toksyczne dla wątroby, w przeciwieństwie do witaminy A.
W nadmiarze i przyjmowane przez dłuższy czas dają jednak zabawny odcień skóry i tkanki tłuszczowej - pomarańczowy
Czy ten beta karoten moge brać przez dłuższy czas? Bo sok z marchewki powinno sie pić z przerwami.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
pumaaa [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008 17:31
Hanca napisał/a:
Czy ten beta karoten moge brać przez dłuższy czas? Bo sok z marchewki powinno sie pić z przerwami.
nie powinnas brac przez dluzszy czas, poniewaz skora robi sie pomaranczowa...tak samo masz z sokami ... mozna brac betakaroten ale nie przesadzac z norma jaka jest, jak przesadzisz z tym wszytskim to bedziesz miala zwyrodnienie galki ocznej.. czyli twoje oczy beda bardzo wrazliwe na swiatlo...organizm musi sie przygotowac do tego wszytskie wiec zerkaj ile jest beta karotenu w tabletce... bo sa takie co maja 15mg a to jest duzo jakbys brala codziennie..
pozdrawiam
Capivit ma 9 mg. Moja skóra na razie wygląda normalnie. Czytałam opinie na necie i podobno dopiero po 3 miesiacach zaczyna być coś widać. Więc chyba można go taki czas stosować?
W sokach z marchewki to podobno wit. A jest niebezpieczna...?
I stosuje go w sumie nie dla koloru skóry tylko ze wskazania lekarza, ale nie powiedział jak długo...
ja po dosc dlugim i w miare systematycznym stosowaniu taz nie zauwazylam ani innego odcienia skory ani innego efektu opalania, ale moi znajomi, ktorzy mnie nie widzieli dluzszy czas zawsze pytaja: e, Zecia chyba na solarium chodzisz.... nawet jesli ostatni raz bylam na solarium 2-3 miesiace wczesniej:)
Takze napewno zmienia odcien skory...u mnie nie zauwazylam zebym po beta karotenie robila sie pomaranczowa (10mg dziennie), czego nie moge powiedziec o wlasnej roboty soku marchewkowym, bo w tym przypadku, po wypijaniu ok. litra dziennie moje dlonie od wewnatrz byly wrecz zolte...
Przy soku marchewkowym na pewno widac roznice w kolorze, tzn. ja kidys mialam straszna zajawke na Kubusie, pilam codziennie, a i znajoma mi mowila, ze lekarz kazal troche ograniczyc bo u dziecka bylo widac zmiane koloru na pomaranczowy(w takich miejscach gdzie skora mniej opalona jak np. wnetrze dloni). Czyli wszystko mozna ale z umiarem, ew. jak mowilam moja Chemiczka "wszystko jest trucizna, to tylko kwestia dawki".
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
Z marchewką to w ogóle trzeba uważać, syn znajomego się od Kubusiów uzależnił, jak mu odstawili to był strasznie nerwowy i ręce mu się trzęsły.
andziula [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008 15:33
griffe napisał/a:
Karotenoidy nie są toksyczne dla wątroby, w przeciwieństwie do witaminy A.
w sumie racja
a co do kubusiów i innych to jeszcze mają full cukrów w sobie i pewnie tez i próchnicy się można od nich nabawić
Moja koleżanka bierze już z 3 miesiące i jest hm...pomarańczowo brązowa...ale nie wygląda to bardzo dziwnie. nawet jej to pasuje ...sama chciałam się skusić na beta-karoten ale nie chce być jak pomarańcza później chyba zostanę przy filtrach i tradycyjnym opalaniu w wakacje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum