Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Bezpieczny czas na współżycie po owulacji

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpieczny czas na współżycie po owulacji
Autor Wiadomość
akto 

Wysłany: Nie 29 Mar, 2009 21:56 

Jeżeli brałaś wcześniej tabletki hormonalne, to niestety ale przez najbliższy czas nie liczyłabym na typowy ciągnący się, krystaliczny śluz płodny lecący strumieniem...

Szkoda, że oprócz temperatury nie wpisałaś jakiś dodatkowych obserwacji...
Wg mnie, z tego co wpisałaś...
14 obserwacja to pierwsza wyższa temperatura... (zakładając, że tego dnia nie obserwowałaś już śluzu płodnego)
najwyższa z 6 poprzedzających to 11 obserwacja, poziom niższych temperatur zatem to 36,6
druga wyższa to: 36,79, trzecia: 36,67 nie spełnia warunku 0,2, a czwarta: 36,77 jest wyższa niż 36,6 więc od dnia ostatniej obserwacji wieczorem zacząłby się czas niepłodność bezwzględnej, ale tylko pod warunkiem, że śluz płodny był tylko do 13 obserwacji...

pozdrawiam
iza

Hanca 

Wysłany: Nie 29 Mar, 2009 23:01 

Ale ona pisze, że miała rano płodny śluz.

ngL
[Usunięty]

Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 02:06 

Po pierwsze: Wpisz jeszcze raz jakie są temperatury ale oznacz dokładnie przy każdej temperaturze który to dzień cyklu. Bo nawet nie ma jak się odnieść...
Po drugie: Nie jest istotne na ile minut pojawia się jaki śluz. ZAWSZE zapisujesz ten najbardziej płodny z całego dnia. Za cechę płodną uznaje się choćby jedną z: wodnisty przejrzysty, rozciągliwy, mokry, śliski
Po trzecie: W związku z powyższym zaznacz przy konkretnych dniach cyklu odczucia śluzu z danych dni cyklu. Jeśli nie notowałaś to info na przyszłość - codziennie obserwujesz i wyłapujesz cechy najbardziej płodne. Jeśli ich nie obserwujesz, to zapisujesz cechy jakiegokolwiek obserwowanego śluzu.

I najważniejsze: o której godzinie mierzysz, czy wszystkie pomiary o tej samej? jeśli nie, to które nie spełniły warunku? Czy mierzysz zaraz po przebudzeniu i jeszcze przed wstaniem, jednym i tym samym termometrem?

Monika2000
[Usunięty]

Wysłany: Wto 31 Mar, 2009 14:14 

36.3 pierwszy dzień miesiączki
36.4
36.3
36.4
36.42
36.4
36.43
36.3
36.4
36.41
36.6
36.47
36.5
36.8
36.79
36.67
36.77
36.8
36.7
36.87 =dzisiejsza temperatura
tak mierzę tym samym termometrem ,zaraz po przebudzeniu . nie zawsze o tej samej godzinie .w tygodniu o 7:00 a w weekend ok. 10 .nie jestem ani przeziębiona ani chora. obliczyłam sobie z takiego internetowego kalkulatorka kiedy będę miała dni płodne i nic nie rozumiem jeden podaje że już dawno miałam dni płodne , drugi że od dzisiaj ,a trzeci że za dwa tygodnie . ale przecież miesiączkę powinnam dostać 09.04. więc na moje na pewno nie będą one za dwa tygodnie . Proszę pomóżcie

[ Dodano: Wto 31 Mar, 2009 14:16 ]
dodam ,że miesiączkę miałam 3 dni .

akto 

Wysłany: Wto 31 Mar, 2009 20:02 

Monika2000 napisał/a:
7:00 a w weekend ok. 10 .

no to masz odpowiedź na dziwne zachowanie temperatury...
TEMPERATURĘ ZAWSZE MIERZYMY O TEJ SAMEJ PORZE, NIE ZALEŻNIE OD TEGO CZY JEST PONIEDZIAŁEK, PIĄTEK CZY NIEDZIELA, ŚWIĘTO CZY COKOLWIEK INNEGO...

Wszystkie temperatury weekendowe są o kant czterech liter do potłuczenia...

proponuję Ci zacząć prowadzić systematyczne obserwacje i zapisywać je na specjalnie przygotowanych do tego kartach... Interpretacja bez objawu śluzu jest niemożliwa...
Być może dziś jest 7 dzień Twojej fazy lutealnej i za jakieś 5-6dni przyjdzie @ ale to wszystko jest może, bo nie ma zapisanych objawów śluzu...

pozdrawiam
iza

Monika2000
[Usunięty]

Wysłany: Wto 31 Mar, 2009 21:55 

czyli Twoim zdaniem nie było jeszcze owulacji ???

emileczka 

Wysłany: Wto 31 Mar, 2009 22:40 

to chyba znaczy,że pomiary z tego miesiąca są do wyrzucenia.

stotka 

Wysłany: Wto 31 Mar, 2009 23:11 

Monika2000 napisał/a:
czyli Twoim zdaniem nie było jeszcze owulacji ???

pomiary byly zle prowadzone, wiec ani troche nie odzwierciedlaja Twojego stanu. i nie mozna na ich podstawie nawet zgadywac, czy była owu.

ngL
[Usunięty]

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009 01:11 

Moniko - na przyszłość, bardzo proszę, oznaczaj przed pomiarami dc lub daty lub cokolwiek co ułatwi nam interpretację. Na przykład w tej chwili chciałabym policzyć i wykluczuczyć temp z weekendu i mam mocny problem, bo utrudniasz mi to ;)

Następnym razem pisz tak:

01 dc /dzień tygodnia/ 36.3
02 dc 36.4
03 dc 36.3
...
20 dc 36.87 = dzisiejsza temperatura

A teraz przechodząc do meritum. Dziewczyny napisały już, jak jest. Pomiaru dokonujemy o jednej godzinie a jeśli są wahania, to nie po 8-mej. Bo pot ej godzinie wg badań z temp. dzieje się cokolwiek i jest to nie do przewidzenia (tj taki pomiar jest niewiarygodny). I oznaczaj śluz. Spróbujemy wykluczyć pomiary weekendowe i obaczymy co nam wyjdzie. Oznaczę dc dla ułatwienia w pisaniu potem, bo analizę robi się wskazując na dni cyklu (dlatego proszę, by prosząc o interpretację - pisać dc przy pomiarach). dat i dni tygodnia nie musisz oznaczać, zrobiłam to sobie dla ułatwienia i dla jasnego obrazu dla Ciebie i innych.

cz 01 dc 12.3
pi 02 dc 13.03 36.4
sb 03 dc 14.03
nd 04 dc 15.03

pn 05 dc 16.03 36.42
wt 06 dc 17.03 36.4
śt 07 dc 18.03 36.43
cz 08 dc 19.03 36.3
pt 09 dc 20.03 36.4
sb 10 dc 21.03
nd 11 dc 22.03

pn 12 dc 23.03 36.47
wt 13 dc 24.03 36.5
śr 14 dc 25.03 36.8
cz 15 dc 26.03 36.79
pt 16 dc 27.03 36.67
so 17 dc 28.03
ni 18 dc 29.03

pn 19 dc 30.03 36.7
wt 20 dc 31.03 36.87

Sprawa wygląda tak:
- Weekendy oznaczyłam na czerwono, bo są zakłócone. Niepotrzebnie wprowadzały amęt a w analizie temp. zakłócone omijamy, dlatego je wykasowałam, dla jasności obrazu.
- Nie prowadzisz pełnych codziennych obserwacji śluzu, czyli odpada interpretacja wg metody wieloobjawowej.
- Wykres rozpatrujemy wg ścisłej termicznej, czyli zgodnie z zasadą met. ścisłej termicznej Doeringaszukamy 6 przedwzrostowych i 4 wyższych o min. 0,2 stopnia nad linią

----edytowano:
Analizę wyciachałam bo nie jestem jej pewna. skonsultuję na innym forum i wrócę.

Monika2000
[Usunięty]

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009 11:47 

Dziękuję ,że mi pomogłaś . Właśnie tak powinnam oznaczyć a śluzu ,że tak powiem było bardzo mało był on 25.03. wieczorem a tak po za tym to sucho . dzisiaj rano z kolei było go dużo i o właściwościach takich jaki powinien być śluz płodny . Dzisiejsza tempka to 36.93 .
ja już na prawdę się w tym wszystkim pogubiłam . Jedni piszą ,że już miałam owulacje, drudzy ,że dopiero będzie a jeszcze inni ,że po tabletkach antykoncepcyjnych wogóle nie jest się płodnym :(

liska 

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009 11:53 

Monika, starasz sie o dziecko? Bo jesli tak to ja bym poczekala chwile dluzej, zeby dac organizmowi szanse na powrot do normlanosci po tabletkach...
Mi dopiero 3 wykres po tabletkach wyszedl sensowny. I do tego czasu prezerwatywy byly w uzyciu ;) Powodzenia

www.shapshaptravel.com

ngL
[Usunięty]

Wysłany: Czw 02 Kwi, 2009 20:53 

Niestety nie dokopałam się do info jak wykonywać poprawnie analizę przy ścisłej termicznej Doeringa w Twoim przypadku, dlatego napiszę jak wygląda interpretacja wg metody angielskiej przy obserwacji wyłącznie 1 czynnika, jakim jest temperatura.

6 przedwzrostowych: 2, 5, 6, 7, 8,9 dc
Linia pokrywająca: 36,46 (najwyższa z sześciu przed wzrostem: 36,43 + 0,3 stopnia)
Faza lutealna od 12 dc
Temperatury spełniające warunek: 14, 15 i 16 dc
Niepłodność poowulacyjna rozpoczyna się 17 dc rano.

ALE tu trzeba mieć na uwadze, ze dziur jest dużo. Im ich więcej, tym analiza mniej wiarygodna.
czyli jeśli nie chcesz mieć dziecka, to sugeruję zabezpieczać się dodatkowo mimo powyższej analizy, bo nie ma pewności co do rozpoczęcia niepłodności poowulacyjnej (np wystarczyłoby, by w 10 lub 11 dc temperatura wyniosła 36,6 albo więcej i już analiza się zmienia i nie ma niepłodności od rana 17 dc, tylko na pewno później).

Monika2000
[Usunięty]

Wysłany: Czw 02 Kwi, 2009 21:44 

dziękuję Ci :) bardzo mi pomogłaś

akto 

Wysłany: Pią 03 Kwi, 2009 07:43 

Dokładnie to samo wyszło z Rotzera przy obserwacji tylko jednego czynnika, co zapisałam na poprzedniej stronie, ale nie można powiedzieć, że są to wiarygodne informacje, bo tak jak już Ci pisałyśmy wcześniej nie ma obserwacji śluzu...

Termiczna - mówi, że trzy kolejne temperatury muszą być wyższe o przynajmniej 0,2 od największej z 6 poprzedzających...

Monika2000
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009 23:10 

dziewczyny mam jeszcze jedno do Was pytanie . Jesli temperatura nadal by sie utrzymywała na poziomie 36.7 , 36.8 to czy może to być symptom ciąży ???

Odpowiedz do tematu