Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Bezsenność...

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezsenność...
Autor Wiadomość
foxy
[Usunięty]

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 19:26 Bezsenność...

Chyba jeszcze takiego tematu nie było, bo nie znalazłam nic w ten deseń.

Tak się zastanawiam, czy ze mną wszystko w porządku. Wiem, że wiele osób na forum pisało, że ma problemy z zasypianiem...

Mam problemy z zasypianiem i to nie małe. Odkąd mieszkamy sami, w mieszkaniu nie możemy zasnąć szybciej niż od 4-5 nad ranem.
Próbowałam już wielu sposób- wietrzenie pokoju, zmęczenie oczu czytaniem książki, nauka- nawet polecana już ekonomia, leki pomagające w zasypianiu czy też wcześniejsze wstawanie i wszystko na nic.
Inaczej ma się sprawa, jak jesteśmy u mnie, tam już przed północą zasypiam. Dziwne...

Mam już dosyć takiego trybu życia, tym bardziej, że gdy się położę, to rzucam się z boku na bok i nie mogę zasnąć. Leżę, patrze w sufit albo za okno. A ziewam, jak durna.
Jest to uciążliwe i męczące na dłuższą metę.

Może wizyta u rodzinnego byłaby jakimś rozwiązaniem?
Bo póki co nic innego nie widzę.

roisin 

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 20:14 

foxy, mam ten problem. od ok 1,5 miesiaca zasypiam ok 2-3, w gorsze noce o 4-5. wczoraj, jak nigdy, padlam o 12, zaspalam na zajecia na 13, pozniej znowu spalam. przemeczony organizm nie wytrzymal.
mama twierdzi, ze pewnie przesadzam :) no tak, ona nie widzi, jak nie spie po nocach. jezdze do domu na weekendy, zeby sie wyspac - jak sie dorwe do swojego lozka, to spie po 12-13 h.
nie moge jesc - mecza mnie mdlosci. ktorych nie moge uskutecznic, z powodu problemow z odzwiernikiem. takie bledne kolo.

foxy napisał/a:
Próbowałam już wielu sposób- wietrzenie pokoju, zmęczenie oczu czytaniem książki, nauka- nawet polecana już ekonomia, leki pomagające w zasypianiu czy też wcześniejsze wstawanie i wszystko na nic.
Inaczej ma się sprawa, jak jesteśmy u mnie, tam już przed północą zasypiam. Dziwne...

u mnie podobnie. tez pewnie udam sie do rodzinnego, pewnie dostane tabletki nasenne.

anek 

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 20:32 

Ja nie mam takich problemów i raczej nic nie poradzę, ale wtrącę takie coś-mój brat ma właśnie podobnie, tylko że on w domu nie może zasnąć, za to gdy jedzie do dziewczyny to przy B. zasypia jak dziecko... Więc podłoże psychiczne?

Linka 

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 21:18 

Dziewczyny, nie chcę żebyście pomyślały, że robię z was wariatki.........ale naprawdę, nie bierzcie tabletek nasennych przepisanych przez lekarza pierwszego kontaktu, albo dobrze czytajcie ulotki.....mnie kiedyś lekarz tak by wkopał, zapisał lek który kazał brać 2 miesiące, nie doczytałam ulotki, dobrze, ze znajomi mnie poinformowali, ze przyjmowanie go ponad 2 TYGODNIE może powodować uzależnienie nie tylko psychiczne........
Wiem, że to co powiem jest dziwne, jeśli czujecie, ze to nie stres przed sesją tylko długa uporczywa przypadłość - zgłoście się do psychiatry.......wiem, że to dziwnie brzmi, ale przepisze wam leki bezpieczniejsze, nieuzależniające..........a napewno lepiej się na tym zna :wink:

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 21:56 

linka656, wiem, tym bardziej, że ja jeszcze biorę seronil. Mam odstawiać na wiosnę. Wizytę u mojego lekarza psychiatry mam dopiero, jak skończę drugie opakowanie, czyli będzie to koło lutego. Może przejdę się szybciej, jak problem z bezsennością się nie skończy. Póki co, nie pozostaje mi nic innego, niż rodzinny. Zobaczymy, co powie. Do tej pory brałam na sen- persen, valerin mite. Żadnych 'mocniejszych cudów' nie próbowałam.

emileczka 

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 22:04 

moja rada może od czapy,ale...czy próbowałyście przestawiać łóżko pod inną ścianę albo chociaż przekładać poduszkę na drugą stronę?
mi się tak zdarzało na praktykach-w dwóch przypadkach wystarczyło odwrócić się na drugą stronę i w jednym od razu spałam jak zabita,a za drugim razem po prostu dużo spokojniej,łatwiej zasypiałam.a zanim to zrobiłam właśnie mogłam nie spać całą noc,przewracać się do 4-5,aż zaczynało się rozwidniać i niemal trzeba było wstawać.
może to kwestia jakiś żył wodnych albo innego ustrojstwa?

Linka 

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 22:07 

foxy, antydepresanty bierz conajmniej rok - to taka dobra rada :wink: i pamiętaj, żeby przy seronilu nie brac niczego z dziurawcem!
Seronil na początku brania czasem powoduje bezsenność ale juz po pierwszym opakowaniu powinien wyregulować sen. Wiem sama teraz też go biorę ;)

Hanca 

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 22:10 

też pomyslałam o żyłach wodnych, skoro problem występuje tylko w tym miejscu...

natalia_lila 

Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 22:15 

foxy, a może spróbujcie przestawić łóźko w inne iejsce. Ja raczej nie wierzę aż tak bardzo w jakieś żyły wodne czy coś, ale może faktycznie u Was jest ten problem.

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Sro 13 Sty, 2010 16:54 

emileczka napisał/a:
może to kwestia jakiś żył wodnych albo innego ustrojstwa?

Chyba jednak nie. Teściu wcześniej mieszkał tutaj, jego rodzice również i mówił, że odkąd kupili mieszkanie, to zawsze łóżko stało w tym samym miejscu i nikt nie miał problemów z zasypianiem.

linka656, wiem, wiem, leki biorę już od czerwca 2008r., na wiosnę ma odstawiać. Mnie już pod względem spania nawet seronil nie pomaga. Lekarz mówił mi, aby go brać rano, bo jeżeli brałoby się wieczorem, to nie będzie można zasnąć. Przebudziałam się rano, aby go zażyć i dalej spałam :roll: A wczoraj wzięłam persen forte sen po północy, ale i tak zasnęłam o 5 rano, porażka :lodowka:

emileczka 

Wysłany: Sro 13 Sty, 2010 18:52 

foxy napisał/a:
Teściu wcześniej mieszkał tutaj, jego rodzice również i mówił, że odkąd kupili mieszkanie, to zawsze łóżko stało w tym samym miejscu i nikt nie miał problemów z zasypianiem.

wiem że kombinuję,ale jednak jestem zwolenniczką sprawdzania najprostszych rozwiązań :wink: może to nie tyle żyły wodne,co akurat ustawienie po prostu podświadomie Ci nie pasuje,np nie widzisz drzwi,nie możesz wyglądać przez okno czy coś w tym stylu.niby głupie,ale czasem coś w tym jest.ja bym serio namawiała przestawić łóżko i sprawdzić czy coś to da a dopiero później próbować z lekami :wink:

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Czw 21 Sty, 2010 02:50 

Przestawiliśmy łóżko, teraz nie ma przynajmniej problemu z zaśnięciem, nie leżę godzinami, tylko do max. 30min zasypiam. Ze wstaniem jako tako też nie ma problemu, jedynie znów jest 3godz, a mi się spać nie chce :roll:

mirabelka 

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 04:48 

przestaja na mnie dzialac leki nasenne bez recepty...wzielam dzisiaj wieczorem 20....i nadal nie spie i nie zapowiada sie na to ze zasne....

moni 

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 06:39 

Z leków polecam melatoninę, ewentualnie benosen. Melatonina daje efekty przy regularnym stosowaniu. Może tez być pomocna hydroksyzyna. Lepiej zająć się przyczyną braku snu niż faszerować lekami, do których organizm się przyzwyczaja i przestają po jakimś czasie działać.
Problemy ze snem mam od 7 lat, bywały miesiące, kiedy spałam po 3h na dobę.
Dobrze zgłosić się do ośrodka leczenia zaburzeń snu.

"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."

mirabelka 

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 19:56 

benosen nie dziala na mnie, moje problemy ze snem wiaza sie z problemami w zwiazku wiec na chwile obecna nic mi nie pomoze...ale dzieki za rade.

Odpowiedz do tematu