Wiek: 24 Dołączyła: 23 Maj 2007 Posty: 676 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie 24 Lip, 2011 14:11
wczoraj na siłce trzasnęłam interwałami 3km pod górkę, miazga
bolą uda dziś, ale fajjjnie i obcasów od razu "po" nie mogłam założyć, tak sobie ścięgna w stopach porozciągałam
_________________ LEEGIAA!!!
Ostatnio zmieniony przez heidhr Pon 25 Lip, 2011 01:36, w całości zmieniany 1 raz
ja tez wzięłam się za bieganie, ale że kondycji jakiejkolwiek brak a rower skradziony, to sobie marszuje co wieczór ok godzinki myślę, że to dobry początek i rozgrzewka przed normalnym bieganiem, bo po dwóch wieczorach czuję, że mięśnie się budzą
Moja figura nie nadaje sie absolutnie do niczego. Postanowilam zaczac od biegania. Przez ostatnie 2 lata zaroslam przed kompem, teraz zmienilam prace i wszedzie jezdze autem. Mam za to pelen dostep do silki, ale bez instruktora. Oczywiscie nie bede glupkiem, wiem, ze bez odpowiedniego programu moge sobie tylko zrobic kuku, wiec na razie zostane przy bieżni i basenie.
Na razie poszlam tylko obwachac co tam daja na silce - jest atlas, laweczka, 2 rowerki, 2 bieznie. Na razie robilam podejscie do planu 30minutowego i jestem w ostatniej fazie - spokojnie moge przebiec 30min z predkoscia 8km/h bez zadyszki. Teraz pytanie - czy to nie za wolno. Przy predkosci 10km/h powoli trace oddech (robie wtedy 5km w 30min). Szuklam planu na spalanie tluszczu na bieganie.pl oraz na jak-biegac czy aktywni.pl, ale tam sa plany albo dla hardkorow, albo dla bab, Pisza ze spalanie tluszczu to trening w zakresie 70% tetna maksymalnego, ale jak to przelozyc na km/h?
Chcialabym biegac codziennie (mam takie mozliwosci). Mam ok 1:15h - ile z tego poswiecic na plywanie, a ile na bieg? Jak szybko powinnam biec i czy powinnam zmieniac predkosc w trakcie treningu (nie mowie o 5min marszu pod koniec)? Jestem zupelnie zielona i na prawde nie mam kogo zapytac..
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Wysłany: Pią 16 Wrz, 2011 02:44
Botica napisał/a:
Pisza ze spalanie tluszczu to trening w zakresie 70% tetna maksymalnego, ale jak to przelozyc na km/h?
a jak to chcesz przekładać? to cholera wie, zależy od twojej kondycji, twojego serca.
tętno maksymalne to ok 220-twój wiek.
spalanie tłuszczu zaczyna się po 20-40 minutach (zależnie od organizmu) przy tętnie 70% tętna maksymalnego - to wysiłek taki, że się nie powinnaś zadyszeć. mierz sobie tętno sama, z zegarkiem.
Wysłany: Wto 07 Lut, 2012 11:14
[tak tak tak, wciąż się jaram moimi wczorajszymi 10km na bieżni ]
dziś jestem trochę obolała, ale nawet nie mięśnie nóg - przede wszystkim stawy biodrowe.
bo nie rozgrzałam? jak powinnam rozgrzać?
czy po prostu się poruszały bardziej niż zwykle?
heidhr, porozciągać trochę nogi. Przyciąganie kolan do klatki piersiowej, przenoszenie ciężaru ciała z jednej nogi na drugą, przysiady, wypychanie bioder do przodu, krążenie bioder.
_________________ Zapraszam na moje aukcje!-Stroje kąpielowe, czapki dziecięce Promocja dla FORUMEK!
Na hasło (w wiadomości do Sprzedającego) "Antyforum, nick" przy zakupach powyżej 80zł, wysyłka GRATIS
Broń boże, to dla kręgosłupa tylko niepotrzebne przeciążenie heidhr, spróbuj posiedzieć trochę w swastikasanie, to trochę otwiera biodra (o ile odpowiednio usiądziesz: musisz mieć uda równolegle do podłogi, jeśli kolana będą znacznie wyżej niż biodra, to znaczy, że trzeba podłożyć pod pupę coś jeszcze) - powinno pomóc.
http://www.hathajoga.pl/A...a-siad-skrzyzny
Tu mam jeszcze małą uwagę co do właściwego siadania: siadając najpierw prosto "wygarnij" uda i pośladki na zewnątrz (na boki i trochę do tyłu), poczujesz wtedy, że siadasz na szczytach pośladków - to jest właściwa pozycja.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
heidhr, jeśli bieganie o takiej godzinie, to najpóźniej obiad o 14, tak myślę, i to raczej lekki, ale węglowodanowy posiłek.
Jeżeli będziesz odczuwała w trakcie biegu spadek energii, zawroty głowy, będzie Ci słabo, możesz przed samym biegiem zjeść odrobinę pasty energetycznej (są takie w sklepach sportowych, np. Decathlonie) albo po prostu łyżkę miodu (ja tak robiłam, ale to wtedy, gdy biegałam rano, bez śniadania - po ok. 25 minutach słabłam, więc łyżka miodu skutecznie zapobiegała ).
Jeśli zaczniesz biegać, to musisz się rozciągać. Jak przyjdzie wiosna, polecam robić to jeszcze w trakcie treningu, o ile będziesz miała do tego warunki (np. w parku - warto porozciągać się przy drzewie, przy ławce lub, jeśli masz ten luksus, to przy drabinkach sportowych, czasem takie stawiają dla biegaczy
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 16:27
Justyce, ja biegam na siłowni jak nie mam czasu na pełny trening z aerobami, to chciałam biegać, ale trochę mnie na razie przeraża ogrom wiedzy teoretycznej, którą powinnam przyswoić, żeby z moim sercem miało to sens.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum