dziewczyna była u ginekologa w celu przepisania tabletek(po miesiacu przerwy). lekarz powiedział ze musi zrobić usg bo moze być w ciązy chociaż razczej nie. po przebadaniu stwierdził ze ma nadrzerke ale w ciąży nie jest. a na dniach powinien pojawic się okres (bo podobno widzia to podczas abdania usg-duży zaciemniony obszar ktróry wyglada tak przed okresem) jednak mineły juz 4 dni odkąd powinien pojawić sie okres i go nie widać.pojawiaja sie tylko bóle takie jak przy miesiączce. stąd moje pytanie:
czy lekarz mógł się pomylić? tzn czy mógł poprostu nie zobaczyc wczesnej ciąży. no i czy "ten zaciemniony obszar" rzeczywiscie oznacza ze okres nadejdzie?
Lekarz mogl sie pomylic, ale moze byc tez tak, ze skoro Twoja dziewczyna miala przerwe w braniu tabletek, nie dostanie okresu planowo. Po prostu. Moze tez byc tak, ze sie stresuje i dlatego okres sie spoznia.
Wiesz, organizm kobiety nie jest tak superregularny, więc 4 dni "spóźnienia" to jeszcze nie jest jakiś dramat. Jeśli ma takie bóle jak przy miesiączce, to pewnie lada dzień się pojawi. Jeżeli boicie się, że jest w ciąży, to zróbcie test. W dniu spodziewanej miesiączki jest już wiarygodny.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ok dzieki za odpowiedź. przeczytałem gdzies że po odtsawieniu tabletek czesto się opóźnia. ale ciekawi mnie jak to jest z tym że na usg widać że bedzie okres... ktoś mógłby o tym napisać coś wiecej? no i czy to mozliwe zeby 1tyg po ewentualnym zapłodniwenu było widać że nie ma ciąży?
czy to mozliwe zeby 1tyg po ewentualnym zapłodniwenu było widać że nie ma ciąży?
ciąże na USG można rozpoznać ok 4- 6 tygodniu dopiero.
_________________ Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.
zbys [Usunięty]
Wysłany: Nie 13 Lip, 2008 17:14
no ale skoro na zdjechach z usg można zobaczyć jakaś ciemną plamę która oznacza zbliżajacy się okres to skoro jej nie ma to z tego wynika ze okresu nie będzie i jest się w ciążY(?) ja to rozumie tak na chłopski rozum...
zbys, ja naprawde nei wiem o co Ci chodzi. Ginekolog, jak Twoja kobieta poszla do niego tydzien po stosunku, nie mógł wykryć ciąży.
Mógł zobaczyć przekrwioną i rozpulchnioną - o ile to jest dobre określenie - ściankę macicy - to objawy zbliżającego się okresu, ale jednocześnie mogą być to objawy ciąży. Jedno jest pewne - siejesz panike i mam nadzieje, ze nie zamęczasz swojej dziewczyny swoją chłopską logikę, bo tylko ją zestresujesz i nigdy nie dostanie miesiączki. Jeśli dzien spodziewanej miesiączki minął - zróbcie test ciążowy. Swoją drogą 4 dni opóźnienia - to nie jest dużo, więc nie panikuj!
_________________ Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.
Ostatnio zmieniony przez karolka Nie 13 Lip, 2008 17:19, w całości zmieniany 1 raz
ciekawi mnie jak to jest z tym że na usg widać że bedzie okres... ktoś mógłby o tym napisać coś wiecej?
Progesteron przygotowuje śluzówkę macicy na przyjęcie zapłodnionego jaja, powodując jej silne ukrwienie.W przypadku, gdy w ciągu kilkunastu godzin po owulacji nie dojdzie do zapłodnienia,po mniej więcej 12-14 dniach od owulacji zostaje ona usunięta wraz z nie zapłodnioną komórką jajową .Miesiączka jest finałem procesu, w którym niezapłodniona komórka jajowa zostaje wydalona wraz ze spulchnioną śluzówką macicy.
śluzówka macicy tuż przed miesiączką jest coraz bardziej spulchniona więc widać to gdy lekarz przeprowadza usg.
zbys [Usunięty]
Wysłany: Nie 13 Lip, 2008 17:32
na tej fotce z usg widać jakaś ciemna plame i jak jest duza to znaczy ze jest przed okresem a jak jest mała to znaczy ze okres był niedawno. tyle sie dowiedizałem od dziewczyny której pwoeidział lekarz
Cytat:
śluzówka macicy tuż przed miesiączką jest coraz bardziej spulchniona więc widać to gdy lekarz przeprowadza usg.
chyba chodziło mi o to. ze jednak da się zobaczyć wczesniej niz przed tym 4-6tyg że nie ma ciąży.
karolka ja już nikogo nie stresuje to tylko do mojej własnej wiadmości
chyba chodziło mi o to. ze jednak da się zobaczyć wczesniej niz przed tym 4-6tyg że nie ma ciąży.
zbys dziewczyny już napisały jak z tym jest jeśli nie jesteś i tak przekonany to nie masz innego wyjścia jak tylko wybrać się z dziewczyną do lekarza i z nim porozmawiać. my inaczej już cię nie przekonamy
zbys [Usunięty]
Wysłany: Nie 13 Lip, 2008 17:35
Cytat:
A jak
Cytat:
na tej fotce z usg widać jakaś ciemna plame i jak jest duza to znaczy ze jest przed okresem a jak jest mała to znaczy ze okres był niedawno
a jak jest okres to nei ma ciąży. a przynajmniej tak mi sie wydaje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum