Jak błonnik może wpływac na skutecznośc antykoncepcji? Słyszalam, że może zmniejszać skuteczność. Biorę błonnik w tabletkach. Ale tak sie zastanawiam - w pokarmie tez jest błonnik i niczym nie różni się on od tego w tabletkach (chyab) anikt nie mówi, żeby nie zazywać tablektki anty np. po zjedzeniu dużej ilości jabłek...Jak to więc w koncu jest? A może wystarczy przyjmowac np. dwie godizny po lub przed...Ktoś cos wie??
a na serio to suplementacja diety przy pomocy błonnika nie jest takim znowu super wyjściem.
znacznie lepsze efekty osiągniesz jedząc 2 jabłka dziennie i ograniczając węglowodany niż dosypując błonnika do jogurtu.
przy dużej podaży błonnika trzeba bardzo dużo pic, poza tym jelita się przyzwyczajają do normalnej pracy pod wpływem tak dużej ilości błonnika i potem może być kłopot.
może faktycznie dla tych co mają problemy z chronicznymi zaparciami się przydaje ale założę się, że zmiana diety i przede wszystkim - ćwiczenia, choćby rowerek, przysiady, skłony, 15 minut dziennie dadzą lepsze efekty.
czarnula, zaleca się spożywanie 20-40g błonnika dziennie, poszukaj sobie tabel, które produkty żywnościowe zawierają dużo błonnika (podpowiem, że owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste) i zjadaj sobie, zamiast faszerować się suplementami.. np. 10dkg otrębów pszennych zapewni Ci pokrycie dziennego zapotrzebowania.. poza tym powinno się jeść wszystko tylko z głową, ruszać się, a nie jakieś diety cud, bo potem tylko efekt jojo..
sher [Usunięty]
Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 20:07
Błonnik a tabletki
Witam dziewczyny. Mam pewien problem, ponieważ zamierzam brać tabletki antykoncepcyjne (już kupiłam novynette), a od paru miesięcy biorę również błonnik, na zaparcia(tabletki 4 szt/dziennie). Pomaga mi ale wyczytałam, że nie powinnam go brać razem z tabletkami anty... . I pytam czy powinnam odstawić całkowicie błonnik czy mogę go dalej brać. Co Wy o tym sądzicie, jestem tu nowa i bardzo bym była wdzięczna za pomoc.
Malattia [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Maj, 2010 20:05
...
Ostatnio zmieniony przez Malattia Pon 24 Maj, 2010 23:12, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum