Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Brać pigułki czy nie?

Poprzedni temat «» Następny temat
Brać pigułki czy nie?

Odstawić pigułki czy nie?
Odstawić
47%
 47%  [ 32 ]
Nie odstawiać
52%
 52%  [ 36 ]
Głosowań: 68
Wszystkich Głosów: 68

Autor Wiadomość
Pati 

Wysłany: Sob 07 Paź, 2006 20:23 Brać pigułki czy nie?

Witajcie :)

Otóż rozstałam się z chłopakiem (już w sumie prawie 2 tyg temu, ale ostateczną rozmowę mieliśmy niecały tydz. temu). Ostatnie 2 miesiące były bardzo burzliwe... To rozstanie było trzecim w ciągu 1,5 miesiąca i jest raczej ostateczne (a w każdym razie jeśli on by chciał wrócić to by musiał się na prawdę nieźle nagimnastykować i udowodnic, że sie zmienił, przedtem dzień po rozstaniu do mnie wracał, teraz juz tak nie będzie). Tak więc antykoncepcja nie jest mi potrzebna... A biorę sobie ciągle Mercilon. Sexu raczej przez najbliższe miesiące nie planuję... Na razie nikogo nowego nie szukam na siłę, chcę odpocząć. A nawet jak znaję np. za miesiąc to i tak od razu raczej nie pójdę z nim do łóżka, więc nawet w najbardziej optymistycznym scenariuszu sexu przez najbliższe 3-4 miesiące nie będzie. I dlatego myślę czy się "truć" pigułkami czy nie. Tzn. gdyby antykoncepcja była jedynym problemem to bym odstawiła, ale...
Poza ochroną przed ciążą pigułki dają mi:
- zawsze idealnie regularne krwawienie (bez pigułek wahania 26-34 dni)
- krwawienia są krótkie (bez pigułek około 6 dni)
- krwawienia są skąpe (bez pigułek 3 dni są baaaardzo obfite)
- podczas krwawienia prawie nic nie boli (bez pigułek większość okresów jest bolesna)
- trochę lepszą cerę

O tyle o ile ostatni powód jest banalny to długość i obfitość okresu jest dla mnie dość ważnym problemem :( I na prawdę nie wiem czy jest sens brać pigułki, żeby lekko znosić comiesięczne krwawienia czy odstawić i radzić sobie jakoś inaczej... Dlatego też zwracam się do Was po radę. Co Wy byscie zrobiły na moim miejscu?

Pozdr

sweet_girl
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Paź, 2006 21:38 

a ile juz bierzesz tabletki??bo jesli długo to moze przyda sie przerwa a jak krótko to nie wiem czy opłaca sie na ten załóżmy 3msc odstawiac ,bo jednak tabletki mają swoje plusy o których napisałas :wink: a tez niewiadomo czy jednak z chłopakiem sie nie pogodzicie skoro to 4 rozstanie moze warto jeszcze poczekac i gdy bedzie to pewne w 100%wtedy odstawić.Tez bym sie na Twoim miejscu zastanawiała co robic.

PS:Czy na twoim avatarze jest Paris Hilton??

asiek 

Wysłany: Sob 07 Paź, 2006 23:08 

Pati moja droga,
ja sie rozstalam z z facetem ponad rok temu,
coprawda pozniej mialam male przygoty itd...

ale tabletki biore nadal, glownie ze wzgledu n okresy, bo tragicznie sie czuje, nie moge normalnie funkcjonowac itd
pozatym mam "pecherzykowate" jajniki , ale nie wiem czy musze brac z tego powodu tabletki...

w sumie myslalam uz o odstwieniu, ale jak mam krwawienie to umieram (doslownie) i wtedy stwierdzam ze jednak chyba nie odstawie

sexu narazie nie bedzie, a przynajmniej nie przewiduje, wiec biore micro ze wzgledu na @

Wiedźma 

Wysłany: Sob 07 Paź, 2006 23:47 

ja bym odsstawila :) ) Pati z tego co pamietam bierzesz juz sporo czasu pigułki i myślę ze jesi jest taka sytuacja ze nie sa potrzebne to warto dac organizmowi odpocząć od hormonów

i co tu duzo mowic wiem po sobie pigulki uzależniaja i faktycznie moze byc cięzko je odstawic :D

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"

yvonne
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 00:58 

ja po rozstaniu odstawilam
wprawdzie nigdy nie mialam az tak strasznych okresow i pigulki bralam tylko w celach anty ale uwazam ze chyba nie warto truc organizmu tylko dla wygody (mowie tu o swojej sytuacji)
nawet jesli mialby mi sie przydarzyc jakis sex to raczej z gumka bo nie jestem az tak odwazna by sie z obcymi facetami na pigulkach sexic
ale tak naprawde wszystko zalezy od ciebie - to indywidualna sprawa
sytuacja kazdego jest inna
uwazam ze w mojej to jest akurat najlepsze rozwiazanie...

Justyce 

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 07:36 

Ja bym nie odstawiała.
Tu nie o sex idzie, ale o komfort, wygodę. Pigułki znowuż nie są aż tak trujące i straszne, no..
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

aga 

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 09:16 

ja koniec koncow odstawilam... po pierwsze dlatego ze bralam je ponad 2lata bez przerwy a po drugie ze koszt yasminu troche mnie obciazal za bardzo... to fakt ze caly czas sie nie moge doliczyc kiedy okres mam miec no ale powiedzmy ze nie jest najgorzej...

jedno czego sie balam to ze bede miec zmasowany nawrot paskudztwa na twarzy ale chyba juz z tego wyroslam ...na szczescie

Pati 

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 09:24 

sweet_girl napisał/a:

PS:Czy na twoim avatarze jest Paris Hilton??

Tak, zgadza się. To Paris ;)

No właśnie... Gdyby wchodziły tu tylko względu antykoncepcyjne, ewentualnie cera to bym na pewno odstawiła. Ale te okresy mnie przerażają... :(

Co do zejścia się razem raczej nie ma już szans. W 2 rozmowach po rozstaniu udowodnił mi, ze nie warto, ranił mnie bardzo, nawet już po rozstaniu :( Mimo, iz niby mówił, że mnie kocha i nie przekreśla tego związku... Sprawa jest na prawdę bardzo skomplikowana...

Pozdr

eklerka 

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 10:45 

ja mam ten sam problem odnosnie przyszlorocznego erasmusa...ale jesli nie bedzie przeciwskazan,to chyba dalej bede brac.boje sie niespodziewanych, bolesnych okresow, zwlaszcza w takich warunkach...fakt,piguly uzalezniaja mocno.

Rosemary 

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 10:48 

Ja bym odstawiła na kilka mies.

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

Mrówka 

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 12:09 

jezeli masz bardzo bolesne okresy to bym nie odstawiala. (oczywiscie jesli sa naprawde bardzo dokuczliwe)

sweet_girl
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 14:12 

piszecie o tych uciązliwych okresach ,ale z drugiej strony patrzac ma z tego powodu tabletki brac do konca zycia??(no bez przesady :wink: do zatrzymania sie menstruacji)

Mrówka 

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 14:18 

sweet_girl napisał/a:
ale z drugiej strony patrzac ma z tego powodu tabletki brac do konca zycia??
masz racje ale jezeli naprawde bardzo boli to albo niech bierze ciagle albo odstawi i idzie po cos do ginekologa(sa takie tabletki ktore bierze sie przed okresemi ma nie bolec tak bardzo.) ale moim zdaniem na jedno wychodzi, bo podczas okresu i tak bedzie sie faszerowalam prochami przeciwbolowymi. takze Pati chyba musisz sama podjac decyzje :wink: pozdawiam.

asiek 

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 14:22 

ja niedosc ze biore pigulki tojeszcze musze sie faszerowac prochami...

przed tabletkami to byl koszmar, 3 dni wyjete z zyciorysu, ani sie ruszac ani nic

Mrówka 

Wysłany: Nie 08 Paź, 2006 14:28 

Cytat:
przed tabletkami to byl koszmar, 3 dni wyjete z zyciorysu, ani sie ruszac ani nic
u mnie bylo to samo. wszystko mnie bolalo, nie moglam chodzic. zadne tabletki mi nie pomagaly natomiast teraz moge zyc pelnia zycia :mrgreen: i nie biore przeciwbolowych tabletek bo nie musze na szczescie

Odpowiedz do tematu