Witam dziewczyny serdecznie. Jak juz kiedys pisałam mam problem z tabletkami novynette......od poczatku brania tabletek czyli od pierwszego opakowania niemiałam okresu w siedmiodniowej przerwie.....Dziś już jestem przy czwartym opakowniu i nadal....Pod koniec trzeciego opakowania (trzy tabletki do końca listka) dostałam trzy dniowych plamien....potem nastąpiła siedmiodniowa przerwa i nic tak jak przy pierwszym i drugim opakowaniu.....ja juz niewiem co mam robić bo ilez moż na czekac na okres w przerwie którego niema::(( Kolejny problem to to iż teraz jestem przy 7-dmej tabletce czwartego opakowania i połknełam 2 tabletki pomyłkowo jednego dnia.....brałam antybiotyk,a moim dodatkowym zabezpieczeniem(w sumie żadnym) był finał na zewnątrz.Czy to normalne aby przy trzecim opakowaniu niebyło okresu w przerwie? czy tak ktoś miał? czy dwie tabletki połkniete jednego dnia maja znaczenie? i jak myslicie czy jest duze prawdopodobieństwo ciązy? Dzięki serdecznie z góry za odpowiedzi....
[ Dodano: Nie 13 Gru, 2009 00:46 ]
Dodam jeszcze iż tabletki brałam regularnie tak jak powinno sie brać , niemiałam biegunek wymiotów...fakt przechodziłam grypę a potem zapalenie płuc....ale brałam regularnie
Moja ulotka mówi, że jeżeli przez 2 kolejne przerwy nie pojawi się krwawienie należy wykonać test. Dodatkowo - jeżeli brałaś antybiotyk antykoncepcja nie była zachowana. Nie ważne gdzie się kończy - stosunek był niezabezpieczony. Zapewne nie jesteś w ciąży, ale prawdopodobieństwo jest.
Jeśli wzięłaś 2 tabletki jednego dnia to imho wszystko powinno być ok pod warunkiem, że następnego dnia wzięłaś kolejną i opakowanie przesunęło Ci się o jeden dzień. Jeśli wzięłaś 2 tabletki, a następnego dnia nic, to masz spóźnienie w pierwszym tygodniu. A to jak wiadomo - zmniejszona antykoncepcja.
Dla pewności wykonaj test, a niezależnie od jego wyniku - zgłoś się do lekarza. Brak krwawienia przez 3 kolejne cykle to nie jest zdrowy objaw.
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Wiek: 24 Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 287 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 13 Gru, 2009 14:19
przez pierwsze 3 opakowania brak krwawienia (to nie jest okres!) jest normalnym objawem-organizm przyzwyczaja się do "sztucznego sterowania".brak krwawienia w kolejnym cyklu mógł być spowodowany antybiotykiem.a stosunek przerywany nie jest zabezpieczeniem,więc pojawiło się ryzyko ciąży.zrób test i wybierz się do lekarza.on na pewno profesjonalnie wszystko wytłumaczy i podejmie decyzję o ewentualnej zmianie tabletek.
ewcia238 [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Gru, 2009 09:02
Witam dziewczyny, antybiotyk brałam po 7-dniowej przerwie..przez 6 dni nazwa antybiotyku to klarin 500mg..... i saszetkę dziennie ferwexu:( Mój ginekolog zmarł tydzień temu gdzie nawet otym niewiedziałam, takze pójdę do innego jakiegoś....Tabletki brałam regularnie i po tym incydencie połknięcia 2-uch na następny dzien wziełam już jedną i tak dalej......Miałam też okropne bule miednicy(nawet chodzic nieumiałam) tez niewiem od czego....Piszę z komórki i robię błędy przepraszam.
linka656, jednorazowe faktycznie nie jest powodem do zmartwień. Robi sie wtedy test i jak wypadnie negatywny zaczyna kolejne opakowanie i już Ale o ile dobrze zrozumiałam to autorka wątku nie miała już 3 krwawień! A to normalne już nie jest... Tzn wiadomo, że organizmy sa różne i czasami krwawienie może być tak słabe, że przypomina plamienie... Ale jednak coś powinno się pojawiać. Brak krwawienia niekoniecznie może wiązać się z ciążą, ale może być objawem chorobowym lub jakiś nieprawidłowości np w endometrium.
ewcia238, zrób test, żeby wykluczyć ciążę i jak najszybciej do lekarza, niech cię przebada (usg transwaginalne i badanie "ręczne") i zadecyduje co dalej...
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
Wiek: 24 Dołączyła: 11 Sie 2008 Posty: 287 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 15 Gru, 2009 19:17
tylko że dziewczyna pisze,że to dopiero czwarte opakowanie.a przecież przy pierwszych trzech mogą się różne cuda dziać,w tym brak krawienia z odstawienia.
ewcia238 [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Gru, 2009 11:33
dziewczynyny , wczoraj przy dziesiątej tabletce dostałam brązowych plamień:::( Czyli przy tym czwartym opakowaniu 10-tej tabletki.... mam mdłości ale niewiem czy ze strachu czy z czego.....mam wkładkę także domaciczną która jest po terminie, ale lekaz powiedział jakiś miesiąc temu że ją wyciągnie przy 4-tym opakowaniu,ale lekarz zmarł dalej mam wkładkę badanie cytologiczne miałam robione w pazdzierniku i wyszło ok.....Może ta wkładka ma wpływ na tabletki? Bo w sumie to niewiadomo czy ona działa jeszcze czy nie.....
Wysłany: Pon 21 Gru, 2009 10:12
ewcia238 bez obrazy, ale Ty nie masz myśleć, tylko wybrać się do lekarza. Jak można chodzić z wkładką, która jest po terminie? Nie boisz się, że może to zaszkodzić Twojemu zdrowiu, wywołać jakieś zapalenie? Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego ginekolog przepisał Ci pigułki i kazał je brać, skoro wkładka wtedy jeszcze "działała". Być może się nie znam, ale dla mnie jest to dziwne.
edit: Czarownica wysłałyśmy w tym samym czasie
_________________ " (...) Bo ja biegam po polach mojej dzikiej świadomości.
I wołam, krzyczę: tu nie ma nienawiści i złości!
To jest wolności miejsce, moje serce pełne jest miłości
Nic więcej."
ewcia238, dziewczyny napisały to 4 dni temu - w czwartek. Dzwoniłaś do jakiegoś ginekologa? Zrobiłaś coś w kierunku dostania się do lekarza? Bo to już naprawdę nie ma żartów...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum