Witam drogie kobietki. Na forum jestem już jakiś czas, ale musiałam zmienić pigułki. Z kontraceptu na cerazette. Z ulotką jestem oczywiście zapoznana. Wczoraj wzięłam ostatnią pigułkę kontraceptu. Pani ginekolog poleciła mi zacząć je brać od dzisiaj, spytałam jednak czy mogę zrobić sobie przerwę. Powiedziała, że oczywiście, ale nie zrozumiałam dokładnie na jakich zasadach. Wzięłam do ręki ulotkę i wyczytałam, że moja przerwa może wynosić max 7 dni i 8 dnia mam wziąć pierwszą cerazetkę. Czy dobrze wydedukowałam? Trochę się obawiam jak to będzie u mnie, ale wiadomo, na każdego działa inaczej.
on_m, Ja bym na Twoim miejscu wzięła dzisiaj, bo tak zaleca ulotka. Jeśli jednak musisz z jakiś powodów zrobić przerwę powinnaś wziąć Cerazette w następną sobotę dokładnie o tej godzinie, o której wzięłaś ostatnia tabletkę Kontraceptu. Pamiętaj, ze przez najbliższe 2 tygodnie nie będziesz zabezpieczona.
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Ulotka mówi takze o możliwości przerwy max 7dniowej... Czy brak zabezpieczenia to jedyny powód? Czy moja przerwa może trwać 6 dni? Wzielabym wtedy pigułkę w ptk ok 18. Kontracept bralam o 15:15.
Ulotka Kontraceptu mówi, ze jesteś zabezpieczona do ostatniej wziętej tabletki. Ulotka Cerazette mówi, ze jeśli zrobisz przerwę, jesteś zabezpieczona dopiero od ósmej tabletki. Razem - 2 tyg.
Możesz wziąć pierwsza pigułkę C w piątek o 18, jak mówiłaś. Będziesz wówczas zabezpieczona dopiero od kolejnego piątku - w sumie 13dni bez zabezpieczenia. Jeśli zrobienie przerwy obniża zabezpieczenie, znaczy, ze może dojść w tym czasie do owulacji. Moim zdaniem to jest mieszanie w organizmie. Ja bym jednak nie robiła przerwy, ale ofc nie jestem lekarzem, a ty robisz, jak uważasz,
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
Rozumiem, ostatni stosunek miałam 19 września, więc około połowy opakowania. Przerwę już zaczęłam, nie ma odwrotu, a uważam, że jednak tak będzie lepiej. Będę współżyła przez jakiś dłuższy czas z prezerwatywą, więc nie powinno stać się nic złego. Dziękuję za odpowiedzi. Na pewno będę zadawała pytania w tym wątku.
Czy znasz może naukowe uzasadnienie dla którego Cerazette w znacznej większości hamuje owulację a Azalia nie?
Jednak producent Cerazette reklamuje go jako oryginalną tabletkę jednoskładnikową, która w porównaniu do innych hamuje owulację w ok. 95%, inne natomiast w ok 30-50%...
on_m, w porównaniu do innych minipigulek. Innych w sensie o innym składzie. Typowe minipigulki rzeczywiście w mniejszym stopniu hamuja owulacje. Głownie ich działanie opiera się na zageszczaniu sluzu i wplywaniu na grubość endometrium. Natomiast minipigulki z dezogestrelem hamuja dodatkowo owulacje w podobnym stopniu jak pigułki dwuskladnikowe.
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
2. Forum nie jest miejscem sprzedaży czy kupna leków na receptę, jakiekolwiek ogłoszenia i posty związane ze sprzedażą/kupnem leków będą usuwane, a autorom takich postów zostanie odebrana możliwość pisania na forum (w skrajnych przypadkach będą karani banami).
Ostatnio zmieniony przez Justyce Nie 11 Gru, 2011 18:15, w całości zmieniany 2 razy
dopisze sie tutaj, nie chce zakladac nowego tematu nt. Noriday, bo podejrzewam, ze zadna z Was nie bierze akurat tego, ale jest to minipigulka, wiec w temacie.
Biore je od porodu, jakos nie zauwazylam skutkow ubocznych, zadnych plamien do tej pory nie mialam. 14 miesiecy, i wlasnie zaczelam plamic. Moje zdziwienie po tych 21 miesiacach bez okresu bylo bardzo duze:P
Zastanawiam sie jednak o co chodzi, bo przeciez to nie pierwsze miesiace, podczas ktorych organizm sie przystosowuje, do tej pory nic takiego mi sie nie zdarzylo, pigulki biore regularnie (ostatnio zmiana czasu, ale zeby nie krecic, nic nie zmienialam, wiec godzinna roznica, ale to w granicach normy).
Czyzby przestawaly spelaniac swoja funkcje, jak myslicie? Bo prawde mowiac zal byloby mi sie z nimi rozstawac, fajnie mi bez okresu:)
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum