Był tutaj wątek, było trochę przepisów, niestety już go nie ma. Jeśli któraś z Was ma jakieś swoje, albo być może spisała stąd - to prosze o wrzucenie.
Pierwszy przepis jaki tu był, był bardzo prosty, coś z kg maki, ktoś pamięta?
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
350ml letniej wody
350 dkg pełnoziarnistej maki orkiszowej typ 2000
150 dkg mąki orkiszowej typ 850
pól szklanki siemienia lnianego
pół szklanki prażonych pestek słonecznika
szczypta soli
drożdże suszone ilość na ok 500dkg mieszanki
Program podstawowy - ok 3h.
_________________ "Kobieta łatwa do zdobycia może być trudna do zniesienia..."
Temat zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Poniżej trzy przepisy Vereny, odratowane z kopii google:
Verena napisał/a:
Verena:
No to podaję przepisa:
CHLEB
2 szklanki mąki tortowej
1 szkl. otrąb pszennych
2,5 dkg drożdży
łyżeczka soli (albo nawet troche mniej)
1 szkl. mleka lub wody
można dodać kminek albo co tam kto lubi - słonecznik, rodzynki itp itd
My w domu robimy ciasto w misce do ciasta drożdżowego z tupperware, ale można w innej oczywiście
Drożdże mieszamy z letnią woda lub mlekiem, łączymy z produktami sypkimi i wyrabiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około pół godziny.
Jest to porcja do małej keksówki na jeden niezbyt duży chlebek. Ale jest bardzo smaczny - z masełkiem pycha. Następnym razem zrobimy w domciu dwie albo i trzy porcje
Przepis nr 2 (równiez sprawdzony)
Chleb
1 kg mąki
40 g drożdży (można spokojnie dac poł kostki)
15 g masła ( to też na oko dawałam, pewnie było więcej niz 15 g)
25 g soli + 0,6 l wody ciepłej
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Drożdże rozbełtać w ciepłej (ale nie za ciepłej) wodzie (nie trzeba od razu uzywać 0,6l, ja odmierzam np 0,25l, rozbełtuję w tym drożdże a resztę wody dolewam potem). Masło rozpuścić i przestudzić, żeby było płynne ale praktycznie tylko letnie. Następnie wszystko, co płynne wlewamy do mąki i wyrabiamy. Przekładamy do formy i zostawiamy, żeby sobie wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do około 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Aha, przed włożeniem do piekarnika można chleb posmarować mlekiem albo białkiem jajka. Można tez posypac kminkiem albo innym ziarnem, co kto lubi. Ziarna można tez dodać do środka.
Jest to porcja na dość spory chleb. Moja mama wymyśliła, żeby upiec go w takiej... hmm... misce będącej pozostałością po prodiżu, ale można np w dużej tortownicy. Albo można podzielić na dwie mniejsze blachy.
Przepis nr 3, niestety jeszcze nie sprawdzony, więc pozbawiony dokłądniejszego opisu wykonania i uwag własnych
Chleb
3 szklanki mąki ( 2 białej – 1 żytnia )
2 średnie ugotowane zmielone ziemniaki
1 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 szklanki kiszonego żurku (wraz z otrębami) <- myślę, ze może być taki zurek z butelki, można to kupić
Wszystko dokładnie mieszamy w misce i po wyrośnięciu dodajemy czarnuszkę lub kminek.
Okrągły chleb pędzlujemy wodą i kładziemy na liściach kapusty.
Pieczemy w temp. 200 C ok. 45 min.
O, właśnie miałam pytać gdzie zaginął ten temat
Ja póki co przyrządzam chlebek wg przepisów, które znajdują się wraz z książeczką dołączoną do maszyny. Fajnie smakują te chlebki Niebawem będę eksperymentowała.
_________________ To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Vivien dzięki, o to chodziło!
Ale inne przepisy również mile widziane. Będę próbować!
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
To nie chleb, ale tez pieczywo
Zrobiłam bułeczki czosnkowe.
SAMA!
Nie wierzyłam, że wyjdą, a tu proszę Wyszły prawie z blachy, tak się rozpychały w piekarniku
Postaram się za niedługo wstawić zdjęcia
Ooooo wyglądają naprawdę apetycznie! jak nastaną wreszcie i będę mieć piekarnik, to nie omieszkam takich upiec!
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mam problem...
W sobotę muszę upiec bułeczki czosnkowe, ale mąka, z której zwykle korzystamy (z naszej pszenicy, zmielona w młynie) coś szwankuje i muszę kupić jakąś w sklepie. Czy Lidl ma dobre mąki? Gdzie zwykle kupujecie mąkę na drożdżowe wypieki? W przepisie jest wymieniona mąka chlebowa, ale ja robiłam z pszennej i też wyszły. Help, please!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum