Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

CIĄŻA czy jest możliwa w tym wypadku....

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Justyce
Sro 22 Gru, 2010 13:51
CIĄŻA czy jest możliwa w tym wypadku....
Autor Wiadomość
katarzynna__
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 19:45 

Cześć, mam pytanie: biorę pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych, Novynette swoją drogą. Jak wyczytałam i wypytałam się pani ginekolog- działają od pierwszej tabletki. Wzięłam tabletkę w pierwszy dzień miesiączki, po 5 dniach miesiączka się skończyła, a że nie mam żadnego plamienia, więc postanowiliśmy zrobić to z moim chłopakiem- pierwszy raz bez gumki. Wytrysku w środku nie było, stosunek przerywany. Wszystko niby okej, ale rano uświadomiłam sobie, niestety po wszystkim, że stosowałam przez parę dni maść z antybiotykiem do oka, o której kompletnie zapomniałam. Na ulotce tabletek antykoncepcyjnych, ku mojemu przerażeniu jest napisane, że antybiotyki z tej grupy to leki, przy których powinno się stosować dodatkowo barierowe metody antykoncepcji. Pocieszam się myślą, że używałam tej maści tylko kilka razy i że nie jest to typowy antybiotyk,ma antybiotyk w składzie. Jak myślicie, czy w takim wypadku, jest ryzyko ciąży?

Guzik 

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 19:50 

antybiotyki stosowane miejscowo (masci, krople itp) nie wpływają na skutecznośc tabletek.
jest o tym na forum.

/Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./

katarzynna__
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 19:53 

Dzięki bardzo, tak też myślałam, ale zawsze lepiej zapytać ; ) sorka, szczerze przyznam, że nie za bardzo mialam czas, żeby tego szukać. Poprawię się następnym razem ; ) pozdrawiam.

Shape 

Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 12:33 

Teraz ja się zapytam :D biorę Qlairę, jestem przy 22 tabletce, teoretycznie za 4 dni powinien być okres. Na początku opakowania (ok. 5 tabletki) dostałam antybiotyk. Obliczyłam sobie czy przypadkiem 7 dni wcześniej nie było stosunku ale wyszło mi, że był 8 dni wcześniej. Na moim opakowaniu od tabletek jest napisane, że jeżeli w pierwszym tygodniu nowego opakowania zapomni się wziąć tabletki, a stosunek był 7 dni wcześniej to można zajść w ciążę. Czy w takim razie traktować branie antybiotyku równocześnie z tabletkami jak "zapomnienie o tabletce" i bać się ciąży? Bo wiem, że ten antybiotyk obniżał działanie tabletek. Nie kochałam się przez całe branie antybiotyku,ani przez tydzień po jego odstawieniu, potem tylko w gumce.
A i jeszcze jedno. Dziś miałam poranne nudności, nie zwymiotowałam ale zaczęłam się zastanawiać czy to nie ciąża... Z drugiej strony nudności to chyba są mniej więcej w 2 miesiącu ciąży a mnie 20 dni temu skończyła się miesiączka...

heidhr 

Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 13:01 

antybiotyk nie osłabia działania tabletek wstecz - nie wiem czemu, ale tak jest ;)
więc na pewno nie masz się czego obawiać.

anek 

Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 16:06 

Shape napisał/a:
Czy w takim razie traktować branie antybiotyku równocześnie z tabletkami jak "zapomnienie o tabletce" i bać się ciąży?
To nie jest tak, jak 'zapomnienie o tabletce'. Antybiotyk obniża skuteczność tabletek, pominięcie jakiejś to nie to samo.
Shape napisał/a:
Nie kochałam się przez całe branie antybiotyku,ani przez tydzień po jego odstawieniu, potem tylko w gumce.
Czyli powinno być ok :)

Shape 

Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 18:25 

Dzięki, trochę się uspokoiłam. W sumie a tym miesiącu był tylko 1 stosunek, z prezerwatywą więc trochę bezsensowna jest moja obawa. Tylko te nudności dziś rano mnie trochę przestraszyły.

karla001 

Wysłany: Nie 10 Sty, 2010 15:13 

Dziewczyny mam sprawę. Jestem po pierwszym opakowaniu Harmonetu, obecnie mam przerwę, dostałam okres w 4 dniu przerwy ale ten okres w porównaniu z moimi okresami bez tabletek jak i okresami na microgynonie który brałam wcześniej to jakaś kupa śmiechu. Zawsze za przeproszeniem zalewało mnie i to był standard, szczególnie pierwsze 3 dni, teraz to w ogóle nawet nie czuje, że mam okres, w pierwszym dniu lekki ból, potem pojawienie się ale małych ilości okresu w porównaniu do tego co było. Już włącza mi się nowa panika, że to może być ciąża bo przecież bywają sytuacje gdzie w pierwszych miesiącach pojawią się jeszcze okres ale jest on zdecydowanie inny od tych "zwykłych".
Możliwe, że Harmonet tak zadziałał na mój organizm że krwawienie z odstawienie tak wygląda? Jest sens robienia testu?

anek 

Wysłany: Nie 10 Sty, 2010 15:17 

karla001 napisał/a:
Możliwe, że Harmonet tak zadziałał na mój organizm że krwawienie z odstawienie tak wygląda? Jest sens robienia testu?
Często się zdarza, że dziewczyny narzekające wcześniej na obfite krwawienia podczas brania tabletek mają wręcz minimalne krwawienie. Nie ma więc powodów do obaw, a raczej do radości ;) Możliwe więc, że te tabletki tak na Ciebie wpłynęły. Jeśli przyjęłaś pierwszą tabletkę w pierwszym dniu cyklu to test ciążowy jest zbędny.

karla001 

Wysłany: Nie 10 Sty, 2010 15:24 

anek tylko być może ja źle rozumuję ale skoro wcześniej brałam Micro i one mają więcej hormonów niż Harmonet to jak on mógł tak zadziałać cudownie, że zmniejszył mi tak to krwawienie jak Micro nie było tego w stanie zrobić mimo, że miało większe możliwości? :lol:
Wiem, to trochę dziwny tok myślenia ale taki mi się nasuwa jak o tym myślę. Pierwszą tabletkę przyjełam pierwszym dniu cyklu, brałam też regularnie oprócz tego incydentu o którym pisałam już wcześniej ale tam od wzięcia tabletki do wymiotów minęły 4 godziny to raz , dwa, że seks był tydzień wcześniej od dnia wymiotów i trzy ta tabletka który niby mogła nie wchłonąć się była 17 tabletką.

zaczynam niepotrzebnie panikować? :hitler:

anek 

Wysłany: Nie 10 Sty, 2010 15:36 

karla001 napisał/a:

zaczynam niepotrzebnie panikować? :hitler:
Moim zdaniem tak :) Ale nic nie zaszkodzi, jeżeli zrobisz test ciążowy-dla własnego spokoju, kiedy zobaczysz już jedną kreskę :)

karla001 

Wysłany: Nie 10 Sty, 2010 15:40 

anek dzięki za pomoc, pewnie zrobię ten test dla świętego spokoju bo czekać na kolejny okres w stresie to nie uśmiecha mi się.

Guzik 

Wysłany: Nie 10 Sty, 2010 16:45 

bardzo często krwawienie robi się bardziej skąpe :)
to jest jeden z "plusów" brania.
moja koleżanka jest przeszczęśliwa, bo całe życie miała obfity okres, 7 dni.
a teraz 4-5 dni i tak lajtowo.

jeśli test Cie uspokoi to możesz zrobić, ale wg mnie jest zupełnie niepotrzebny.

/Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./

karla001 

Wysłany: Nie 10 Sty, 2010 19:22 

Ok rozumiem. Po prostu jestem w szoku, że na Micro krwawienie praktycznie wcale się nie zmieniło, było identyczne jak bez tabletek czyli męczarnia przez kilka dni. Jedyne co było plusem, że skracał okres bo nie trwał jak zwykle 7 dni a 5 czy 6.

Cesis 

Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 12:25 

Tak jak pisałam na poprzedniej stronie ostatnią miesiączkę miałam 3 grudnia i do teraz nie mam, wczoraj rano zrobiłam test po 15 dniach od ostatniego niezabezpieczonego stosunku ale wyszedł negatywny. Czekać dalej, zrobić drugi test?

"Nigdy nie warto tęsknić za kimś, co do kogo nie mamy pewności, że śpi tej nocy samotnie"...
Lidia Jasińska - "Flirtuchy"

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi