Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Ciąża po odstawieniu pigułek

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Justyce
Czw 24 Mar, 2011 16:21
Ciąża po odstawieniu pigułek
Autor Wiadomość
Kala
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 19:54 Ciąża po odstawieniu pigułek

No to jadę z pierwszym pytaniem :D
Jak to jest ze staraniami się o dzidzię po odstawieniu tabletek? Warto odczekać jakiś czas, czy nie ma to zupełnie żadnego wpływu? Słyszałam mnóstwo, skrajnych opinii i nie wiem co myśleć. Z jednej strony wiem, że niektórzy lekarze przepisują wręcz pigułki jak sie ma problemy z zajściem w ciąże i zalecają starać się natychmiast po odstawieniu, ale z drugiej, czy jak się brało pigułki ładnych kilka lat, to nie lepiej jednak odczekać?? I jeszcze jedno głupie ale nurtujące mnie pytanie, podobno po długotrwałym przyjmowaniu hormonów jest większe prawdopodobieństwo na urodzenie bliźniaków, czy to, że tak powiem mija? Tzn. czy tylko w pierwszych kilku cyklach jest taka szansa, czy późńiej też? Ja mam stracha bo w mojej rodzinie jakieś bliźniaki były i moja mam już dawno wykrakała, że pewnie na mnie trafi więc wolę dmuchać na zimne :lol:

eklerka 

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:16 

wiekszosc lekarzy twierdzi jednak,by dla swietego spokoju odczekac ze staraniem o dzidzie 3 cykle.

Villemcia 

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:16 

lepiej odczekac przynajmniej 3 miesiace po odstawieniu...
w tym czasie organizm zdarzy sie oczyscic z hormononow...

co do tych ciaz mnogich...podobno prawdopodobienstwo jest wieksze...ale ja tam sadze ze co komu pisane to bedzie :D

gles
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:18 

optymalny czas czekania na ciaze po odstawieniu pigulek to 3 cykle. w tym czasie organizm 'wraca do siebie'. jesli jednak zajdzie sie w ciaze od razu po odstawieniu, nie ma obaw, ze z dzieckiem moze sie dziac cos zlego.
jesli chodzi o ciaze blizniacza, to w 1 cyklu wzrasta ryzyko jej wystapienia.

agata_29
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:19 

To ja pociagne temat w troszeczke inna strone jesli mozna.

A jak sie maja zalecane 3 cykle do wpadki na pigulkach w takim razie??
Znam ze 2 czy 3 takie przypadki, dzieci sa okazami zdrowia.

Villemcia 

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:22 

hormony w tabletkach nie szkodza ciazy...ale np. podczas karmienia hormony moga przenikac do mleka...
dlatego warto je odstawic by nie przekazywac hormonow w mleku maluszkowi
podczas karmienia mozna w koncu inaczej sie zabezpieczac.... :D

gles
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:23 

agata, nie, tu chodzi o ciaze mnoga. optymalny czas wynosi 3 miechy. natomiast normalna wpadka przy pigulkach nie oznacza, ze plod bedzie uszkodzony czy cos - jak to sie czesto slyszy.

agata_29
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:24 

gles napisał/a:
agata, nie, tu chodzi o ciaze mnoga. optymalny czas wynosi 3 miechy. natomiast normalna wpadka przy pigulkach nie oznacza, ze plod bedzie uszkodzony czy cos - jak to sie czesto slyszy.

ok brak czytania ze zrozumieniem z mojej strony, sory.

ale czy nie ma takiego ze tak powiem zwiekszonego prawdopodobienstwa??znaczy ze dziecku cos bedzie a nie ze beda blizniaki

gles
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:28 

takie prawdopodobienstwo wystepowalo przy tabletkach starej generacji, ale zwykle takie problemy wymyslaja przeciwnicy hormonow (czytaj: NPR-owcy). ja widzialam kilka wpadek podczas brania tabletek i jeszcze sie nie spotkalam z tym, zeby dziecko mialo 2 glowy albo 6 palcow. albo bylo wczesniakiem czy mialo jakies genetyczne komplikacje.
o zesz w mordę, a propo NPR przypomniala mi sie GoGo! ale ona pewnie bedzie chciala wspolpracowac z tym czubem.

Kala
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:29 

Tak też myślałam, że lepiej dla świętego spokoju odczekać. Jasne, że być może dziecko byłoby okazem zdrowia ale po co ryzykować jeśli nie trzeba.

agata_29
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:30 

gles napisał/a:
ja widzialam kilka wpadek podczas brania tabletek i jeszcze sie nie spotkalam z tym, zeby dziecko mialo 2 glowy albo 6 palcow. albo bylo wczesniakiem czy mialo jakies genetyczne komplikacje.

No wlansie ja tez i dlatego mnie zastanowilo skad sie biora takie informacje ale juz wszystko jasne.

moni 

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:33 

Kala, ja czekalam 3 miesiace, tak jak radzil lekarz.Przez te 3 miechy przyjmowalam kwas foliowy i inne witaminki, glownie te naturalne, nie palilam fajek, nie pilam itp. i ciach dzis mam 3 letniego chopca.

gles
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:36 

pigulki antykoncepcyjne maja swoje zalety ale rowniez i wady, nie mozna o tym zapominac. jednak historie o uszkodzeniach plodu sa mocno przesadzone.
natomiast z ta ciaza mnoga jest tak, ze: uspione jajeczko w ostatnim cyklu z pigulkami moze sie obudzic i wtedy sa 2 jajeczka: to nowe i obudzone. a wiec jest prawdopodobienstwo, ze wystapi ciaza mnoga. po 3 cyklach wszystko powinno sie wyrownac. ale zawsze jakis ryzyk fizyk jest :wink:

Kala
[Usunięty]

Wysłany: Pią 22 Kwi, 2005 20:39 

Hehe no jest, jest, ale na to już się raczej wpływu nie ma. To w takim razie nie ma obaw, bo od razu po odstawieniu ciąży jeszcze nie planuje, ale pierwszy miesiąc w takim razie zdecydowanie bez sexu. Łoj, ciężko będzie...

marta
[Usunięty]

Wysłany: Sob 23 Kwi, 2005 12:25 

Mój ginekolog mówi,że hormony z poigułek wypłukuja sie w ciagu doby.Mnie kazał nie czekać,a zaczać następnego dnia :lol:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi