Witam, to ój pierwszy post. Dużo czytałam, jednak nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania:
Biorę Cilest, zdażało się,że zapominałam brać przed snem tabletek,więc brałam rano.Jednak teraz jestem w trakcie brania silnego leku Augumentin na ostrą anginę(bynajmniej tak mnie poinformowała moja lekarka). Zastanawiam się, czy Cilest w ogóle jeszcze działa. Biorę go dopiero od paru miesięcy, ale ciągle męczy mnie czy mimo tego,że wezmę ją później biorę antybiotyk jeszcze jestem zabezpieczona. Tak w ogóle mam beznadziejną ginekolog, ponieważ uważa,że mój brzuszek nie urósł od tabletek, a gdy poszłam na wizytę, z zamiarem poproszenia o tabletki nie miałam żadnych badań a wszystkie moje wątpliwości idealnie omija (skurcze, bóle nóg, ból głowy, już nie mówię o humorkach, które o dziwo mój facet wytrzymuje twardo). Może i to głupie, ale niestety nie mogę liczyć na moją lekarkę, więc piszę tutaj. Może ktoś mi pomoże.
Zależy mi na pomocy, z góry dziękuję.
po pierwsze - antybiotyk obniża skuteczność pigułek, trzeba się dodatkowo zabezpieczać.
Masz to w ulotce tabletek, Augmentinu i w wielu miejscach tu, na forum.
Po drugie - zmień ginekologa.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
No tak, ale czy w ogóle Cilest jeszcze trochę mnie zabezpiecza, przy takich silnych lekach? A jak przestanę już brać Augumentin, to przy kolejnych tabletkach wszystko się unormuje?
Może i głupie pytania zadaję,ale wolę,żeby osoba, która się na tym zna mi odpowiedziała, bo niestety lekarz jest tragiczny a do pana doktora się jednak wstydzę iść ;( a wiem, że jest dobry ale mimo wszystko to krępujące.
No tak, ale czy w ogóle Cilest jeszcze trochę mnie zabezpiecza, przy takich silnych lekach?
Zabezpiecza albo nie, koniec kropka. Skoro antybiotyk skuteczność obniża, należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne. Tak mówi ulotka i taka informacja powinna wystarczyć. Czy gdybyś miała informację, że skuteczność pigułek antykoncepcyjnych przy zażywaniu augmentinu spada do np. 56%, to czy cokolwiek by Ci to dało? Nie sądzę. Istnieje ryzyko, że pigułki nie zadziałają, istnieje ryzyko wystąpienia owulacji, wreszcie: istnieje ryzyko zajścia w ciążę. Ryzyko istnieje albo nie. Nie ma czegoś takiego, że jest bardziej lub mniej prawdopodobne.
fioletowy_kwiat napisał/a:
A jak przestanę już brać Augumentin, to przy kolejnych tabletkach wszystko się unormuje?
Znów polecam lekturę ulotki, tam jest napisane, po ilu dniach pełne zabezpieczenie wraca.
Może i głupie pytania zadaję,ale wolę,żeby osoba, która się na tym zna mi odpowiedziała, bo niestety lekarz jest tragiczny a do pana doktora się jednak wstydzę iść ;( a wiem, że jest dobry ale mimo wszystko to krępujące.
Najmniej krępujące jest jednak spokojne i dokładne przeczytanie ulotki.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nie wierzę, żeby w całym Toruniu było tylko 2 ginekologów...
edit:
chodzi mi o to:
gdy poszłam na wizytę, z zamiarem poproszenia o tabletki nie miałam żadnych badań a wszystkie moje wątpliwości idealnie omija (skurcze, bóle nóg, ból głowy, już nie mówię o humorkach, które o dziwo mój facet wytrzymuje twardo)
naprawdę warto zmienić takiego lekarza.
Konieczności czytania ulotek leków, które sie przyjmuje, chyba nie trzeba tłumaczyć.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Ostatnio zmieniony przez Guzik Nie 14 Sie, 2011 11:07, w całości zmieniany 1 raz
Tak jak i ja nie wierzę, żeby nie można było wszystkich informacji, które tu podałyśmy, wyczytać z ulotki. Zamykam temat, fioletowy_kwiat, jak masz wątpliwości, to poczytaj sobie jeszcze z pięćset razy to, co zostało tutaj napisane oraz ulotkę, nic więcej powiedzieć się nie da.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum