lecz skoro tam jest to wydawane bez recepty to musi coś znaczyć...
...że np. wizyta u lekarza nie jest wymagana...
więc czegoś tu nie rozumiem
W niektórych państwach tabletki antykoncepcyjne są wydawane bez recepty, żeby ułatwić dostęp do nich. Co nie znaczy, że nie należy się skonsultowac najpierw z lekarzem. On powinien doradzić jakie, poinformowac co może się dziać, na co szczególną uwagę należy zwrócić itp. A potem idziesz do apteki i kupujesz - bez recepty - ale właśnie te, które zalecił lekarz.
Naszła mnie taka refleksja: w Polsce tabletki anty nie mogą być sprzedawane bez recepty! Dlaczego? Żeby właśnie nie dochodziło do takich sytuacji, że na własnego widzimisię dziewczyny kupowały pigułki, w ogóle bez kontaktu z lekarzem. Chyba nie mamy tu jeszcze takiej świadomości. I tyle...
Co do Twojego pytania. Poczytaj uważnie ulotkę, tam powinny być zawarte wszelkie możliwe skutki uboczne. W dodatku obserwuj, jak się czujesz. Ewentualnie zgłoś się do lekarza, żeby porozmawiać.
Mimo, że na początku brania pigułek lekarz niewiele mi powiedział, ale sporo to wyjaśniło, miałam dobry start przez to.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
a jak to jest jesli lekarz (dermatolog) przepisuje wlasnie owy lek na problemy skorne
robi dodatkowe badania?
czy przepisuje od tak?
badania jakie powinno sie zrobić przed zaczeciem brania anty to: wywiad ( w rodzinie wystąpowanie udarów , zakrzepów, wylewów , raków piersi jajnika , sutka, długość miesiączki obfitość , regularność i takie tam etc ) , badanie piersi ( najlepiej usg ) , usg narządów rodnych , próby wątrobowe, krzepliwość krwi , morfologia ( cukier i cholesterol ) , badanie ciśnienia krwi ( nadciśnienie pod kontrola lekarza przyjmowanie bądź wcale )
i jeśli te wyniki wyjdą dobre lekarz dobiera właściwe dla ciebie pigulki anty
aha i pigulki anty przepisuje ginekolog a nie dermatolog
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
Oliwka [Usunięty]
Wysłany: Pią 07 Kwi, 2006 15:45
nie dziw sie ,ze posty Dziewczyn są w większosci oceniajace, to forum jest nie tylko od wymiany opinii i poglądów, ale tez od uświadamiania osób, m.in takich jak Ty, ....bo przyznam,z e jak narazie wykazujesz sie wyjątkowo Małym Rozumkiem.
A lekarza czemu boisz sie jak ognia? ja rozumiem, ze dzis strajkuja, ale oni naprade nie sa tacy źli.
aha, czy ja dobrze zrozumiałam, spodziewałas sie zaniku okresu po przyjeciu 1. tabletki?
No właśnie, pytanie umknęło w tym wszystkim ;>
Po wzięciu pierwszej pigułki okres wcale nie musi się skończyć. Mi się skończył w dwa dni, ale moja koleżanka miała chyba z 8-9, i to nawet dosyć obfity, miała pójśc do lekarza, ale na szczęście jej się skończył wtedy. Następne krwawienia miała już normalne.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
ja właśnie kilka lat temu miałam nieprzyjemne doświadczenie z przepisaniem taletek anty przez dermatologa. Miałam ogromne problemy z trądzikiem i żadna maść nie pomagała. więc pani doktor przepisała mi Regulon. Zrobiłam podstawowe badania krwi, próby wątrobowe i krzepliwość krwi. I brałam je tak kilka miesięcy. Jak po jakimś czasie poszłam do ginekologa to złapał się za głowę, po stwierdził, że ten lek akurat dla mnie nie jest wskazany z uwagi na poziom hormonów w moim organizmie. Efekt był taki, że po odstawieniu Regulonu miała wtórny zanik miesiączki i długie miesiąceminęły zanim mój organizm doszedł dosiebie i zaczęłam w miare (!) regularnie miesiączkować.
Poprzedniczki mają rację hormony to poważna decyzja, którą trzeba skonsultować z ginem, w końcu od tego są lekarze.
Wiek: 23 Dołączyła: 13 Lis 2005 Posty: 246 Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 10:53
Cilest chyba nie dla mnie...
Jestem obecnie przy drugim opakowaniu CILESTu.Przez całe pierwsze opakowanie krwawiłam i plamiłam na zmianę.Teraz też mam delikatne palmienie,a biorę to drugie opakowanie bez robienia przerwy.Ważę dwa kilogramy więcej...jestem szczupła,więc to akurat nie jeest problem.Wcześniej brałam JEANINE i gdyby nie to,że bolały mnie piersi to pewnie bym przy nich została,ale jednak tym razem lekarz przepisał mi te,I sama nie wiem czy zmienić tabletki na YASMIN (bo jest podobne do JEANINE)czy zostac przy tych...Myslicie,że poczekać jeszcze przez trzy opakowania i zobaczyć co będzie?I jeszcze jedno pytanie z innej beczki (tylko bez nerwów proszę) Jeżeli wzięłam pierwsza tabletke w pierwszym dniu miesiączki to przy 6 tabletce na pewnoe byłam zabezpieczona?Wiem co jest w ulotce,ale jakos jak wy mi to napiszecie to juz uwierzę na 100%
Wiek: 23 Dołączyła: 13 Lis 2005 Posty: 246 Skąd: warszawa
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 11:15
Przerwy nie zrobiłam bo miałam wyjazd kilkudnowy i mi krwawienie za nic nie pasowało,a poza tym po okresie,który trwał ponad dwa tydodnie i później plamieniach chciałam troche odpocząć.Brałam JEANINE,ale później miałm dłuższa przerwę w ich braniu i dopiero CILEST.Lekarz powiedział mi,że jeżeli coś będzie nie tak to mi je zmieni.Tylko własnie nie wiem czy wykazac się cierpliwością i sprawdzic jak bedzie dalej czy już do niego iść.
oganizm przystosowuje sie pigulek do 3 cykli, czeste zzmianyt nie sa wskazane , plemienie moze byc od tego ze bierzesz dwa opakowania pod rząd
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
KatarinaSzymik [Usunięty]
Wysłany: Sob 01 Lip, 2006 12:57
Cilest ....proszę o opinie
no więc powiedzcie coś o Cielst, co o nim sądzicie i jakie są wasze opinie? jak sie po nim czujecie itp z góry dziękuję
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum