Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Cilest

Poprzedni temat «» Następny temat
Cilest
Autor Wiadomość
Rosemary 

Wysłany: Czw 06 Kwi, 2006 13:37 

dakia napisał/a:
lecz skoro tam jest to wydawane bez recepty to musi coś znaczyć...
...że np. wizyta u lekarza nie jest wymagana...
więc czegoś tu nie rozumiem

W niektórych państwach tabletki antykoncepcyjne są wydawane bez recepty, żeby ułatwić dostęp do nich. Co nie znaczy, że nie należy się skonsultowac najpierw z lekarzem. On powinien doradzić jakie, poinformowac co może się dziać, na co szczególną uwagę należy zwrócić itp. A potem idziesz do apteki i kupujesz - bez recepty - ale właśnie te, które zalecił lekarz.

Naszła mnie taka refleksja: w Polsce tabletki anty nie mogą być sprzedawane bez recepty! Dlaczego? Żeby właśnie nie dochodziło do takich sytuacji, że na własnego widzimisię dziewczyny kupowały pigułki, w ogóle bez kontaktu z lekarzem. Chyba nie mamy tu jeszcze takiej świadomości. I tyle...

Co do Twojego pytania. Poczytaj uważnie ulotkę, tam powinny być zawarte wszelkie możliwe skutki uboczne. W dodatku obserwuj, jak się czujesz. Ewentualnie zgłoś się do lekarza, żeby porozmawiać.
Mimo, że na początku brania pigułek lekarz niewiele mi powiedział, ale sporo to wyjaśniło, miałam dobry start przez to.

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

Didoczek 

Wysłany: Czw 06 Kwi, 2006 17:36 

gratuluje pomysłu i inteligencji-poza tym dziewczynby juz wszystko napisaly.
podziekuj kolezance :|

nie kocha sie za coś lecz pomimo

dakia
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Kwi, 2006 10:54 

a jak to jest jesli lekarz (dermatolog) przepisuje wlasnie owy lek na problemy skorne

robi dodatkowe badania?
czy przepisuje od tak? :?:

met_kobietka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Kwi, 2006 11:17 

tylko ze jesli te tabletki byly kupione w czechach to ulotka bedzie po czesku...

to chyba powinna napisac dakia... moze nawet nie zaglada do tej ulotki...

tutaj przykladowa ulotka -> http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=13

dakia
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Kwi, 2006 11:57 

a owszem zagladalam i to nie raz...

znam dokladnie na pamiec skutki uboczne...lecz nie w tym rzecz

chodzi mi tylko o to aby sie zapytac was czy cos podobnego wysąpilo,nie prosze Was żebyscie ocenialy moje postepowanie,bo nie w tym celu pisze.

Wiedźma 

Wysłany: Pią 07 Kwi, 2006 12:17 

dakia napisał/a:

a jak to jest jesli lekarz (dermatolog) przepisuje wlasnie owy lek na problemy skorne

robi dodatkowe badania?
czy przepisuje od tak?

badania jakie powinno sie zrobić przed zaczeciem brania anty to: wywiad ( w rodzinie wystąpowanie udarów , zakrzepów, wylewów , raków piersi jajnika , sutka, długość miesiączki obfitość , regularność i takie tam etc ) , badanie piersi ( najlepiej usg ) , usg narządów rodnych , próby wątrobowe, krzepliwość krwi , morfologia ( cukier i cholesterol ) , badanie ciśnienia krwi ( nadciśnienie pod kontrola lekarza przyjmowanie bądź wcale )

i jeśli te wyniki wyjdą dobre lekarz dobiera właściwe dla ciebie pigulki anty

aha i pigulki anty przepisuje ginekolog a nie dermatolog

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"

Oliwka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Kwi, 2006 15:45 

nie dziw sie ,ze posty Dziewczyn są w większosci oceniajace, to forum jest nie tylko od wymiany opinii i poglądów, ale tez od uświadamiania osób, m.in takich jak Ty, ....bo przyznam,z e jak narazie wykazujesz sie wyjątkowo Małym Rozumkiem.
A lekarza czemu boisz sie jak ognia? ja rozumiem, ze dzis strajkuja, ale oni naprade nie sa tacy źli.
aha, czy ja dobrze zrozumiałam, spodziewałas sie zaniku okresu po przyjeciu 1. tabletki? :shock:

Rosemary 

Wysłany: Pią 07 Kwi, 2006 16:38 

No właśnie, pytanie umknęło w tym wszystkim ;>
Po wzięciu pierwszej pigułki okres wcale nie musi się skończyć. Mi się skończył w dwa dni, ale moja koleżanka miała chyba z 8-9, i to nawet dosyć obfity, miała pójśc do lekarza, ale na szczęście jej się skończył wtedy. Następne krwawienia miała już normalne.

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

kasik
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Kwi, 2006 22:07 

a propo dermatologa...

ja właśnie kilka lat temu miałam nieprzyjemne doświadczenie z przepisaniem taletek anty przez dermatologa. Miałam ogromne problemy z trądzikiem i żadna maść nie pomagała. więc pani doktor przepisała mi Regulon. Zrobiłam podstawowe badania krwi, próby wątrobowe i krzepliwość krwi. I brałam je tak kilka miesięcy. Jak po jakimś czasie poszłam do ginekologa to złapał się za głowę, po stwierdził, że ten lek akurat dla mnie nie jest wskazany z uwagi na poziom hormonów w moim organizmie. Efekt był taki, że po odstawieniu Regulonu miała wtórny zanik miesiączki i długie miesiąceminęły zanim mój organizm doszedł dosiebie i zaczęłam w miare (!) regularnie miesiączkować.

Poprzedniczki mają rację hormony to poważna decyzja, którą trzeba skonsultować z ginem, w końcu od tego są lekarze.

dakia
[Usunięty]

Wysłany: Sob 08 Kwi, 2006 11:18 

dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

bardzo mi pomogły :)

pozdrawiam

gorgusia 

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 10:53 Cilest chyba nie dla mnie...

Jestem obecnie przy drugim opakowaniu CILESTu.Przez całe pierwsze opakowanie krwawiłam i plamiłam na zmianę.Teraz też mam delikatne palmienie,a biorę to drugie opakowanie bez robienia przerwy.Ważę dwa kilogramy więcej...jestem szczupła,więc to akurat nie jeest problem.Wcześniej brałam JEANINE i gdyby nie to,że bolały mnie piersi to pewnie bym przy nich została,ale jednak tym razem lekarz przepisał mi te,I sama nie wiem czy zmienić tabletki na YASMIN (bo jest podobne do JEANINE)czy zostac przy tych...Myslicie,że poczekać jeszcze przez trzy opakowania i zobaczyć co będzie?I jeszcze jedno pytanie z innej beczki (tylko bez nerwów proszę) :-) Jeżeli wzięłam pierwsza tabletke w pierwszym dniu miesiączki to przy 6 tabletce na pewnoe byłam zabezpieczona?Wiem co jest w ulotce,ale jakos jak wy mi to napiszecie to juz uwierzę na 100% :-)

Villemcia 

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 10:58 

gorgusia napisał/a:
Teraz też mam delikatne palmienie,a biorę to drugie opakowanie bez robienia przerwy.

nie wiem czemu przerwy nie robilas, ale skoro to drugie opakowanie- wziete bez przerwy to sadze ze od tego moga byc plamienia

gorgusia napisał/a:
sama nie wiem czy zmienić tabletki na YASMIN (bo jest podobne do JEANINE)czy zostac przy tych

tak czeste skoki z jednych na inne tabletki jest nie wskazane..czekac min. 3 cykle moze organizm przywyknie
jak nie to dopiero myslec i zmieniac...

gorgusia napisał/a:
Jeżeli wzięłam pierwsza tabletke w pierwszym dniu miesiączki to przy 6 tabletce na pewnoe byłam zabezpieczona

tak o ile tabletki bralas prawidlowo-wchloniecia itp

gorgusia 

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 11:15 

Przerwy nie zrobiłam bo miałam wyjazd kilkudnowy i mi krwawienie za nic nie pasowało,a poza tym po okresie,który trwał ponad dwa tydodnie i później plamieniach chciałam troche odpocząć.Brałam JEANINE,ale później miałm dłuższa przerwę w ich braniu i dopiero CILEST.Lekarz powiedział mi,że jeżeli coś będzie nie tak to mi je zmieni.Tylko własnie nie wiem czy wykazac się cierpliwością i sprawdzic jak bedzie dalej czy już do niego iść.

Wiedźma 

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006 11:25 

oganizm przystosowuje sie pigulek do 3 cykli, czeste zzmianyt nie sa wskazane , plemienie moze byc od tego ze bierzesz dwa opakowania pod rząd

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"

KatarinaSzymik
[Usunięty]

Wysłany: Sob 01 Lip, 2006 12:57 Cilest ....proszę o opinie

no więc powiedzcie coś o Cielst, co o nim sądzicie i jakie są wasze opinie? jak sie po nim czujecie itp z góry dziękuję

Odpowiedz do tematu