Cukinie (taką mega dużą ) kroję w plastry i panieruję jak kotlety i smażę na patelni, do tego tylko ziemniaki jak wyżej. Czasami cukinie już podsmażoną wrzucam do piekarnika i obkładam jeszcze serem. Też pyszne.
A pizze zmieniaczaną poznałam właśnie w Niemczech. Specjalność mojego i taka narodowa lekko. Jest nawet w moim miasteczku knajpa gdzie są same potrawy z ziemniaków i te pizze ziemniaczane też. Generalnie jest to bardzo proste. Ja ciasta nie robię samemu tylko kupuję gotowe w masie którą potem tylko wałkujesz i do blachy. A samemu po prostu trze się ziemniaki:
"Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajka i mąkę. Wyrobić ciasto, doprawić gałką , solą i pieprzem. Tortownicę posmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć do niej ciasto, formując brzegi. Na cieście ułożyć plastry sera i farsz."
(to akurat przepis na spód ze strony winiary.pl)
Mi smakuje bardzo
_________________ " Niech żyją szaleńcy. Nieprzystosowani. Buntownicy. Możecie ich cytować, nie zgadzać się z nimi, gloryfikować ich lub oczerniać. Nie możecie tylko jednego: ignorować ich. Ponieważ to oni są motorem zmian. Oni popyjachą naprzód ludzkość. I choć wielu uzna ich za wariatów, my dostrzeżemy w nich geniuszy. Ponieważ tylko ludzie wystarczająco szaleni, by przypuszczać, że mogą zmieniać świat, naprawdę go zmieniają".
Znacie w ogóle kluski ziemniaczane ? To jest dokładnie takie same ciasto, tylko, że rozwałkowane na blaszce. Upieczone w piekarniku smakuje zupełnie inaczej
[ Dodano: Wto 31 Sie, 2010 13:11 ]
Ser, farsz, i wszystkie inne dodatki kładzie się razem ze spodem do piekarnika. Bo to ciasto które ja mam na myśli, jest inne niż takie typowo mąkowo-pizzowe, nie wymaga jakiegoś ekstra długiego czasu pieczenia.
Pół godziny razem ze wszystkimi innymi składnikami wystarczy. Ten spód nie robi się też typowo twardy jak typowe ciasto od pizzy. Raczej taki miękki pozostaje. Ja kiedyś robiłam tą pizzę też w formie do pieczenia takiej wysokiej i naładowałam wszystkiego i wyszła prawie zapiekanka
StimmungsbilderSK7.jpg
Plik ściągnięto 560 raz(y) 93.39 KB
_________________ " Niech żyją szaleńcy. Nieprzystosowani. Buntownicy. Możecie ich cytować, nie zgadzać się z nimi, gloryfikować ich lub oczerniać. Nie możecie tylko jednego: ignorować ich. Ponieważ to oni są motorem zmian. Oni popyjachą naprzód ludzkość. I choć wielu uzna ich za wariatów, my dostrzeżemy w nich geniuszy. Ponieważ tylko ludzie wystarczająco szaleni, by przypuszczać, że mogą zmieniać świat, naprawdę go zmieniają".
Juliette, o ciekawa ta pizza. Kiedyś spróbuję. Ale to chyba z ugotowanych ziemniaków? Bo surowe to długo by musiały się piec... Moja mama robi pulpety z ziemniaków tak samo, z tym, że formuje w owalne no pulpety.
Cukinię też tak robię, pomyliło mi się, z nadziewaną
A wczoraj były jajeczne zacierki szwabskie: czyli makaron jajeczny, najpierw ugotowany, potem podsmażony, z cebulą, kapustą kiszoną, grzybami i jajkami. Kiedyś myślałam, że do każdego dania mięso to obowiązek ale to ściema
Juliette, JAK JA CIĘ NIE LU-BIĘ !
Ten makaron jajeczny to kupny czy sama robiłaś? Czy jako grzyby pieczarki będą się nadawać?
PS. Jeszcze raz Was przepraszam, że tak Was męczę, ale postanowiłam poeksperymentować w kuchni
_________________ nie kupuję więcej niż mogę zjeść
nie kupuję więcej niż mogę zużyć
Pieczarki jak najbardziej!!! Jajeczny kupiłam, u siebie też na pewno znajdziesz: o taki:
1475334.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 98.07 KB
Jeśli to ciasto jak do klusek to ziemniaki surowe, prawda?
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum