Może wrzucę fragment PW, który pisałam do Hancy odpowiadając na kilka jej pytań:
"Ja proponuję żebyś myjąc włosy na całą długość nakładała odżywkę i mając na włosach tę odżywkę sam tylko skalp myła łagodnym szamponem dla dzieci bez SLS (Babydream albo Hipp).
Co do koszulki, chodzi o to by ociekające włosy wycisnąć najpierw rękami a potem w jakąś bawełnianą koszulkę a nie wycierać ręcznikiem bo przez ręcznik tylko się puszą i niszczą. Nie należy trzeć włosów.
Po umyciu włosów należy nałożyć odżywkę do spłukiwania. Teraz z tą odżywką na włosach możesz je rozczesać z głową w dół. Później spłukujesz odżywkę i już potem lepiej by było nie rozczesywać włosów. Zresztą jeśli to zrobisz dobrze to po spłukaniu nie będą poplątane.
Po spłukaniu wyciskasz włosy w ręce i nakładasz na końcówki jakąś odżywkę bez spłukiwania i jeśli używasz jakiś stylizator (bezpieczne to - żel męski Isana, żele Bielenda graffiti,krem do loków Nivea Flexible Curls lub samorobiony żel lniany i jeszcze kilka innych). Jeśli chcesz podkreślić skręt robisz plunking czyli rozkładasz powiedzmy na pralce koszulkę, z głową w dół nakładasz na nią włosy, tak żeby same ułożyły się na niej jak chcą, zawiązujesz i chodzisz w tym jakieś 10 minut. (filmiki jak to robić można zobaczyć na youtube)"
Czyli:
1. Na mokre włosy odżywka
2. Skalp szamponem
3. Spłukiwanie
4. Odżywka
5. Rozczesywanie grzebieniem z szerokim rozstawem zębów
6. Spłukiwanie odżywki
7. Odciśnięcie włosów w bawełnianą koszulkę lub ręcznik z mikrofibry
8. Zabezpieczenie końcówek włosów przed utratą wilgoci czyli nałożenie odrobiny odżywki bez spłukiwania
9. Opcjonalnie stylizator
10. Również opcjonalnie wspomniany wyżej plunking na kilkanaście minut
Bez czesania później i w ogóle bez robienia czegokolwiek z nimi już. Można zrezygnować z nakładania stylizatora i wiązania włosów w koszulkę czyli plunking. Wydaje się że to czasochłonne ale mi to idzie dość szybko. Myję najpierw włosy, nakładam odżywkę i trzymam ją na włosach w trakcie prysznica. Więc oszczędność czasu

Generalnie zamykam się w 15 minutach ze wszystkim.