a więc tak. zaczęłam brać tabletki YAZ pierwszego dnia po miesiączce bo niestety wcześniejsze ich "zdobycie" nie było możliwe. czy uprawiając seks 3tyg. od 1 tabletki (wszystkie następne brałam o dokładnej godzinie, żadnej nie pominęłam) byłam zabezpieczona?
pannamigotka19
1) można się było dopisać do istniejącego tematu.
2) To było 1. opakowanie...? A co mówi ulotka? Jeśli się weźmie w 1. dniu okresu pierwszą tabletkę, to jest się od początku zabezpieczoną. Jeśli między 2-5 dniem cyklu, to wtedy przez 7 dni trzeba się dodatkowo zabezpieczać. Jeśli w innym dowolnym dniu cyklu, to zabezpieczenie jest od drugiego opakowania.
pannamigotka19 [Usunięty]
Wysłany: Czw 03 Gru, 2009 21:34
hmm. przepraszam, że się nie podłączyłam do tematu.
Ale po skończeniu opakowania pojawił się intensywny okres. hmmm. czyli ciąża raczej odpada, prawda?
pannamigotka19, skoro jesteś już w trakcie brania tabletek, to nie masz w ogóle "okresu", tylko krwawienie spowodowane spadkiem ilości hormonów w organizmie. Nie świadczy ono ani o ciąży, ani o jej braku. Na moje oko, jeśli wzięłaś później niż w 5. dniu cyklu (liczonego od 1. dnia miesiączki), to zabezpieczona jesteś dopiero od drugiego opakowania. Ale nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam wszystko, co napisałaś w 1. poście...
Wysłany: Czw 03 Gru, 2009 22:05
z tego co wyliczyłam to wzięłam w 7 dniu cyklu, moje cykle były 30-31 dniowe.
1. dzień cyklu to 1. dzień miesiączki. Więc od tego się zaczyna liczenie. No i... jeśli wzięłaś w 7. dniu cyklu, to niestety ale zabezpieczona moim zdaniem nie byłaś. Ale sprawdź to proszę w ulotce dokładnie, bo nie mam ulotki Yazu przed oczami, a Ty na pewno masz, skoro kupowałaś tabletki. Co jest napisane? Bo na pewno jest.
Wysłany: Czw 03 Gru, 2009 22:50
ech, współżylismy w 18 dniu brania tabletek. może byłam zabezpieczona...
Jeśli Yaz to jednofazowe tabletki dwuskładnikowe to według wszelakich ulotek jeśli zaczęłaś je brać później niż 5 dnia cyklu zabezpieczona jesteś dopiero od następnego opakowania ....więc wychodzi na to, ze jednak zabezpieczona nie byłaś.....
Ja nadal obstawiam, że jednak niestety nie... Jak jest w tej ulotce napisane, co...? Bo tak jak Ci mówię, na pewno nie przy tym trybie 21+7, ale nie jestem do końca pewna jak to jest z Yazem, który ma 24+4... Ale wydaje mi się, że tak samo. Jeszcze jakby któraś dziewczyna się wypowiedziała, to byłabym wdzięczna.
Wysłany: Czw 03 Gru, 2009 23:09
na ulotce jest napisane, że w razie rozpoczęcia przyjmowania YAZ'u po okresie należy zabezpieczyć się dodatkowo mechanicznie przez 7dni. w internecie wyczytałam to samo.
A teraz... cóż Ci pozostaje?
a) liczyć na szczęście i po 14-tu dniach od stosunku zrobić test ciążowy);
b) udać się po tabletkę "po" (Escapelle) (jeśli nie minęły jeszcze 72 godziny od tego niezabezpieczonego stosunku).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum