Czy ginekolog może odmówić wypisania antykoncepcji?
Mam 18 lat i rozpoczęłam współżycie z moim chłopakiem. Jak do tej pory używaliśmy prezerwatywy, ale ja za każdym razem nie potrafię czerpać z seksu przyjemności bo wciąż myślę, że ta metoda może nas zawieść. Dlatego zdecydowałam się na pójście do ginekologa, żeby zapisał mi jakąś pewniejszą formę antykoncepcji. Niestety mam problemy z żołądkiem i wątrobą, robiłam badania, więc nawet boję się brać tabletki, żeby mi się nie pogorszyło. Czy więc ginekolog może odmówić mi przepisania jakiejkolwiek pewnej antykoncepcji z racji tego, że mam problemy z wątrobą i żołądkiem?
Wiek: 23 Dołączyła: 13 Lis 2005 Posty: 246 Skąd: warszawa
Wysłany: Wto 24 Lis, 2009 19:32
Są nowe, ciekawe metody, przy których stosowaniu problemy z żołądkiem czy wątrobą nie są przeciwskazaniem. Na przykład NuvaRing czy Evra. Poczytaj na naszym forum i pogadaj o tym z ginekologiem
Niestety tak, jesli wskazania medyczne sa takei a nie inne gineklolog moze w trosce o twoje zdrowie nie pzrepisac tabletek.
I chyba powinnaś się cieszyc, ze trafiłas do ginekologa, który na to zwrócił uwagę.
Wysłany: Wto 24 Lis, 2009 19:37
Ale ja jeszcze nie byłam u ginekologa, tylko sama wiem, że tabletek nie mogę brać i pytam się czy problemy z wątrobą są przeciwwskazaniem do innych form antykoncepcji hormonalnej...
ja bym sie po pierwsze umówiła do rodzinnego i powiedziała o tym problemie, zrobiła pełne badania krwi, sprawdziła co i jak.
a potem z tym do ginekologa i poprosiła go o pomoc w wyborze metody antykoncepcji.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Magdallena, tylko przypadkiem nie ukrywaj tych chorób, żeby tylko dostać receptę bo to się moze źle skończyć
Wysłany: Wto 24 Lis, 2009 20:00
Nie no nie będę ukrywać, moja wątroba a raczej woreczek żółciowy ma nadprodukcję żółci i mam bardzo delikatny żołądek(to rodzinne). Byłam u rodzinnego, zrobiłam wszystkie badania, lekarz powiedział, że po prostu muszę mieć lekką dietę i uważać na wątrobę. No i właśnie najpierw zrobiłam te badania a jutro do ginekologa. Bardzo chciałabym dostać NuvaRing bo czytałam, że jest neutralny dla wątroby. Czy są dla takich osobników jak ja inne metody niż prezerwatywy? Bo z nimi to chyba zwariuję ze strachu.
Magdallena, Nuva Ring, jest jeszcze Evra - plasterek antykoncepcyjny - on też "omija" wątrobę.
Poza tym prezerwatywy no i Naturalne Planowanie Rodziny - ale to chyba odpada
Wysłany: Wto 24 Lis, 2009 20:13
Wiesz, mamy 18 lat więc naturalne metody się nie sprawdzą bo różnie wypada okazja na współżycie Raz próbowaliśmy prezeski+globulki+nmpr... Zrezygnowaliśmy po miesiącu bo nas cholera brała. Z plasterkiem może być problem bo często chodzę na basen, ale krążek brzmi zachęcająco. Pani ginekolog musi mi coś doradzić, w końcu od tego jest prawda? Coś musi się przecież znaleźć nawet dla takiego chorowitka jak ja.
juz o tym gdzies bylo, ze hormony przyjmowane drogą pokarmową przechodzą przez wątrobę 2 razy, a takie z plastra czy krązka raz.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum