Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Czym dla nas jest tradycja?

Poprzedni temat «» Następny temat
Czym dla nas jest tradycja?
Autor Wiadomość
magnifique
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 14:59 Czym dla nas jest tradycja?

Nienawidzę tradycji! (Tradycja to zło, każde Ci wybrać KK, jesli tego nie chcesz, każe Ci zacząć się kochać dopiero po ślubie, każe Ci w ogole ten ślub brać...)

Na góralskim weselu na pewno ogórki kiszone będą - tak przewiduje tradycja ;) Nie łamać się!
Ostatnio zmieniony przez moni Czw 01 Paź, 2009 15:24, w całości zmieniany 1 raz  

liska 

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:00 

magnifique napisał/a:
Tradycja to zło, każde Ci wybrać KK, jesli tego nie chcesz, każe Ci zacząć się kochać dopiero po ślubie, każe Ci w ogole ten ślub brać..

Tak? A ja myślałam, że do takich wyborów angażuje się swój własny rozum i zdrowy rozsądek...

www.shapshaptravel.com

Linka 

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:01 

magnifique, to mamy zupełnie inne pojęcie tradycji....

magnifique
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:07 

Sprostuję: jesli mieszka się z rodzicami, którzy Ci narzucają takie postępowanie i wciąż powtarzają, że inaczej nie mozna, nie wypada i w ogole nie ma mowy...
to można żyć po swojemu dopiero, kiedy się już odetnie od środowiska, które w ogole cos narzuca...
no i mozna życ wtedy w niezgodzie z rodzicami... kłócąc się.

Nie powinno tak być... Jesli ktoś miał inaczej, to fajnie :)
I nie jestem anty katolicka. Wierzę w Boga. Ale może nie rozmawiajmy tutaj o tym, w co wierzymy i jak to odzwierciedlamy...

Oj, OK, widzę ze założono nowy temat :)

Zaraz pewnie ktoś rozważy nierówność pojęć

tradycja i mojego "nie mozna, nie wypada i w ogole nie ma mowy..."

ech....

to wina mojego wychowania, którego nie pochwalam. I tyle.
Ostatnio zmieniony przez magnifique Czw 01 Paź, 2009 15:29, w całości zmieniany 1 raz  

Linka 

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:29 

Czy dla ciebie tradycja i KK to jest synonim?
Bo nie wiem czy się orientujesz masa tego co po dziś dzień nazywamy tradycją nic z KK nie ma wspólnego a nawet nie jest popierane przezeń z racji tego, że pochodzi z czasów pogańskich.
To opisujesz to religia a nie tradycja.......

magnifique
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:34 

Nie, linko. Tylko podobienstwo. Ludzie potrzebują wyznaczników na drodze swojego życia. Tradycja - bywa, że smie zmienia, ale długo to trwa. Kosciol katolicki - prawo kanoniczne tez moze sie zmieniac. Ale rzadko tak jest.

Wysunęłam swoje tezy, bo moi rodzice mięli spaczone pojęcie tradycji i religii? Wiązali jedno i drugie. Nie podobało mi się to.

I nie chcialam zakładać nowego tematu.

Konrad 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:34 

magnifique napisał/a:
Nienawidzę tradycji!

Może zacznijmy od tego, czym jest tradycja...

Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.

Konkurs: konia z rzędem temu, kto będzie wiedział skąd to cytat, oczywiście bez pomocy Wujka Google i Cioci Wikipedii.

magnifique
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:45 

Tradycja wiąże się z wyznaniem.
Czy tradycją nie jest zdobienie jajek na wielkanoc? i Święcenie pokarmów w kościele??

Prosze mi nie brac za złe tego, ze za czyms nie przepadam. Chwytanie za słówka!

Pierwszy post w tym temacie to odpowiedz do tematu: vege. Kolezanka nade mna wspominała o weselach. Ot nasunęło mi się. I napisałam żartobliwie :D że nienawidzę tradycji...

magribi 

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:48 

Konrad napisał/a:
magnifique napisał/a:
Nienawidzę tradycji!

Może zacznijmy od tego, czym jest tradycja...

Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.

Konkurs: konia z rzędem temu, kto będzie wiedział skąd to cytat, oczywiście bez pomocy Wujka Google i Cioci Wikipedii.

strzelam w Misia

Linka 

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:48 

magnifique, ale w twojej wypowiedzi nie ma nic związanego z tradycją, wystąpił KK, seks, ślub itd. ja to tak odczułam. Poprostu mamy zupełnie inne wizje tradycji. Reżim twoich rodziców nic wspólnego nie ma z tradycją.

Tradycją jest też puszczanie wianków w noc świętojańską, wiązanie małemu bobasowi wstążeczki na rączce, swoistą tradycją na weselach jest obchodzenie oczepin (choć ten zwyczaj bardzo się zmienił), obchodzenie dnia kobiet, topienie marzanny.......
Nie tylko te związane z Kościołem.
Konrad, to z Misia jest tak?

Konrad 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:57 

E, za proste było.
Tak, to oczywiście Mis S. Barei ;)

magnifique
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:58 

Cytat:
Z drugiej strony, mnie to zupełnie nie dziwi, że żadne danie główne nie jest bezmięsne....tego poprostu nie ma w tradycji.

Linko, wyrwane z kontekstu... post jest z tematu Vege.
Zatem, chcesz przeanalizowac moja wypowiedz do tematu Vege?
Proszę.
Cytat:
Nienawidzę tradycji!

Piszę o mięsie w głównych daniach. Bo dlaczego by nie rybka, skoro jestem pesto?
Cytat:
(Tradycja to zło,

Bywa, że sie ludziom nie podoba, ot, co kto woli.
Cytat:
każde Ci wybrać KK, jesli tego nie chcesz

W okreslonych przypadkach, o czym juz pisałam. W związku z tym mogłam równiez wysunac teze, ze:
Cytat:
, każe Ci zacząć się kochać dopiero po ślubie, każe Ci w ogole ten ślub brać...)

Skoro już o weselach była mowa, to przypuszczam, ze i slub mial miejsce.

ale nie musi akurat Tobie. Ścisle okreslone przypadki, i tyle.

Rety, to jest smieszne :) Taki z tego plus.

I czy mozna z mojego posta nie tworzyc mojego tematu? Czy ktos to przeczyta czy musze poprosić moderatorów na priw??

Linko, zacznij temat Ty. Ptaniem. I tyle.

magribi 

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 15:59 

Panie, to taka sama trudność jak "Bohaterów! Prądem?!" Po prostu stara Polska komediowa tradycja :wink:

Linka 

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 16:04 

magnifique napisał/a:
Linko, zacznij temat Ty. Ptaniem. I tyle.

Nie bardzo wiem o co chodzi....
Skoro nie chciałaś zakładać nowego tematu, trzeba było nie robić offtopu w Vege, bo twój post kompletnie nie dotykał kwestii wegetarianizmu.

magnifique
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 16:09 

Oj był, ale nie czytasz ze zrozumieniem :)

Spójrz:

Cytat:
Cytat:
Nienawidzę tradycji!

Piszę o mięsie w głównych daniach. Bo dlaczego by nie rybka, skoro jestem pesto?

No proszę Cię....

Odpowiedz do tematu