Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Czym nie karmić psa?

Poprzedni temat «» Następny temat
Czym nie karmić psa?
Autor Wiadomość
Vivien 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 09:22 Czym nie karmić psa?

W sumie temat by się przydał, bo większość ludzi sądzi, że jak dadzą pieskowi czekoladkę, poczęstują pyszną zupką z cebulką albo miseczką mleka, czy poratują obolałego pieska paracetamolem, to są jakże wspaniałymi opiekunami.

Ja konkretnie o warzywa i owoce chciałam zapytać.

Maluch nie dostaje żadnego ludzkiego żarcia, a za smakołyki robią mu właśnie warzywka i owocki.

Czy oprócz cebuli jest w tej kategorii coś, co psu może zaskodzić?

Pytam zainspirowana rozpoczynającym się sezonem truskawkowym, mały jak pierwszy raz poczuł truskawę, to oczka mu się zrobiły jak pięciozłotówki, z jęzorka wiatrak i ogólnie tańce odprawiał jak nigdy, żeby przynajmniej palce po truskawce oblizać ;)

Wdał się w panią, truskawkowy maniak :D

Lady Makbet 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 09:26 

Na pewno psu nie podajmy ziemniaków ani słodyczy.

Vivien napisał/a:
Pytam zainspirowana rozpoczynającym się sezonem truskawkowym, mały jak pierwszy raz poczuł truskawę, to oczka mu się zrobiły jak pięciozłotówki, z jęzorka wiatrak i ogólnie tańce odprawiał jak nigdy, żeby przynajmniej palce po truskawce oblizać

Moja psina również uwielbia truskawki.Ślini się też na widok malin, te sama zrywa sobie z krzaka ;)

Zoe 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 09:41 

ani kaszy

kasza przelatuje przez psy jak plastikowe kulki.

Lady Makbet 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 09:43 

Zoe napisał/a:
:shock:
To po jaką cholerę weterynarz kazał mi gotować psu kaszę?

Zoe 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 09:53 

bo się nie zna :lol:
to, ze jest weterynarzem nie znaczy, ze wie co mówi :)

rzecz jasna, ze po kilku latach pies wytworzy enzymy tę kaszę jak zje to coś może nawet na niej skorzysta, ale ogólnie psu powinno się podawać jako źródło węglowodanów ryż lub makaron.

Vivien 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 10:13 

Lady Makbet napisał/a:
To po jaką cholerę weterynarz kazał mi gotować psu kaszę?

Weterynarze mówią różne rzeczy :]
Niestety, ale większość weterynarzy to lekarze "od wszystkiego", coś jak lekarz ogólny, jak coś jest od wszystkiego, to często jest do niczego :P

Ja mam mojego ukochanego weterynarza, który ostatnio ciężko się na mnie obraził, bo wbrew jego opinii poszłam pieskowi powyrywać zęby. No bo to przecież narkoza, takie ryzyko, a co to za różnica, jak pies nie jest wystawowy.

A ja wiem swoje i pluję sobie w brodę, że nie zrobiłam tego zabiegu wcześniej, pies ma skopany zgryz, stłoczone zęby i niech mi nikt nie mówi, że to kwestia wyłącznie estetyczna, jak zęby są stłoczone to wiadomo, że i psuć się będą na stycznych i mogą potrzaskać od naprężeń. :/

A propos ząbków, czym myjecie psu zębiska? Antoś ma taką maleńką tą paszczę, że ciężko mu wepchnąć jakąkolwiek szczoteczkę, z przodu to jeszcze jak cię mogę, ale umyć te ząbiszcza z tyłu to już wyczyn :/

A kamień mu się bardzo szybko odkłada, jak miał wyrywane mleczaki to babka powiedziała, że miał go już bardzo dużo jak na 8 m-cy. A karmę wcina ino suchą, teoretycznie nie powinno być aż tak źle. :(

Mała Mi 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 10:16 

Zoe napisał/a:

A nie jest to przypadkiem cecha osobnicza ? Albo zwiazana z rasą ? Że jednemu psu służy ryż, a kasza szkodzi, drugiemu zaś wręcz przeciwnie. Tym bardziej, że kasz jest sto milonów rodzajów i nie da się ich wrzucić do wspólnego wora pt. kasza.
Sama kaszą nigdy nie karmiłam, ale jej zwolenników znam i sądząc po kondycji ich psów, kardynalnych błędów żywieniowych nie popełniają. Z tym, że nie karmią jakąś tam najtańszą pt. jęczmienna tylko takich raczej wypasionych gatunków szukają (nie wiem dokładnie jakich, to cała nauka na ten temat jest :mrgreen: ).

No a według najnowszych teorii (BARF i pokrewne), to nie tylko kasza, ale ogólnie węglowodany są dla psów raczej beee. I jakoś coraz bardziej jestem skłonna przychylać się ku tym teoriom.

[ Dodano: Sob 30 Maj, 2009 10:27 ]
Vivien napisał/a:
A propos ząbków, czym myjecie psu zębiska? Antoś ma taką maleńką tą paszczę, że ciężko mu wepchnąć jakąkolwiek szczoteczkę, z przodu to jeszcze jak cię mogę, ale umyć te ząbiszcza z tyłu to już wyczyn :/

Ja myję normalnie - szczotką i pastą, ale jest też spay "Beaphara". Psikasz i już. Działa. Na poprzedniej suczce wypróbowałam.
http://www.nokaut.pl/ofer...tnej-100ml.html

Finka 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 10:29 

a moja psina wcina na zmianę kaszę, makaron i ryż - główni brązowy bo jak raz posmakowała, to teraz zwykły biały jest nie do przyjęcia. I nigdy nie zaobserwowałam, żeby jej to szkodziło :roll: jest zdrowa, pełna energii, apetyt też ma.

a co do zębów to dajemy jej dentastiki. To jest dla niej taki rarytas że coś niemożliwego! ok. 19 sama zaczyna krążyć wokół szafki gdzie są schowane, a jak nie dostanie - to jest foch na 2 dni.

Szczęściara 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 11:00 

Yhm... mój pies uwielbia orzechy laskowe i ogórki zielone. Truskawką nie pogardzi ;) Jedyne, czego nie tknie, to surowa wątróbka :P Nie wiem jak z kawą, którą gdy tylko zostawi się w kubku w ogrodzie na stoliku, to Heros zawsze znajdzie sposób, żeby się do niej dostać i wyżłopać cały kubek...

Z tego co wiem, nie dajemy psom czekolady i jakichkolwiek słodyczy. O tym, że ryż, czy kasza szkodzą, to nie wiem - Heros raz na jakiś czas je i problemów nie ma ;) To samo z makaronem.

Te psie zęby... U weterynarzy można kupić takie (podobne do Dentastix) patyczki, które niestety są dużo droższe, bo 7 kosztuje ok. 18 zł, ale są rewelacyjne. Albo firmy Acana, albo Royal Cann. Naprawdę polecam.

Curly 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 11:08 

co do zębów to można też zamiast mycia psu po prostu prysznicem albo ze szlaufa tak po zębach lać (średnio mocny strumień) mój sąsiad tylko tak czyścił psu zęby że ten miał bialuuuutkiee :shock:
tylko jeszcze zależy od psa, czy mu się taka "zabawa" spodoba

"Non è tempo per noi che non ci svegliamo mai..."

Zoe 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 12:20 

passion napisał/a:
ój sąsiad tylko tak czyścił psu zęby że ten miał bialuuuutkiee :shock:

a Twój sąsiad że tak zapytam dla ścisłości jest nienormalny?

passion, to, ze ludzie robia różne rzeczy i one działają to nie znaczy, ze robia dobrze.
jak wlejesz psu do buzi wodę strumieniem to on jej nie da rady wypluć! musi cała wypijać!
jasne, ze są psy, które lubią zabawe ze strumieniem wody ale nie wolno nigdy lać psu do pyska wody strumieniem!

może się w najlepszym wypadku zakrztusić, w najgorszym utopić.

z zębami raczej nie mam problemów, ostatnio zaczęły się robić początki kamienia u jednego z moich psów i zakupiłam karme z wiekszymi kulkami. frajda z rozgryzania kulek jest taka, ze suczka pierwszego dnia tak się najadła, ze nie mogła się ruszać :roll: i kamień się troche ściera.
ale jak mówie, to były same początki raczej osadu niż kamienia, bo to ogólnie gryzące psy są, zabawki, sznurowane kości, kawałki szmatek :) bardzo lubia gryźć, wydzieraja sobie itp. często tez rozgryzają kawałki kory i szyszki. a jak sroka upuści orzecha włoskiego w ogrodzie to rozłupuja delikatnie i wyjadaja środki

Curly 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 13:36 

ale on nie otwierał psu pyska i nie lał mu przecież tej wody na chama, tylko tak z pru metrów a pies sam pysk nastawiał z boku

karolka 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 13:55 

passion napisał/a:
ale on nie otwierał psu pyska i nie lał mu przecież tej wody na chama, tylko tak z pru metrów a pies sam pysk nastawiał z boku

Z pary metrow ... taaaa.... to na pewno byl slaby strumien, ze doleciało do pyska ... glupota ludzka nie zna granic :|

Curly 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 14:00 

jakoś psu nic sie nie działo i sam sie nastawiał. sama to widziałam na działce.
no ale dobra, nic nie wiem i juz się nie odzywam.

Zoe 

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009 14:04 

passion to jest co innego, ze pies i jego właściciel mieli taką formę zabawy. tez widziałam psy które z pasja atakowały strumień wody i jeszcze miały z tego kupę radości,ale nie wolno tego co jest zabawą dla niektórych polecać jako sposób na kamień nazębny dla innych.
to, ze ludzie robia różne zeczy nie świadzcy o tym,że rzeczy te są włąściwe i mądre.
po prostu

Odpowiedz do tematu