jak często oddajecie laptopy do czyszczenia?
vel jak często powinno się to robić?
Nawiązując do czyszczenia laptopa jeszcze.
Zależnie w jakich warunkach się z niego korzysta i jak często tak często trzeba go czyścić.
Jak ktoś go używa w miejscu zapylonym, zakurzonym i w miarę często to trzeba go czyścić częściej - od tego ma sprawdzanie temperatury np. dysku, jak dobija do 55-60 to należy coś z tym zrobić.
Jak wentylator zaczyna być słyszalny bardziej niż zazwyczaj, też należy wyczyścić.
Co roku w zasadzie tyczy się większości ludzi korzystających w miarę codziennie i w zaciszu domowym/uczelni/miejsca pracy, acz też należy mieć na uwadzę pracę wentylatora czy sprawdzić sobie raz na jakiś czas temperature dysku.
_________________ walk the earth, meet people... get into adventures... Whois IP | EECrew.net
Ostatnio zmieniony przez Guzik Czw 12 Sty, 2012 19:06, w całości zmieniany 1 raz
Jak wentylator zaczyna być słyszalny bardziej niż zazwyczaj, też należy wyczyścić.
a jak po czyszczeniu nadal warczy?
Konrad napisał/a:
sprawdzić sobie raz na jakiś czas temperature dysku.
jak to się robiło?
Chcoiałam temat wydzielić o tym, ale tamten się zapchał i nie było jak...
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
To znaczy, że sam wentylator się zepsuł albo haczy jakaś taśma. Trzeba wymienić wentylator albo poprawić taśmę. Zależy też jaki wentylator wydaje dźwięk, inny przy zepsuciu, inny przy zapchaniu kurzem, inny przy ocieraniu o taśmę czy kable.
chodzi o to, ze jak temet ma ok 50 stron, to się juz go nie da podzielic
dlatego tak czesto sa zakładane nowe marudniki i inne takie.
Zaraz coś wymyślę
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Heidhr, mi też tak informatyk powiedział- raz na rok wystarczy. Mi leci 4ty rok i czyściłam raz, bo się grzał okrutnie. Po czyszczeniu jest spokój.
Cytat:
ja słyszałam, ze co pół roku, ale sama czyściłam raz ostatnio, po 3latach, bo mi wentylator warczał ogólnie planuję tego pilnować w przyszłości.
oczywiście sama odkurzaczem go "omiatam".
heidhr napisał/a:
a ile kosztuje mniej więcej taka przyjemność?
Groszek napisał/a:
Ja z tego co pamiętam 50zł dałam.
heidhr napisał/a:
dzięki, po sesji komputerek dostanie prezent
Rosemary napisał/a:
Nigdy nie czyściłam
architektin napisał/a:
Ja też. I tydzień temu lapek "odwdzięczył się" przegrzaniem i padł całkowicie
Wypowiem się na temat czyszczenia laptopa-mój chłop mówi mi, że czyszczenie odkurzaczem dużo nie daje. Najlepiej zrobić to kompresorem, tylko nie każdy ma to w domu.
tyle co powierzchownie można brud zebrać.
a może gratis od odkurzania spięcie pójść i po całym laptopie.
anek napisał/a:
Najlepiej zrobić to kompresorem, tylko nie każdy ma to w domu.
Bez przesady, w każdym komputerowym czy saturnie czy media marktcie jest sprężone powietrze - za 15 zł puszka 400ml, ale najlepsze efekty to daje dopiero przy rozkręconym laptopie.
_________________ walk the earth, meet people... get into adventures... Whois IP | EECrew.net
sprężone powietrze nie pozbywa sie tak dobrze włosów z klawiatury
ale tez go czasem używam.
Wiek: 24 Dołączyła: 23 Maj 2007 Posty: 676 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012 21:21
Konrad, fajny program, dzięki
no ja właśnie słyszę od jakiegoś czasu, że wentyl chodzi głośniej... komp stoi przy wiecznie rozszczelnionym oknie [więc pył z ulicy] i mam psa, który niedawno liniał.
temperatura: 45 stopni, "higher then normal", ale "health status: ok".
więc mogę oddać do czyszczenia po sesji, za jakiś miesiąc?
czy lepiej jednak teraz...?
bo albo teraz albo za miesiąc, w przyszłym tygodniu już będzie ciężko.
na razie średnia od 24 (5 min po włączeniu) do 37 (po 2h na kolanach)
pokaże Wam fotki jakie dostałam od Pana, który czyścił mi komp jakiś czas temu
przed
i po
Guzik, za bardzo to on się nie postarał, z wierzchu powietrzem przeleciał, ale na radiatorach i pamięciach widać kurz. Mógł to chociaż zwykłą chusteczką przetrzeć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum