Guzik, a możesz wyjaśnić dokładnie jak robisz ten szpinak.. ? nigdy nie robiłam szpinaku w żadnej formie, więc nie orientuję się co i jak
i czy ten ser do tego szpinaku trzeba wmieszać?
szpinak mrożony z lidla ma przepis na papierku, a taki w liściach wrzuca się na średnio rozgrzana patelnie, podlewa woda i dusi pod przykryciem, az sie taka ciapa zrobi, czasem trzeba dolewać wody. w międzyczasie sól, czosnek.
jak jest taki ciapowaty, do kładę ze 3 łyżki jogurtu/niektórzy wola śmietanę/
a ser utarty mieszam po prostu, lepiej sie zapieka wszystko.
Ja to wszystko robie w takich proporcjach, jakie maa moje naczynia, wiec dokładniej nic nie napiszę
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
dostałam mnóstwo kabaczków od rodziny, a ponieważ obiecałam bratu spaghetti, postanowiłam jednego całego przemycić w sosie
zmiksowałam go z cebulką, czosnkiem i puszką pomidorów, doprawiłam i zalałam usmażone ( na oleju rzepakowym) mięso mielone (400g).
sosu wyszło dużo, młody się zajada i jest w ciężkim szoku, ze w tylu postaciach wcina kabaczki, których nie znosił
(wcześniej robiłam te Wasze placki).
sos dobry też do ryżu, myślę, ze bez mięsa też jest fajny
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Guzik, zamiast mięsa ciecierzyca albo soczewica.. mmmm
Ja ostatnio robiłam papryki faszerowane soczewicą (dowolnie przyprawioną: ja gotuję ją w bulionie i dodaję różnych ziół) z ryżem, pieczarkami i cebulką (uprzednio mocno wysmażonymi, przyprawionymi solą i pieprzem). Do tego sos pomidorowy, wyszedł mi jakiś fristajl z tego, co miałam w domu: zawieruszył się jeden bakłażan, to go pocięłam na nieduże kawałki, usmażyłam z cebulą, do tego pomidory z puszki i resztka - może 1/4 słoiczka - ajwaru (miałam łagodny, więc dorzuciłam jeszcze łyżeczkę sosu Sriracha). Nie mam piekarnika, więc nafaszerowane papryki grzałam po prostu w garnku z odrobiną wody na dnie, około pół godziny (aż papryka trochę zmięknie). Wyszły rewelacyjne.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
w ogóle malakser to cudowne urządzenie szkoda, ze mam tylko taki mały - do blendera, ale i tak gotowanie jest 100 razy fajniejsze
ciecierzyca/soczewica, zrobiona jak do wege bolońskiego pasuje idealnie!
Kurczaka pokroić w kostkę, zrobić marynatę-kilka łyżek oliwy, sporo przyprawy np. węgierskiej do kurczaka lub gyrosa oraz chilli (jeśli lubicie), zamarynować przez min. godzinę. Usmażyć, dodać kilka pokrojonych pieczarek, pół papryki, pół cebuli (u mnie była czerwona). Rozgrzać patelnię, podgrzać jeden placek tortilli, posmarować salsą (dobra jest z lidla), nałożyć gorący farsz, posypać serem żółtym (u mnie mozarella-rewelacja!!!), przyłożyć drugą tortillą. Gdy pierwsza lekko zbrązowieje, przy pomocy płytkiego talerza przewrócić quesadillę (położyć talerz na quesadillę, odwrócić patelnię, zsunąć quesadillę z talerza na patelnię). OGIEŃ!!!
sporo przyprawy np. węgierskiej do kurczaka lub gyrosa
Nie wolno.
anek napisał/a:
posmarować salsą (dobra jest z lidla)
Tego tez.
Ja sie starsznie zaczelam bac takich gotowych sosow i przypraw. Tyle chemii do tego pakuja, cala Tablica Mendelejewa + tluszcz + sol. Bleeeeee.... Poza tym zrobilas mi niezlego smaka na te tortille,
_________________ No sense of doubt for what you could achieve.
I'd help you out, I've seen the life you wish to live.
to zalezy salsa z biedronki to np straszny syf. z lidla nie pamietam, ale z aldiego jest przyzwoita.
trzeba sklad ogarnac. trzeba miec na to czas, ale ja wychodze z zalozenia ze i tak go pozniej oszczedze na krojeniu, pieczeniu i zmywaniu
gotowych przypraw nie lubie ze wzgledu na glutaminian sodu, ale rownize zdarzają się takie bez.
Hm, ja kupuję przyprawę do gyrosa u takiego pana na targu, co to ma różne ciekawe mieszanki przypraw bez żadnych glutaminianów ani innych takich dziadostw. Więc można
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Zrobiłam ostatnio cyca z kurczaka z pieczarkami, cebulką i boczkiem w cieście francuskim z tego przepisu:
http://przystole.blox.pl/...francuskim.html
Do tego pieczone ziemniaczki i/lub sałatka oraz sos czosnkowy i mamy wyśmienity obiad. Podchodziłam nieufnie do połączenia ciasta francuskiego i mięsa, ale było pyszne! Fileta dodatkowo natarłam papryką słodką i chilli. Coś pysznego. Polecam!
anek, skorzystałam dzisiaj z Twojego przepisu
darowałam sobie ziemniaki i zrobiłam sałatę z pomidorami w sosie musztardowym, mężowi bardzo smakowało i nazwał to sobie pancernikiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum