Czy leki na depresje, wplywaja na antykoncepcje ?
- velafax xl 75mg
- clonazepam (clonazepamum) 0,5mg
Wyczytalam na internecie, ze:
Cytat:
doustne środki antykoncepcyjne hamują metabolizm klonazepamu
Cytat:
obniżają skuteczność antykoncepcyjnego działania leku; inne leki uspokajające (Clonazepam, Elenium, Relanium, Oxazepam, Rudotel, Lorafen),
Cytat:
Clonazepam ulega przemianie w watrobie, wydalany jest glownie z moczem, co moze wplywac na antykoncepcje
Jak to w koncu jest ?
Dodam, ze na razie czeka mnie miesieczna kuracja, a pozniej zobaczymy...
Ostatnio zmieniony przez foxy Czw 15 Sty, 2009 00:36, w całości zmieniany 1 raz
justy [Usunięty]
Wysłany: Sob 14 Cze, 2008 05:39
z clonazepamem jest to samo, co z diazepamem- nie obniżają skuteczności pigułek; natomiast pigułki powodują spowolnienie metabolizmu clonazepamu i nasilenie/wydłużenie jego działania- skutkiem może być np. nadmierna senność i uspokojnie
foxy [Usunięty]
Wysłany: Sob 14 Cze, 2008 12:05
justy, dzieki wielkie
a jak ma sie sytuacja z velafaxem xl (Venlafaxinum) ?
on sklada sie glownie z wenlafaksyny...
i jeszcze jedno pytano, co mi przyszlo na mysl:
czy mozna brac rownoczesnie z tymi lekami chrom, beta-karoten i bratek ? od jakiegos czasu biore wlasnie codziennie to i nie wiem czy te leki beda mialy jakis wplyw na lecznie, czy nie lepiej przestac je brac na ten czas ?
misiakowa [Usunięty]
Wysłany: Pią 27 Cze, 2008 12:41
chadalusia napisał/a:
a jak ma sie sytuacja z velafaxem xl (Venlafaxinum) ?
przyjaciółka brała i nie wpływa
A z resztą bym się wstrzymała na czas kuracji tymi lekami, bo wiadomo, lepiej sobie dodatkowo nie szkodzić
foxy [Usunięty]
Wysłany: Pią 27 Cze, 2008 12:57
misiakowa, dziekuje, juz mi Hanca odpowiedziala, ze nie wplywaja
A tych drugich lekow- chromu, beta-karotenu i bratka nie biore. Skupiam sie na braniu clonazepamu i velafaxu xl. I oczywiscie licze na efekty...
foxy [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 00:37
Czy COAXIL 12,5mgi NEUROL o,25mg wplywaja na antykoncepcje ?
Oba brałam i lekarze nic nie mówili o tym, żeby wpływały. Ogólnie to lekarze przy stosowaniu takich leków polecają hormony jako najpewniejsza metodę antykoncepcji, a wiadomo, ze antydepresanty maja bardzo negatywny wpływ na płód.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
foxy [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 21:06
Hanca, dziekuje bardzo za odpowiedz
W ulotce do Neurolu jest napisane jedynie, ze leki antykoncepcyjne moga powodowac zmniejszac jego dzialanie.
Dokłanie, raczej hormony mogą osłabiać działanie takich leków.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Raczej nie zawsze, u mnie nie miały żadnego wpływu na libido.
Hanca napisał/a:
Oba brałam i lekarze nic nie mówili o tym, żeby wpływały. Ogólnie to lekarze przy stosowaniu takich leków polecają hormony jako najpewniejsza metodę antykoncepcji, a wiadomo, ze antydepresanty maja bardzo negatywny wpływ na płód.
Moja wcześniejsza ginekolog po informacji, że biorę antydepresanty, stwierdziła, że mogą zmniejszyć skuteczność tabletek antykoncepcyjnych, więc powinnam się dodatkowo zabezpieczać.
Pani psychiatra tego nie potwierdziła, ani kolejna ginekolog.
_________________ Kobieta nikczemna, wiarołomna, podła, by zwodzić zrodzona tworem jest szatana...
foxy [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Lut, 2009 23:03
Czy lek Seronil 10mg wpływa na tabletki antykoncepcyjne ?
Znajduę sprzeczne opinie :
1.
Cytat:
Branie tych środków w jednym czasie może doprowadzić do osłabienia działania tabletek antykoncepcyjnych.
Wiesz co chadalusia, musiałabyś zaczerpnąć opinii u specjalisty chyba, ja tam nie wiem, brałam szereg leków antydepresyjnych i zawsze lekrze wskazywali tabletki jako najlepsze zabezpieczenie przed ciążą.
chadalusia, Biorę fluoksetynę oc pół roku i jestem pewna, że nie wpływa na tabletki antykoncepcyjne......potwierdził to i mój lekarz ginekolog i psychiatra...poza tym w mega dłuugiej ulotce i od antykoncepcji i od antydepresantów napewno coś by wspomniano na ten temat.....ale zawsze możesz zapytać swojego lekarza:-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum