Kupilam Dermatix wlasnie na moj rozciety nos. W ulotce napisane jest, zeby nie stosowac tej masci na otwarte rany. Tylko, ze mam problem ze zdefiniowaniem otwartej rany wlasnie.
Sprawa wyglada tak, ze juz nie leci mi krew, nic mi nie ropieje, tylko jest strupek. No i pytanie czy na takie strupek moge juz ta masc stosowac, czy mam poczekac, az zostanie sama blizna.
Any ideas?
_________________ What would you do if you were not afraid?
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
ze 2,5 tygodnia temu rozwalilalm sobie skore na nadgarstu , nie za gleboko, takie bardziej jakby drasniecie ( nawet tego nie poczulam, ale to juz inna sprawa)
brzydko mi sie to goi, strupki ( malutkie) juz odpadly, ale skora jest ciagle zaczerwieniona w okol
sadze ze pewnie sie zrobi z tego blizna
czy polecicie cos taniego i bez recepty
bo widze w necie ze ten caly Dermatix to ponad 100 zl kosztuje
na rękę to może cepan- maść, czyli tłusta i niestety troszkę wali cebulą, ok 20zł
Contractubex- żel o praktycznie takim samym składzie jak cepan, nie śmierdzi, nie tłuści, 30 i 55 zł (20 i 50 g tubki)
skoro masz strupa to nie jest to już otwarta rana więc śmiało możesz stosować
ja na szyję swoją stosowałam najpierw contractubex a potem cepan, podobno słabo widac (ale ja wiem że ona tam jest, blizna w sensie, i że ja widać )
Wysłany: Wto 13 Lis, 2007 19:34
Eirean napisał/a:
na rękę to może cepan- maść, czyli tłusta i niestety troszkę wali cebulą, ok 20zł
Moja siostra to używała, ale nie była zachwycona
justy [Usunięty]
Wysłany: Wto 13 Lis, 2007 20:00
do niedawna był tylko cepan, tointex i contractubex- kombinacje heparyny z cebulą, rumiankiem itp
dość nowa tendencja to silikony- np. dermatix i veraderm- są niestety "cenne"
dwa w jednym to "Żel silikonowy na blizny" Oceanic- za ok. 19zł
ważny jest masaż podczas używania takich środków- polepsza efekty
justy, a wiesz jak jest ze skutecznością tego Oceanica? Bo ja przez prawie rok używałam Dermatixu i był rewelacyjny, ale jako że blizna już mi się znacznie zmniejszyła, to poużywałabym czegoś tańszego, bo nie chce mi się wywalać 170 zł...
Just another girl left in tears.
Ja mam po skaleczeniach pełno cienkich i dosyć wąskich blizn na lewej ręce. Mają one 2,5 tygodnia i dosyć odróżniają się barwą (są pomarańczowe) od mojej skóry, smarowałam kremem wybielającym zaraz jak m strupki zeszły , ale teraz kupiłam Cepan bo pani z apteki powiedziała, że jest dość tani i skuteczny jak na takie młode blizny. Mam natomiast pytanie... po jakim czasie około będą już jakieś efekty? Czy 6 tyg. wystarczy żeby je zmniejszyć / rozjaśnić? Są to naprawdę niewielkie blizny, ale jest ich dużo więc rzucają się w oczy...
PS. Słyszałam , że Cepan jest dobry na rozstępy...Też doszły do Was takie słuchy ?
Blizny i rozstępy najlepiej zjechać kwasami i retinoidami, ale to tylko przy ochronie wysokimi filtrami..
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
W ulotce pisze , że kuracja może trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy, natomiast na jednym z forów przeczytałam , że zagraniczny odpowiednik Cepanu (ten jest kremem, a tamtym żelem) jest o wiele skuteczniejszy i nie ma tego przykrego zapachu cebuli, ale i oczywiście cena jest od razu wyższa... , a skład ponoć ten sam...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum