sterylizacja to koszt ok 200-350 zł zależny oczywiście od kliniki i weta, ale przecietnie w miastach robi sie za ok 250zł , suczka zostaje na cały dzien robia jej badania i zabieg popludniu jest juz do odbioru, musi leżeć kilka dni i trzeba uważać jak to zwykle w przypadku szwow zeby nie lizała i nie biegala bo popekaja co grozi przepuklina ale przy dobrze dobranych antybiotykach nie ma obaw po 10 dniach do kontroli.
Moja czuła sie juz świetnie na drugi dzień po zabiegu jadłą, pila i musiała siedzieć w kenelu bo pewnie by i biegała.
Dostepne sa kołnierze oraz majtki zabezpieczające rane przed lizaniem.
Dzis mija rok nawet nie ma slacu po szwie nie ma powikłań , bo grunt to odbry wet.
Jeśli ktos mieszka we wrocławiu, warszawie, lublinie czy olsztynie warto zrobic zabieg na uczelnianych klinikach.
Ja zdecydowałam sie na sterylke bo z moim drugim psem mieszkam i studiuje w innym miescie a suczka jest na codzien pod opieka babci na podwórku gdzie zawsze moze sie jakis amancik włamac dlatego dla spokoju naszego i domowników zdecydowałam sie ja wysterylizować mimo sprzeciwu rodziny.
p.s. dla porównania koszt sterylizacji kotki to ok 150zł tez kastracji psa ,a kocura ok 80zł,
ceny sa takie a nie inne jedynie z uwagi na ilości środków usypiających użytych do zabiegu.
pozdrawiam