Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Długość przerwy - zmiana tabletek

Poprzedni temat «» Następny temat
Długość przerwy - zmiana tabletek
Autor Wiadomość
Natasza
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 20:53 Długość przerwy - zmiana tabletek

hej :)

zmieniam tabletki na słabsze, więc nie powinnam robić 7-dniowej przerwy, ale akurat w tym miesiącu zależy mi na tym, żeby dostać okres (dla upewnienia się ;) )

podobno rozpoczęcie kolejnego opakowania w dniu krwawienia jest bezpiecznym rozwiązaniem, ale za to w kółko czytam, że przerwa nie powinna być krótsza niż 4 dni. okres dostaję w TRZECIM dniu przerwy, więc gdybym wtedy przyjęła pierwszą tabletkę nowego opakowania, to miałabym jedynie dwa dni przerwy ;/

można czy nie można ?

organizm nie potraktuje tych dwóch dni jako zapomnienia tabletek ? czy skoro wystąpiło krwawienie to mogę już w trzecim dniu wziąć tabletkę ?

Szczęściara 

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 21:08 

Natasza, dwa dni to za krótko na przerwę. A przy braniu tabletek nie występuje okres i niczego się nie upewnisz. ;) Jak masz wątpliwości co do ciąży, to zrób test. A tabletki zmień dokładnie tak jak mówisz (bez przerwy).

Natasza
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 21:13 

Szczęściara napisał/a:
Natasza, dwa dni to za krótko na przerwę. A przy braniu tabletek nie występuje okres i niczego się nie upewnisz. ;) Jak masz wątpliwości co do ciąży, to zrób test. A tabletki zmień dokładnie tak jak mówisz (bez przerwy).

ale przecież jeśli w 3 dniu dostanę krwawienie, to raczej jest prawie 100% pewności, że ciąży nie ma, prawda? :) no ale, skoro faktycznie 2 dni to za krótko to ok, nie zrobię tej przerwy :)

Czarownica 

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 21:23 

Natasza, na tabletkach nie masz okresu, bo nie masz owulacji, nie masz normalnego cyklu. To co jest, to krwawienie z odstawienia. Jego obecność, albo brak nie świadczy o ciąży lub nie.
Zrób test jeśli podejrzewasz ciążę.

Natasza
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 21:34 

Czarownica napisał/a:
Natasza, na tabletkach nie masz okresu, bo nie masz owulacji, nie masz normalnego cyklu. To co jest, to krwawienie z odstawienia. Jego obecność, albo brak nie świadczy o ciąży lub nie.
Zrób test jeśli podejrzewasz ciążę.

ok, a pomijając ciążę itd. rozpoczęcie nowego opakowania w dniu krwawienia z odstawienia nie jest dobrym rozwiązaniem ? zbyt krótka przerwa może spowodować brak "okresu" i potraktowanie przez organizm tego jako pominięcie tabletek, ale skoro jest juz "okres" to nie jest to sygnał, że od tego dnia juz można spokojnie rozpocząć nowe opakowanie ? no bo skoro "okres" już jest, to w czym może tkwić problem zbyt krótkiej przerwy ?

Szczęściara 

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 21:45 

Natasza, w tym, że ten Twój "okres" (KRWAWIENIE Z ODSTAWIENIA) jest wywoływane "sztucznie" - przez obniżenie poziomu hormonów w organizmie. Dodatkowo w tym, że może on wystąpić KAŻDEGO dnia przerwy. Może również nie wystąpić w ogóle, i nie będzie to objaw ciąży.

Botica 

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 22:38 

Natasza, Mówiąc szczerze sama nie wiem w czym tkwi problem krótszej przerwy. Myślę, że to zależy od środka, który stosujesz. Ulotka Yasminelle dopuszcza przerwy przynajmniej 4 dniowe, a max 7 dniowe, a ulotka Yaz, który ma identyczny skład, przerwy od 1 do 4 dni i broń Boże więcej. NR dopuszcza przerwy 1-7 dniowe. Musisz więc doczytać się dokładnie i stosować do zaleceń producenta. Na czym polega problem krótkiej przerwy może wyjaśni ktoś, kto się lepiej zna, a tym co się nie znają zostaje ulotka, :>

Pati 

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 11:09 

Natasza, przerwa nie może być krótsza niż do dnia kiedy dostajesz krwawienie, inaczej organizm może potraktować to jako zapomnienie pigułki...
Czyli jeśli np ktoś dostaje krwawienie 5 dnia, to nie powinien skracać przerwy do 3 dni...
A przy zmianie pigułek niezależnie od ich siły zawsze najbezpieczniej jest zaczynać nowe właśnie w dniu krwawienia, wtedy antykoncepcja jest zachowana i nie trzeba kombinować które sa słabsze a które mocniejsze... Tak więc spokojnie możesz wziąć nowe pigułki właśnie w 1 dzień krwawienia w przerwie i wszystko będzie OK :)

Botica 

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 13:34 

Pati, Ulotka Yazu mówiła, że jeśli nie chce się dostać krwawienia należy skrócić przerwę (czterodniową) np do 2 dni. To samo mówi ulotka NR (str 20). Więc to chyba nie jest tak, że organizm traktuje to jako zapomnianej tabletki, skoro antykoncepcja jest zachowana.

Pati 

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 13:42 

Yaz ma inny schemat brania. Tam są ogólnie tylko 4 dni przerwy i u niektórych kobiet krwawienia mogą nawet w ogóle nie występować. Ja tu mówię o tabletkach, które mają schemat 21 + 7

magribi 

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 14:21 

NR opiera się na zasadzie o której pisze Pati - nie pamiętam, żeby w ulotce pojawiała się inf o jednodniowej przerwie. Można przerwę skrócić (przykład na 20 stronie mówi o 4 dniowej przerwie), można ominąć przerwę ale jednodniowa?

Natasza
[Usunięty]

Wysłany: Sob 06 Lut, 2010 08:43 

Pati napisał/a:
Natasza, przerwa nie może być krótsza niż do dnia kiedy dostajesz krwawienie, inaczej organizm może potraktować to jako zapomnienie pigułki...
Czyli jeśli np ktoś dostaje krwawienie 5 dnia, to nie powinien skracać przerwy do 3 dni...
A przy zmianie pigułek niezależnie od ich siły zawsze najbezpieczniej jest zaczynać nowe właśnie w dniu krwawienia, wtedy antykoncepcja jest zachowana i nie trzeba kombinować które sa słabsze a które mocniejsze... Tak więc spokojnie możesz wziąć nowe pigułki właśnie w 1 dzień krwawienia w przerwie i wszystko będzie OK :)

dzięki wielkie ;) właśnie cały czas o to mi chodziło, że skoro mam krwawienie trzeciego dnia, to już zbyt krótka przerwa nie ma na co wpłynąć, ale Szczęściara zbiła mnie z tropu, że przerwa nie może trwać 2 dni i koniec kropka ;p

Natasza
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 14:27 

no i znów ja ;)

dziś powinnad dostać krwawienie - pojawiło się dosłownie kilka kropel krwi o tej godzinie co zawsze dostawałam krwawienie i od paru godzin nic, kompletnie nic. nie wiem co robić z tą tabletką nowego opakowania, którą mam przyjąć właśnie w pierwszy dzień krwawienia ;/

to było moje szóste opakowanie tabletek, więc brak "okresu" w ramach przystosowywania się organizmu odpada, nie wiem czemu tak się zrobiło..

pójdę po południu po test ;/

emileczka 

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 14:38 

ale po co test?pominęłaś tabletkę,miałaś biegunkę,wymiotowałaś?
jak nie to o co chodzi?krwawienie może się nie pojawić,tak bywa.osobiście podejrzewam reakcję "psychologiczną"-nakręcałaś się strasznie na to krwawienie,analizowałaś,liczyłaś no i psikus,nie zjawiło się.
a zresztą-w którym dniu przerwy jesteś?krwawienie ma 7 dni żeby się pojawić,nie musi być zawsze tego samego dnia.poczekaj jeszcze a jak nie przyjdzie,to zacznij nowe tabletki po 7 dniach i zabezpieczaj się dodatkowo przez jakiś czas.

Natasza
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 14:49 

emileczka napisał/a:
ale po co test?pominęłaś tabletkę,miałaś biegunkę,wymiotowałaś?
jak nie to o co chodzi?krwawienie może się nie pojawić,tak bywa.osobiście podejrzewam reakcję "psychologiczną"-nakręcałaś się strasznie na to krwawienie,analizowałaś,liczyłaś no i psikus,nie zjawiło się.
a zresztą-w którym dniu przerwy jesteś?krwawienie ma 7 dni żeby się pojawić,nie musi być zawsze tego samego dnia.poczekaj jeszcze a jak nie przyjdzie,to zacznij nowe tabletki po 7 dniach i zabezpieczaj się dodatkowo przez jakiś czas.

generalnie to martwiło mnie w tym cyklu to, że jadłam bardzo dużo rzeczy z błonnikiem, bo zawsze mam problemy z zaparciami no i generalnie zaczęłam się załatwiać codziennie, ale "na rzadko" że tak powiem :mrgreen: biegunka nie, bo to było załatwianie się jeden raz na dzień, ale o różnej porze. czasem zaraz po tabletce, czasem 2-3h po zażyciu. no i przede wszystkim była to "lużna kupka" (musiałam to napisać :lol: ) te duże ilości błonnika mnie wystraszyły, nie wiem jak to ma się do wchłaniania tabletek ;/

dopiero 3 dzień, ale zawsze tak dostawałam i dzisiaj też krople krwi się pojawiły już, ale nagle wszystko ucichło. problem w tym, że może już dziś to jest właśnie ten "pierwszy dzień krwawienia". to głupie co napiszę, ale sprawdzałam delikatnie palcem, jak i tamponem (na moment włożyłam i wyjęłam) - w środku jest krew, dlatego nie wiem czy to nie jest "pierwszy dzień". ale w ogóle ze mnie to nie wycieka od iluś już godzin ;/

przez ostatnie 10 dni stosowałam Gynalgin (łącznie z dzisiejszą nocą) i na tamponie znajdowały się również pewne ilości maziowatej już globulki i teraz mnie tak zastanawia czy przypadkiem ten Gynalgin po prostu nie zalega tam jakoś hamując krwawienie :lol:

chyba namieszałam sporo w tłumaczeniu :mrgreen:

EDIT: nie wiem jak mam to rozumieć, jeszcze jakiś czas temu badając się tam palcem, był cały zakrwawiony, a teraz po prostu czysto. czy to był pierwszy dzień krwawienia czy nie ? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Natasza Czw 11 Lut, 2010 15:26, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu