Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Dostępność antykoncepcji w Polsce

Poprzedni temat «» Następny temat
Dostępność antykoncepcji w Polsce
Autor Wiadomość
Fogo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 16:19 

Dlatego, że chodzi o życie człowieka a nie o kanapkę z pomidorem.

amisu 

Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 16:22 

ale kazdy bierze odpowiedzialnosc za siebie.

Fogo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 16:26 

A tutaj nie jest już tylko kobieta, ale też jej dziecko. Nie zaczynajmy dyskusji o aborcji, nie w tym wątku. Tutaj chodzi o to, że niektórzy farmaceuci nie chcą mieć na sumieniu ludzkiego życia. Poza tym chyba oni najlepiej wiedza jakie działanie mają środki powszechnie uznane jako antykoncepcyjne.

amisu 

Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 16:29 

tak, tak :roll: :lol:

gorgusia 

Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 17:53 

moje zdanie jest takie,ze wszystko zalezy od tego jak sie na to patrzy. Jedni juz zapłodnona komórkę uznają za dziecko, a inni (jak ja) dopiero gdybym zobaczyła na USG fasolkę to bym powiedział,że to moje dziecko dlatego nie mam obiekcji przed stosowaniem tabletek anty czy tabletek PO

Kasik24
[Usunięty]

Wysłany: Nie 17 Cze, 2007 20:27 

Kurcze, wg WHO ciąża jest dopiero od momentu implantacji zarodka, a środki antykoncepcyjne utrudniają implantację (escapelle działa na tej samej zasadzie). Ja miałam ostatnio średnio fajną opcję, bo nie chciałam akurat zostać mamą, receptę dostałam bez problemu, natomiast z wykupieniem już nie było tak wesoło, bo mnie odsyłali od jednej do drugiej. A przecież oni nie mogą za mnie decydować. Trochę się denerwowałam tą akcją.

Rosemary 

Wysłany: Nie 17 Cze, 2007 21:07 

Sądzę, że taka apteka powinna mieć wywieszkę: nie sprzedajemy środków antykoncepcyjnych oraz tabletek "po" i wtedy będzie jasność...

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

Justyce 

Wysłany: Nie 17 Cze, 2007 23:11 

Apteka tak nie może zrobić, oni muszą sprzedawać takie rzeczy, nie mogą se powiedzieć "nie" i już. To tak, jakby jakiejś aptece odjebało i nie sprzedawałaby o na przykład pasków insulinowych.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

Verena 

Wysłany: Pon 18 Cze, 2007 18:03 

Aaa.... chuj, chciałam coś napisać "bardziej uczenie" ;) , ale to juz zakrawa na kpinę... dziewczyna ma receptę i co? nie moze wykupić, bo jakiś tam aptekarz ma Wizję. No i luz, jak to duże miasto, ale jak na pipidówie jedyna apteka se zarządzi, ze nie sprzedają tego i chuj, to co?

Wietrzenie szafy ;)

Sklepik wika.net.pl - dzieciowe różności

Dirty
[Usunięty]

Wysłany: Sro 20 Cze, 2007 09:29 

Cytat:
Szykuje się batalia o tabletkę "po stosunku"

Doradca ministra edukacji ds. promocji ochrony życia w szkole Hanna Wujkowska domaga się wycofania z aptek środków tzw. antykoncepcji po stosunku. Popiera ją część posłów PiS i PR - pisze "Życie Warszawy"

Ten preparat zabija człowieka w pierwszej fazie jego życia. To żenujące, że tak mało ludzi zdaje sobie z tego sprawę - mówi Hanna Wujkowska, która jest lekarzem chorób wewnętrznych. Innego zdania są specjaliści. - Nie ma powodu, by wycofywać lek dopuszczony do ogólnego użytku. Jest on zapisywany między innymi kobietom, które zostały zgwałcone - mówi prof. Stanisław Radowicki, krajowy konsultant ds. położnictwa i ginekologii.

Kilka tygodni temu Polska Federacja Ruchów Obrony Życia, w której zarządzie zasiada Wujkowska, wysłała do ministerstw - najpierw Sprawiedliwości, a następnie Zdrowia - pytania na temat sytuacji prawnej postinoru. - Lek został zarejestrowany niezgodnie ze swoją charakterystyką. Ma właściwości wczesnoporonne, a uznawany jest za antykoncepcyjny - tłumaczy Wujkowska.

Pomysł delegalizacji i wycofania leku z aptek popiera grupa posłów PiS, którzy m.in. głosowali za poprawkami do konstytucji wprowadzającymi całkowity zakaz aborcji. Wśród nich są Anna Pakuła- Sacharczuk, Marzena Wróbel i Bogusław Bosak. Zamierzają ich wesprzeć posłowie Prawicy Rzeczypospolitej. - Jesteśmy za ochroną życia, a takie tabletki zabijają jeszcze nienarodzone dzieci. To zbrodnia, dlatego należy zmienić prawo - twierdzi Pakuła-Sacharczuk.

Gazecie udało się we wtorek zapytać o stosunek do pomysłu doradczyni ministra Giertycha - był zajęty.

By wycofać lek z rynku, konieczna jest zmiana prawa farmaceutycznego bądź specjalne rozporządzenie ministra zdrowia. - Ale jest to niemal niemożliwe, bo lek ten został zarejestrowany zgodnie z procedurą obowiązującą w Unii. Wszelkie próby zmian to niepotrzebne wygłupy - mówi dr Leszek Borkowski, prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych.

http://wiadomosci.wp.pl/w...=1182324139.825

m-s 

Wysłany: Sro 20 Cze, 2007 12:06 

:samoboj:
Już zaczynam myśleć nad zmianą formy antykoncepcji na inną niż pigułki. Chociaż dość ciężko dokonać wyboru, bo nie wiadomo kiedy i prezerwatywy zdelegalizują...

I AM in shape. Round IS a shape!

Verena 

Wysłany: Czw 21 Cze, 2007 20:17 

ja pierdolę...............

Wietrzenie szafy ;)

Sklepik wika.net.pl - dzieciowe różności

Centurion 

Wysłany: Czw 21 Cze, 2007 20:26 

ciekawe kiedy piguł/plastrów antykoncepcyjnych zabronia ;]

a może gumek też od razu

wiecej nasienia dla kazdej rodziny! :p

karolka 

Wysłany: Czw 21 Cze, 2007 20:29 

Kasik24 napisał/a:
wg WHO ciąża jest dopiero od momentu implantacji zarodka, a środki antykoncepcyjne utrudniają implantację (escapelle działa na tej samej zasadzie).

wg WHO, zgodnie z reportażem TVN, takie środki jak Postinor są na liscie podstawowych leków,objętych obowiązkiem zapewnienia do nich dostępu obywatelom przez ich państwo. Na szczęscie są jeszcze normy m-nar.

Oj to takie - jakby misio napisał - pitolenie... tematy zastępcze i już nie mogę słuchać i czytać a to projekt zakazu gumek, a to postinoru.... wyprowadzam się jakby coś z tego kraju chyba że powstaną wielkie gangi przemytników tabletek hormonalnych :mrgreen:

Odpowiedz do tematu