_________________ What would you do if you were not afraid?
Fogo [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 16:26
A tutaj nie jest już tylko kobieta, ale też jej dziecko. Nie zaczynajmy dyskusji o aborcji, nie w tym wątku. Tutaj chodzi o to, że niektórzy farmaceuci nie chcą mieć na sumieniu ludzkiego życia. Poza tym chyba oni najlepiej wiedza jakie działanie mają środki powszechnie uznane jako antykoncepcyjne.
Wiek: 23 Dołączyła: 13 Lis 2005 Posty: 246 Skąd: warszawa
Wysłany: Pon 11 Cze, 2007 17:53
moje zdanie jest takie,ze wszystko zalezy od tego jak sie na to patrzy. Jedni juz zapłodnona komórkę uznają za dziecko, a inni (jak ja) dopiero gdybym zobaczyła na USG fasolkę to bym powiedział,że to moje dziecko dlatego nie mam obiekcji przed stosowaniem tabletek anty czy tabletek PO
Kurcze, wg WHO ciąża jest dopiero od momentu implantacji zarodka, a środki antykoncepcyjne utrudniają implantację (escapelle działa na tej samej zasadzie). Ja miałam ostatnio średnio fajną opcję, bo nie chciałam akurat zostać mamą, receptę dostałam bez problemu, natomiast z wykupieniem już nie było tak wesoło, bo mnie odsyłali od jednej do drugiej. A przecież oni nie mogą za mnie decydować. Trochę się denerwowałam tą akcją.
Apteka tak nie może zrobić, oni muszą sprzedawać takie rzeczy, nie mogą se powiedzieć "nie" i już. To tak, jakby jakiejś aptece odjebało i nie sprzedawałaby o na przykład pasków insulinowych.
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Aaa.... chuj, chciałam coś napisać "bardziej uczenie" , ale to juz zakrawa na kpinę... dziewczyna ma receptę i co? nie moze wykupić, bo jakiś tam aptekarz ma Wizję. No i luz, jak to duże miasto, ale jak na pipidówie jedyna apteka se zarządzi, ze nie sprzedają tego i chuj, to co?
Doradca ministra edukacji ds. promocji ochrony życia w szkole Hanna Wujkowska domaga się wycofania z aptek środków tzw. antykoncepcji po stosunku. Popiera ją część posłów PiS i PR - pisze "Życie Warszawy"
Ten preparat zabija człowieka w pierwszej fazie jego życia. To żenujące, że tak mało ludzi zdaje sobie z tego sprawę - mówi Hanna Wujkowska, która jest lekarzem chorób wewnętrznych. Innego zdania są specjaliści. - Nie ma powodu, by wycofywać lek dopuszczony do ogólnego użytku. Jest on zapisywany między innymi kobietom, które zostały zgwałcone - mówi prof. Stanisław Radowicki, krajowy konsultant ds. położnictwa i ginekologii.
Kilka tygodni temu Polska Federacja Ruchów Obrony Życia, w której zarządzie zasiada Wujkowska, wysłała do ministerstw - najpierw Sprawiedliwości, a następnie Zdrowia - pytania na temat sytuacji prawnej postinoru. - Lek został zarejestrowany niezgodnie ze swoją charakterystyką. Ma właściwości wczesnoporonne, a uznawany jest za antykoncepcyjny - tłumaczy Wujkowska.
Pomysł delegalizacji i wycofania leku z aptek popiera grupa posłów PiS, którzy m.in. głosowali za poprawkami do konstytucji wprowadzającymi całkowity zakaz aborcji. Wśród nich są Anna Pakuła- Sacharczuk, Marzena Wróbel i Bogusław Bosak. Zamierzają ich wesprzeć posłowie Prawicy Rzeczypospolitej. - Jesteśmy za ochroną życia, a takie tabletki zabijają jeszcze nienarodzone dzieci. To zbrodnia, dlatego należy zmienić prawo - twierdzi Pakuła-Sacharczuk.
Gazecie udało się we wtorek zapytać o stosunek do pomysłu doradczyni ministra Giertycha - był zajęty.
By wycofać lek z rynku, konieczna jest zmiana prawa farmaceutycznego bądź specjalne rozporządzenie ministra zdrowia. - Ale jest to niemal niemożliwe, bo lek ten został zarejestrowany zgodnie z procedurą obowiązującą w Unii. Wszelkie próby zmian to niepotrzebne wygłupy - mówi dr Leszek Borkowski, prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych.
Już zaczynam myśleć nad zmianą formy antykoncepcji na inną niż pigułki. Chociaż dość ciężko dokonać wyboru, bo nie wiadomo kiedy i prezerwatywy zdelegalizują...
wg WHO, zgodnie z reportażem TVN, takie środki jak Postinor są na liscie podstawowych leków,objętych obowiązkiem zapewnienia do nich dostępu obywatelom przez ich państwo. Na szczęscie są jeszcze normy m-nar.
Oj to takie - jakby misio napisał - pitolenie... tematy zastępcze i już nie mogę słuchać i czytać a to projekt zakazu gumek, a to postinoru.... wyprowadzam się jakby coś z tego kraju chyba że powstaną wielkie gangi przemytników tabletek hormonalnych
_________________ Nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum