witam...jest to lek,ktory stosuje się przy zaburzeniach czynnościowych jelit(zespół jelita drażliwego),a jego skład to: 200mg chlorowodorku mebeweryny i subastancje pomocnicze:stearynian magnezu,talk,Eudragit NE 30 D/30% zawiesina kopolimeru estrow kwasu poliakrylowego,hydroksypropylometyloceluloza,Eudragit L 30 D/30% zawiesina kopolimeru estrow kwasow metakrylowego i akrylowego,tracetina(trójoctan glicerolu).
I jeszcze dodatkowo jest napisane,ze skład kapsułki,to żelatyna i dwutlenek tytanu.
Mam nadzieję,ze tego rodzaju tabletki nie obniżają działania tabsów:)
eliza [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Sie, 2007 19:33
wydaje mi się, że informacji o pigułkach antykoncepcyjnych powinnaś szukać w interakcjach, a nie w składzie to ułatwiłoby życie
kasiarzyna [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Sie, 2007 21:27
Hmm z ciekawosci poczytalam ulotke tego leku i widze, ze: zespol jelita nadwrazliwego objawia sie bólami brzucha, wzdęciami oraz zaburzeniem rytmu wypróżnień oraz konsystencji stolca (biegunka, zaparcie, naprzemienna biegunka i zaparcie). A wiadomo, ze przy biegunkach jest obnizona skutecznosc pigulek(oczywiscie jesli wystapila do 4h po zazyciu pigulki),ponadto widze ze interakcje z innymi lekami sa nieznane hmmm...troszke bym sie bala bo ten lek jakos reguluje prace jelit i pewnei w jakims stopniu wplywa na metabolizm tabletek,ale nei chce wprowadzac w blad i najlepiej sie skonsultowac z ginekologiem
eliza [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Sie, 2007 21:40
kasiarzyna napisał/a:
metabolizm tabletek
tabletki sie tylko rozpuszczają, a hormony wchłaniają do krwiobiegu, nie ma żadnej przemiany materii na energię
kasiarzyna [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Sie, 2007 21:43
tak czy inaczej troche bym sie bala w ogole brac tabetki przy takich dolegliwosciach, ale ja jestem z zasady panikara
Wiek: 24 Dołączyła: 23 Maj 2007 Posty: 676 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Czw 30 Sie, 2007 21:44
eliza napisał/a:
kasiarzyna napisał/a:
metabolizm tabletek
tabletki sie tylko rozpuszczają, a hormony wchłaniają do krwiobiegu, nie ma żadnej przemiany materii na energię
noo, na szczęście tabletki mają 0 kcal ;D
_________________ LEEGIAA!!!
Angela [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Sie, 2007 21:55
interakcje są nieznane z tego co widzę,co jest napisane w ulotce;p A co do opróżnień;p hehe...wydalanie odbywa się bez rozwolnień;p ten lek po prostu sprawia,ze mogę się normalnie załatwiać i nie być nabąblowana;p hehe bo niestety tak mam przez te jelita:/
A sama przy znj i zaburzeniach czynnościowych żołądka na dokładkę stosowałam tabsy i jakoś skuteczność wykazały.
karolka, dokładnie. Ja też mam ZJN i żyję z tym. Tabletki biorę od grudnia i w ciąży nie jestem. Tylko ja na mój ZJN nic nie biorę. Jak się dobrze odżywiam i nie stresuje to jest OK
Odświeżam, żeby nie zaśmiecać forum.
Po bolesnych przejściach skurczów żołądka wybrałam się do lekarza. Wróciłam z takim oto zaopatrzeniem:
Nolpaza
Duspatalin retard (odpowiedź o interakcje w końcu nie padła)
Debretin
standardowe pytanie do farmaceutek, jak z tabletkami? z góry dziękuję
_________________ i zapomnij że jesteś gdy mówisz że kochasz
Finka, dziękuję za szybką reakcję
póki co zdiagnozowana kolka, bo w ciągu trzech tygodni miałam dwa bardzo ostre kilkugodzinne skurcze (takie w stylu ani się zgiąć, ani wyprostować, łzy same leciały z bólu). Takich codziennych dolegliwości nie odczuwam żadnych, oprócz bólu przy ucisku żołądka (nie ma mowy żeby ktoś mi trzymał rękę na brzuchu na przykład). Mam nadzieję, że już następnego ataku mieć nie będę...
_________________ i zapomnij że jesteś gdy mówisz że kochasz
ateivs, to powinno Ci pomóc niby prozaiczne ale .. pij sobie melise na wieczór, uspokaja jelita
a już myślałam że jesteś kolejnym jelitowcem-nerwicowcem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum