Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Dwie tabletki w ciągu jednego dnia. Co robić?

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Justyce
Czw 24 Mar, 2011 16:21
Dwie tabletki w ciągu jednego dnia. Co robić?
Autor Wiadomość
QuickPlay
[Usunięty]

Wysłany: Sro 09 Wrz, 2009 08:04 Dwie tabletki w ciągu jednego dnia. Co robić?

Na początku chciała bym się ze wszystkim bardzo serdecznie przywitać bo jestem tu nowa :) Chociaż przyznam, że bardzo często zaglądałam na forkum jako nie zalogowany jego uczestnik :)
A teraz do sedna: Pierwszy raz biorę tabletki anty. To już 11 tabletka w tym cyklu. Biorę je zawsze o 19. około 23 dopadły mnie wymioty i teraz: wiem, głupia baba przecież tabletka powinna się wchłonąć to tego czasu ale ja nie myslalam racjonalnie i połknęłam jeszcze jedną... co teraz? mam na blistrze jedna tabletke mniej. czy to oznacza ze moj cykl w tym miesiacu powinien trwac tylko 20 dni i przerwa? czy pożyczyc z innego blistra koleja tabletke i dopiero przerwa po 21 dniach? czy ja wogole jestem teraz zabezpieczona przed ciaza i bede w trakcie przerwy?

jednym słowem postapilam bardzo glupio biorac dwie tabletki w jeden dzien - zupelnie nie potrzebnie chyba.

Dodam tylko jeszcze, że tabletki które biorę to Cilest.
Bardzo proszę o pomoc doświadczone forumowiczki :(
Ostatnio zmieniony przez Rosemary Sro 09 Wrz, 2009 09:14, w całości zmieniany 1 raz  

Wiedźma 

Wysłany: Sro 09 Wrz, 2009 08:11 

QuickPlay napisał/a:
czy to oznacza ze moj cykl w tym miesiacu powinien trwac tylko 20 dni i przerwa?

tak

QuickPlay napisał/a:
czy ja wogole jestem teraz zabezpieczona przed ciaza i bede w trakcie przerwy?

tak

a na drugi raz użyj szukajki ;) było już wiele razy o tym na forum :)

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"

missyseppy 

Wysłany: Sro 09 Wrz, 2009 08:13 

Nic się nie stało ;) Możesz wziąć ten blister do końca (tzn. do 20-tej tabletki) i zrobić normalną 7-dniową przerwę (jeśli weźmiesz 8-go dnia pigułkę to przerwa jest również zabezpieczona).

QuickPlay
[Usunięty]

Wysłany: Sro 09 Wrz, 2009 08:32 

Dziękuję Wam pieknie :)

Teraz jeszcze zapytam sie tak na przyszłość :)
Można łączyć opakowania? Tzn chodzi mi o taką sytuację, że na blistrze mam 20 tabletek, a gdzies tam na innym zapodziała się jedna. Czy mogę wziąć jedną z tego opakowania i reszte - te 20 z drugiego? Tak, żeby następny cykl już trwał 21 dni? Z tego co wyczytałam w ulotce każda tabletka Cilestu ma ten sam skład wiec to chyba nie robi różnicy? :)

Aha i jeszcze jedno :) Skoro brałam tabletki o 19 to kolejną dziś też wziąć o 19? Nie ma różnicy, że nie miną jeszcze 24h od wzięcia tej "nadprogramowej"?

Rosemary 

Wysłany: Sro 09 Wrz, 2009 08:40 

Tak, można łączyć w ten sposób, co napisałaś (sprawdź tylko, czy ta ze starego blistru nie jest przeterminowana ;) ). No i dalej normalnie bierzesz o stałej porze, czyli 19 godzinie.

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

QuickPlay
[Usunięty]

Wysłany: Sro 09 Wrz, 2009 08:54 

Dziękuję! To fascynujące jaka panuje tu atmosfera :) Stara już jestem, ale zupełnie niedoświadczona, a Wy potraficie tłumaczyć jak dziecku :) I to z takim spokojem :) Dziękuję raz jeszcze! :)

dorka7
[Usunięty]

Wysłany: Sob 12 Wrz, 2009 09:41 

Witam! Czy ktoś może mi powiedzieć czy mogę być w ciąży jeśli wczoraj zapomniałam wziąć trzecią tabletkę w pierwszym tygodniu nowego blistra. Wziełam ją dziś rano po około 12 i pół godziny zazwyczaj biorę je o 20:00. A w poprzednim tygodniu współżyłam z moim chłopakiem. Do lekarza idę po kolejną recepte dopiero 24 września i do tej pory nie ma nikogo kto moze rozwiac moje wątpliwości czy jest możliwość zajścia w ciąże. I czy po trzech tygodniach od stosunku lekarz będzie mógł już stwierdzić czy nie jestem w ciaży? Proszę o jakiekolwiek info. Dzięki:-)

[ Dodano: Sob 12 Wrz, 2009 09:43 ]
zapomniałam wziać tylko 1 tabletke, była to trzecia jaką powinnam wziać. Tabletki zaczynam brać w srodę i do tej pory brałam regularnie, ale wczoraj czułam sie fatalnie, bo się przeziębiłam i poprostu zapomniałam:-(

Vivien 

Wysłany: Sob 12 Wrz, 2009 09:50 

Naprawdę, można włożyć minimum wysiłku w poszukiwanie odpowiedzi:

http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=247

Cytat:
1 tabletka zapomniana w pierwszym tygodniu stosowania.
Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to
przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Przez
następne 7 dni należy stosować dodatkową metodę antykoncepcji (metoda
barierowa). Istnieje możliwość zajścia w ciążę w przypadku stosunków
płciowych w tygodniu poprzedzającym zapomnienie tabletki. Należy zasięgnąć
porady lekarza.

dorka7 napisał/a:
A w poprzednim tygodniu

Co to znaczy "w poprzednim tygodniu"? Czy za poprzedni tydzień uznajesz tydzień od zapomnienia pigułki, czy ubiegły tydzień?
Ogólnie kwestia ile dni temu był stosunek. Tak od pięciu wzwyż ryzyko jest niewielkie.

Ciążę wykryje test zrobiony po około 2 tygodniach od stosunku.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi