Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Dzialacz PiS chce kar cielesnych w szkolach...

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: asiek
Sro 23 Sie, 2006 17:47
Dzialacz PiS chce kar cielesnych w szkolach...
Autor Wiadomość
moni 

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 07:34 

ann86 napisał/a:
Chyba lepiej ,aby chodziło przy mamie a nie ,zeby sie zgubiło.... i wtedy klapsy

Gdyby sie zgubilo, to klapsy chyba dla mamy.

"...różne są ptaki, są orły i kury, orły wzlatują wysoko pod chmury..."

Justyce 

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 09:31 

moni napisał/a:
klapsy chyba dla mamy.

wczoraj za to, co widzialam, pewnej mamie nalezalby sie ogromny klaps..
w tramwaju jechala z dzidzia, ja wiem, ile ta dzidzia miala? moze z roczek, albo i pewnie mniej - ogolnie wesolutka, sliczna dziewczynka, cos tam gaworzyla, podskakiwala na kolanach mamy...
ale jak mamus wysiadac miala, to nie wiem, co zrobila, ale dziecko wyfrunelo jej z rak i gruchnelo o podloge tramwaju.. malutka rozplakala sie w mig, mam nadzieje, ze nic powaznego jej sie nie stalo, ale spadla prosto na plecki... tak na wznak... :(
nie wiem, czy latwo jest upuscic taka mala kruszynke?
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

Rosemary 

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 10:02 

Ja z kolei widziałam w tramwaju inny obrazek, który mną autentycznie wstrząsnął. Weszła kobieta z chłopcem, lat może 3-4. Jakaś pani ustąpiła im miejsce. Mama usiadła i chiała małego wziąć na kolana. A ten - nie, on sam chce siedzieć. Mama - że jej nogi też są zmęczone, ale jego wezmie na kolana, żeby mógł patrzeć przez okno. Malec - że nie, on sam. Mama - już bardziej kategorycznie, ale wciąż spokojnie - albo stoi obok, albo siada na kolana. No i się zaczęło... Boże, czego ten mały nie wreszczał. I do matki głupia, nienawidze cię, idż stąd, i tupał nogami i bił ją, później zaczął sięgać do jej twarzy, zrzucił okulary, targał za włosy. A matka? Matka nic. Malec zaczął pluć na nią! Boże, słuchajcie, ja nie wiem jak można wychowywać tak dziecko, żeby sobie na takie rzeczy pozwalało! Przecież jeśli ono nie ma szcunku do matki, to nie będzie miało w ogóle do nikogo.
Całe to zajście obserwowali wszysyc w tramwaju, nie dziwię się. Wrzask, jaki wydawał ten mały pewnie było słychać na zewnątrz. A matka nic. Siedziała spokojnie i powstrzymywała jego ręcę, żeby jej okularów nie potłukł i tyle...

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

moni 

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 10:07 

[quote="Justyce"]nie wiem, czy latwo jest upuscic taka mala kruszynke?[/quote
Moze mama po kilku glebszych.
Rose, takie zachowania, w wieku 3- 4 lat, nie sa czyms niezwyklym, zwlaszcza jesli dziecko jest troche nadpobudliwe, ale reakcja mamy moim zdaniem slaba. Tylko jej po prostu glupio bylo i chciala zalagodzic sprawe jak najszybciej.
Pewnie brak konsekwencji, bo w domu zareagowalaby nieco inaczej, a w tramwaju wsyd, bo co ludzie pomysla.
Moj syn miewal podobne jazdy, cora tez, ale minelo bezpowrotnie , teraz inne jazdy z dorastajaca corka, wierzcie mi, bardziej meczace i idiotyczne.

Didoczek 

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 12:24 

Juliette, nie,konspekty pisze po lekcji.osobiscie mi one w niczym nie pomagaja bo nie mozna dokladnie zaplanowac zachowania dzieci

nie kocha sie za coś lecz pomimo

Rosemary 

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 12:49 

moni napisał/a:
Rose, takie zachowania, w wieku 3- 4 lat, nie sa czyms niezwyklym, zwlaszcza jesli dziecko jest troche nadpobudliwe, ale reakcja mamy moim zdaniem slaba. Tylko jej po prostu glupio bylo i chciala zalagodzic sprawe jak najszybciej.
Pewnie brak konsekwencji, bo w domu zareagowalaby nieco inaczej, a w tramwaju wsyd, bo co ludzie pomysla.
Moj syn miewal podobne jazdy, cora tez, ale minelo bezpowrotnie , teraz inne jazdy z dorastajaca corka, wierzcie mi, bardziej meczace i idiotyczne.

Możliwe, nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z dziecmi w takim wieku. Przez rok opiekowałam się dwulatką, wychowywaną tzw. "metodą bezstresową", i wobec rodziców nigdy na coś podobnego się odwazyła, choć wobec swoich rowieśnikówi to różne zachowania widziałam.

Swoją drogą - ciekawi mnie właśnie jakie etapy dziecko/nastolatek dorastające przechodzi? tak z grubsza? :)

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

moni 

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 14:48 

Rose, moze Wiedzma nam powie, ja tylko z wlasnego doswiadczenia moge.
Jesli o te "brzydkie" zachowania chodzi, to niepokoily mnie przy pierwszym dziecku i od razu pobieglam do psychologa i tam dowiedzialam sie, ze jest to pierwsza proba sil,
tzn. w tym wieku dziecko pierwszy raz spoglada na siebie jako na indywidualna jednostke, chce miec swoje zdanie itp. takie pierwsze bunty i "sprawdzanie" co mu wolno. Natomiast zadne z moich dzieci nigdy nie bilo innych w piaskownicy.
Ja dosc szybko postawilam granice, zwlaszcza jesli o Cypisa chodzi z Zuzia bylam mniej konsekwentna.
Teraz Zuzka ma 13 lat i od ok 2 lat czuje sie dorosla, jak to nastolatki, chce wiecej niz moze.

Juliette 

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 16:20 

Didoczek napisał/a:
Juliette, nie,konspekty pisze po lekcji.osobiscie mi one w niczym nie pomagaja bo nie mozna dokladnie zaplanowac zachowania dzieci

nie no my mamy lekcje zaplanowaną co do minuty , wiadomo ze nie mozna przewidziec reakcji i tak dalej, no ale teraz jest czas na czytanie tekstu, pozniej na dane cwiczenie, pozniej na zabawe i tak dalej, o to mi chodzi:D
A ja dzis sluchajcie zostalam sama na 15 minut w przedszkolu z 20 osobową gruupą 3 - 4 latków na zasadzie przypilnowania ich
masakra :lol: ale fajnie bylo :D ;) za chwile do nich wracam :D
" Niech żyją szaleńcy. Nieprzystosowani. Buntownicy. Możecie ich cytować, nie zgadzać się z nimi, gloryfikować ich lub oczerniać. Nie możecie tylko jednego: ignorować ich. Ponieważ to oni są motorem zmian. Oni popyjachą naprzód ludzkość. I choć wielu uzna ich za wariatów, my dostrzeżemy w nich geniuszy. Ponieważ tylko ludzie wystarczająco szaleni, by przypuszczać, że mogą zmieniać świat, naprawdę go zmieniają".

Wiedźma 

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006 18:53 

Rosemary napisał/a:

Swoją drogą - ciekawi mnie właśnie jakie etapy dziecko/nastolatek dorastające przechodzi? tak z grubsza?

z grubsza to mozna dzzielic mi sie niechce hehe

- niemowlęctwo

- okres buntu wczęsniejszy ( własnie eto o czym pisała moni )

- faza myślenia konkretnego tak do 6 lat ( granice sa oczywiście umowne bo jedno dziecko syzbciej przechodzi drugiee wolniej )

- faza myślenia aabstrakcyjnego od 6 lat
- tzw. poszzukiwanie tożsamości ( nastolatki )

oczywiście bardzo bardzo grubsza bo kazdy dzieli sie jeszcze na jakies podfazy itd

"Kto ci powiedział, że wolno się przyzwyczajać?
Kto ci powiedział, że cokolwiek jest na zawsze?
Czy nikt ci nie powiedział, że nie będziesz nigdy
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"

Didoczek 

Wysłany: Pią 12 Maj, 2006 16:17 

Juliette napisał/a:
nie no my mamy lekcje zaplanowaną co do minuty , wiadomo ze nie mozna przewidziec reakcji i tak dalej, no ale teraz jest czas na czytanie tekstu, pozniej na dane cwiczenie, pozniej na zabawe i tak dalej, o to mi chodzi:D

wiem wiem,my tez mamy obowiazkowo takie cos pisac i oddac,ale jak mowie ja to pisze po wszystkiemu a nie przed tak jak powinnam :)

nie kocha sie za coś lecz pomimo

Odpowiedz do tematu