_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rosemary, pewnie znają je pod tak skutecznie "promowaną" przez KK nazwą "pigułka wczesnoporonna".
_________________ And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'
O ile po dwóch-trzech wizytach w publicznej poradni możemy uzyskać kontynuację recepty "zaocznie", odbierając ją w rejestracji (choć tych praktyk zakazał niedawno NFZ)
czytałam ostatnio o tym... miałyście juz problem z "zamówieniem" recepty?
podobno ostatnio nfz ściga za to lekarzy... juz widzę te kolejki...
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Wprawdzie artykuł stary, ale jak to przeczytałam to aż się popłakałam http://www.newsweek.pl/ar...-kobiet,11357,1
Był link w komentarzach do tekstu zalinkowanego przez Justyce.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
O ile po dwóch-trzech wizytach w publicznej poradni możemy uzyskać kontynuację recepty "zaocznie", odbierając ją w rejestracji (choć tych praktyk zakazał niedawno NFZ)
czytałam ostatnio o tym... miałyście juz problem z "zamówieniem" recepty?
podobno ostatnio nfz ściga za to lekarzy... juz widzę te kolejki...
W przychodni ogólnej - bez problemu tak dostaje recepty, ale u ginekologa zawsze musiałam odsiedzieć swoje w kolejce gdy szłam po recepty....
ja ostatnio tez dostałam recepty, tylko czytałam, ze NFZ od jakichś dwóch tygodni przeprowadza jakies kontrole itd i zabrania takich praktyk. Myślałam, ze chodzi głównie o leki refundowane, ale podobno nie. jestem ciekawa jak będzie później. ma to dotyczyć wszystkich przychodni, nie tylko ginów.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Rosemary, nóż się w kieszeni otwiera. To straszne.
Matko, jakie szczęście, że mój gin (prywatny) nie bierze żadnych pieniędzy za wypisanie recepty. Poprzednia ginka kasowała za to 10 zł, ale obecny powiedział, że on zarobić może na badaniu, gdy faktycznie pracuje, a wypisanie recepty to dla niego tylko świstek, nie żadna praca.
This is it:
'Nothing.'
Dziewczyny ja mimo wszystko mam wrażenie, że trochę autor tekstu naciąga kwestię kosztów antykoncepcji hormonalnej. Ja chodzę na NFZ, owszem, umawiam się sporo wcześniej itp. ale znowuż o ile ktoś nie stosuje tych najnowszych środków, jak NR czy evra, to nie musi znowu być taki koszt. Moje pierwsze tabletki kosztowały z 10 zł, drugie ciut więcej. Zazwyczaj w aptece można zrobić odpis i nie trzeba kupować wszystkiego na raz. Trochę mi sie nie podoba przesadne demonizowanie, rozumiem cel, ale kobiety, które by chciały sięgnąć po hormony po tym tekście pomyślą: o nie to takie drogie, z tym lekarzem problem, to ja sobie odpuszczę.
_________________ "Kobieta musi mówić żeby wiedziała co myśli."
Zielona, tabletki starszej generacji są rzeczywiście tańsze. Ale jednocześnie coraz rzadziej się je przepisuje, a wszystkie nowe, jakie pojawiają się na naszym rynku, nie kosztują mniej niż 30zł. Zresztą, przy doborze tabletek trudno się orientować ceną, bo jeśli nawet ktoś dostanie Cilest albo inny starszy preparat i mu nie będzie pasował, to siłą rzeczy następnie będzie próbować yasmin etc. - czyli droższe.
Co do recepty, to się z Tobą zgadzam, można było to ująć jakoś inaczej w tekście. Aczkolwiek należy pamiętać, że robiąc odpis, kupisz tylko w tej aptece. Jest to dość niewygodne Więc najlepiej zrealizować ją od razu.
Ale ogólnie odnoszę wrażenie, że poziom tekstów w dziennikach jest coraz niższy. Coraz więcej skrótów myśloowych, sloganów i mniej rzetelnej informacji. Ludzie się robią wtórnymi analfabetami, a internet przyzwyczaił ich do tego, że jak coś ciebie nie wciągnie po kilku akapitach, albo jest za dużo informacji, to się przełącza stronę. Tak wiec coraz trudniej jest przemycić wartościową informację w fajnej formie.
_________________ Zła wypowiedź? To tylko skróty myślowe!
Podpis oznacza poparcie dla obywatelskiej inicjatywy całkowitego zakazu aborcji. Obecna ustawa dopuszcza ją w niektórych przypadkach. Doprowadziło to do zabicia w 2010 r. 510 dzieci. Jeśli zbierzemy 100 tys. podpisów, Sejm będzie musiał rozpatrzyć nasz projekt, a wtedy zobaczymy, kto z posłów jest za życiem, a kto nie - mówił Michał Baran z Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży Archidiecezji Warszawskiej. Jego myśl rozwinął mężczyzna z czerwoną tablicą w kształcie znaku drogowego i napisem "Stop aborcji". Stwierdził, że sytuacje pozwalające dziś na przerywanie ciąży - choroba płodu, ciąża w wyniku przestępstwa, zagrożenie życia matki - w praktyce się nie zdarzają. - Naród, który zabija dzieci, morduje swoją przyszłość - podsumował.
Czyli co, te wszystkie ciąże pozamaciczne, gwałty, chore i uszkodzone płody - to tylko proaborcyjny mit, demagogia? Dziękuję bardzo.
This is it:
'Nothing.'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum