Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Elfy kontra elfowie

Poprzedni temat «» Następny temat
Elfy kontra elfowie
Autor Wiadomość
Konrad 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008 19:40 Elfy kontra elfowie

m-s, szczałki jeszcze przeżyje, ale jak zobaczyłem
m-s napisał/a:
tą liczbę

tĘ! kulwa tĘ! liczbĘ! tĘ! :P
no żesz, kiedyś przez moją polonistkę w głowę dostanĘ, że mi tych wszystkich zasad do głowy nawrzucała :P
Czemu ludzie nie mogą się nauczyć, że tĘ! a nie tĄ! tĘ! ona, tĘ!
Ostatnio zmieniony przez Rosemary Sob 07 Sie, 2010 12:47, w całości zmieniany 1 raz  

Norbert
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008 19:42 

No zakres podstawowej, ale jak przez 12 lat jej tego nie nauczyli to kurna chyba dlatego, że ktoś lekko sobie do tej maty podchodził nieprawdaż ? :)

Konradzie, Miodka słuchałem i zamierzam słuchać - forma tą jest niepoprawna, ale tak gęsto używana, że poprawna :D .

Taka historia jak elfy zamiast elfowie :wink: . Co Twój krzyk zrobi, jak 10000 ludzi mówi elfy i ch...

Konrad 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008 19:44 

Norbert napisał/a:
forma tą jest niepoprawna, ale tak gęsto używana, że poprawna

Tak samo jak szłem, przyszłem i inne wariacje, co nie znaczy że będę to tolerować, będę kulwa uświadamiał wszystkich co mi się nawiną.

karolka 

Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008 19:54 

Norbert napisał/a:
No zakres podstawowej, ale jak przez 12 lat jej tego nie nauczyli to kurna chyba dlatego, że ktoś lekko sobie do tej maty podchodził nieprawdaż ? :)

Tylko pani w sklepie nie musi mieć matury,żeby pracować w tym sklepie ;) Wiem uwzięłam się pani w sklepie :)

kot
[Usunięty]

Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008 20:10 

Norbert napisał/a:
Taka historia jak elfy zamiast elfowie :wink: . Co Twój krzyk zrobi, jak 10000 ludzi mówi elfy i ch...

to mówi się "elfowie" ? :shock:
przecież to nawet mozilla podkreśla :P

m-s 

Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008 20:12 

Analogicznie powinno się mówić też "duchowie". Czy nie? :mrgreen:

I AM in shape. Round IS a shape!

Konrad 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008 20:18 

Norbert napisał/a:
elfowie

http://sjp.pwn.pl/lista.p...pera&co=elfowie
Norbert napisał/a:
elfy

http://sjp.pwn.pl/lista.p...d=opera&co=elfy

Mała Mi 

Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008 20:36 

Norbert napisał/a:
forma tą jest niepoprawna, ale tak gęsto używana, że poprawna :D .

Czyli dopuszczalna w języku potocznym mówionym, ale na pewno nie w piśmie. :P

[ Dodano: Czw 04 Wrz, 2008 20:42 ]
m-s napisał/a:
Analogicznie powinno się mówić też "duchowie". Czy nie? :mrgreen:

I wampirowie !!! :mrgreen: :mrgreen:

Norbert
[Usunięty]

Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 22:47 

Szukałem kiedyś o tym w neciku i znalazłem jakiegoś psorka, który okrzaniał tłumaczy z Faber i S-ka, że piszą elfy miast elfowie. Udowodnił w swoim apelu do tychże tłumaczy, że Tolkien miał w swym zapisie elves miast elfs (co poprawne gramatycznie w angielskim by było) nadać nowy charakter słowu, które dotychczas kojarzyło się z małym stworkiem ze skrzydełkami.

W skrócie psorek mówił/pisał, że "elfy" to forma pogardliwa, uwłaczająca tej rasie. Więc jeśli mówimy elfy, to chodzi nam o ubliżenie i porównanie ich do zwierząt (lub jakiejś niższej cywilizacji), natomiast ich przyjaciele mówić będą "elfowie". Mam nadzieję, że jasno nakreśliłem, ale psorem nie jestem, to i tekst to nie jest naukowy. 8)

Jednak matematykowie to nie rasa. :wink:

Konrad 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 22:49 

Norbert, nie wiem co bierzesz, ale przestań to brać.

karolka 

Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 22:53 

Norbert, ale to sie tyczyło chyba tylko stworków Tolkiena ?

Norbert
[Usunięty]

Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 23:11 

biorę tak zwaną klasykę literatury fantastycznej Kondziu :) polecam - jak masz wyobraźnię, to da Ci lepszego kopa niż zioło :)

no, ale może zwyczajnie jestem dziwny, bo czytam książki inne niż instrukcje obsługi i to też nie w pdfach ;) - i to nie jest żadna prywatna wycieczka ani zaczepka! PAX!

i tak też napiszę oświeceniowo - elfowie z Władcy Pierścieni, czy jakiegokolwiek innego świata fantasy to co innego niż duszki z mitologii germańskiej - o tym pisałem w poprzednim poście chyba :P

a tak w ogóle to był tylko przykład na to, że 1000 razy powtórzone kłamstwo staje się prawdą, a nie, że to jakaś analogia do "tą" i "tę" ;)

Pozdrawiam i nie wydrapcie oczu :)

Konrad 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 00:32 

Norbert, dać jeszcze raz linki do Słownika Języka Polskiego?
Pisze się elfy, a nie elfowie. I będę bronił tego poglądu jak niepodległości.

pociechota
[Usunięty]

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 01:09 

Norbert napisał/a:
Szukałem kiedyś o tym w neciku i znalazłem jakiegoś psorka, który okrzaniał tłumaczy z Faber i S-ka, że piszą elfy miast elfowie. Udowodnił w swoim apelu do tychże tłumaczy, że Tolkien miał w swym zapisie elves miast elfs (co poprawne gramatycznie w angielskim by było) nadać nowy charakter słowu, które dotychczas kojarzyło się z małym stworkiem ze skrzydełkami.

Że co przepraszam? Słowa kończące się na -f, lub -fe w angielskim tworzą liczbę mnogą przez końcówkę -ves (choćby shelf - shelves), a jedynie wyjątki mają -fs (proof - proofs). Z tego, co mi wiadomo, elf wyjątkiem nie jest. A jak nie wierzysz, to angielska wikipedia Ci potwierdzi.

I specjalnie poszłam po mojego Tolkiena. Ze wstępu: "Wspomnieć także należy o modyfikacji innego rodzaju: rzeczownikowi "elf" w mianowniku i bierniku liczby mnogiej nadawana jest tu męskoosobowa forma "elfowie", niefigurująca w słownikach języka polskiego". Dalej piszą też o Tolkienie, który używał - jak piszesz - niepoprawnego "elves" zamiast poprawnego "elfs", ale biorąc pod uwagę współczesny dostęp do źródeł wynika, że angielska forma liczby mnogiej niepoprawna za czasów Tolkiena, z czasem stała się tą poprawną. Błagam, niech tak nie dzieje się z polską, nie zniosę mówienia "elfowie" zamiast "elfy".

Norbert
[Usunięty]

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 09:09 

ale u SKibniewskiej tez byli Elfowie ;D a ona jest największym autorytetem/tlumaczem WP ;)

Zresztą:
http://elendili.pl/viewtopic.php?p=27585

Z innych źródeł:
http://www.soulforge.shron.org/POLSKI/tlumacz.doc Cytat:

Elf Elfowie/Elfy *
Elfa Elfów
Elfowi Elfom
Elfa Elfów
Elfem Elfami
Elfie Elfach

* Problem z utworzeniem mianownika liczby mnogiej dla "ras fantasy"
- Jednym z problemów często występujących podczas tłumaczenia książek z gatunku fantasy jest błędne nazewnictwo występujących w nich ras. W języku angielskim nie występują rodzaje, więc w zasadzie nie wiadomo, czy po polsku dana rasa powinna występować w rodzaju męskoosobowym czy niemęskoosobowym. O ile problem ten nie występuje, gdy odmienia się liczbę pojedynczą danej rasy (np. "elf", "elfowi") lub liczbę mnogą w przypadkach innych niż mianownik (np. "elfom", "elfami"). Problem pojawia się tylko w mianowniku liczby mnogiej - niestety forma ta, jako podmiot, jest często używana w książkach.
Używane są dwie formy np. "elfy" i "elfowie" , zależnie od tłumacza. W wielu książkach ostatnio używana jest forma niemęskoosobowa np. "elfy". Tymczasem nie jest ona do końca poprawna - jak wiadomo, nazwy ras czy narodowości w języku polskim występują w rodzaju męskoosobowym (np. Indianie, Afroamerykanie, Polacy, Hiszpanie itd.) - z tego powodu nazwy fikcyjnych, inteligentnych ras powinny być tłumaczone również w formie męskoosobowej ("ci krasnoludowie", nie "te krasnoludy"). Forma niemęskoosobowa na ogół używana jest w przypadku ras nierozumnych lub zdziczałych (np. gobliny, hobgobliny, trolle, ogry). Dlatego właśnie prawidłowym tłumaczeniem jest "Elfowie" i "Krasnoludowie". Dla fanów i tłumaczy serii DL istotnym jest fakt, że takie tłumaczenie występowało w pierwszych książkach z serii Dragonlance, a właśnie ich przekład uznawany jest za najwłaściwszy z całego cyklu. Nie mniej jednak formy takie, jak "elfy" i "krasnoludy" zostały przez wielu czytelników zaakceptowane i użycie ich nie jest wielkim (a przynajmniej widocznym) błędem.
Ze swojej strony polecamy mimo wszystko korzystać z formy męskoosobowej, ale decyzja należy tu do Ciebie, Szanowny Tłumaczu."

I tyle powiem. Fantastyka to osobna gałąź literatury, a profesorowie PWN myślę, że są niespecjalnie zianteresowani jakimiś tam elfami (ciekawe, czy kojarzy im się oni! nie one z duszkami, czy seksownymi blondasami ;) ).

EDIT:
Chodzi tu o różne znaczenia tego wyrazu. W mitologii germańskiej i skandynawskiej elfy to istoty pośrednie między ludźmi a bogami, a wyraz ten w języku polskim zapisuje się małą literą. Film, o którym Pani wspomina, to pewnie Władca Pierścieni według powieści J.R. Tolkiena. We wstępie do jednego z wydań tej powieści (przeł. M. Skibniewska, wyd. Muza, Warszawa 2002, str. 9), wydawcy wyjaśniają, że wyjątkową formę elfowie zastosowano świadomie, chodziło bowiem o nadanie tym postaciom cech ludzkich (por. elfy zrobiły, elfowie zrobili – a chodzi też chyba o cechy „męskie”). Poza tym polski przekład nawiązuje do osobliwej formy tego wyrazu, której używał Tolkien. Autorowi chodziło o jego oderwanie od skojarzeń z fantastycznymi duszkami.
Podsumowując: elfy to istoty mitologiczne, elfowie – postacie literackie.
— Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski
Ostatnio zmieniony przez Norbert Sob 06 Wrz, 2008 10:44, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu