Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

escapelle a rozpoczęcie antykoncepcji hormonalnej;;

Poprzedni temat «» Następny temat
escapelle a rozpoczęcie antykoncepcji hormonalnej;;
Autor Wiadomość
evelyn_e
[Usunięty]

Wysłany: Wto 03 Lut, 2009 20:39 escapelle a rozpoczęcie antykoncepcji hormonalnej;;

witam,

szukałam,ale niestety nie znalazłam takiego tematu..
moje pytanie jest następujące :
jeśli dzisiaj zażyłam escapelle to po jakim czasie mogę zacząć przyjmować yasminelle?
już kiedys używałam e. i po paru dniach dostałam tego krwawienia wywołanego , czy mogę rozpocząć stałą antykoncepcję po tym krawieniu czy też po prawdziwej miesiączce?
Może jeszcze inaczej ;>?

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

kota 

Wysłany: Sro 04 Lut, 2009 01:06 

mialam podobny problem kiedys (i pytalam sie o to tutaj, wiec slabo szukalas ;p)
u mnie krwawienie pojawilo sie bardzo 'punktualnie' wiec wzielam 3 dnia okresu tabletki antykoncepcyjne, zakladajac, ze to byl moj okres a nie jakies krwawienie wywolane escapelle.
specjalnie wzielam 3dnia zeby poobserwowac krwawienie. na niewiele sie to zdalo wlasciwie, ale uznalam za miesiaczke i wzielam tabletke.
zabezpieczalam sie dodatkowo do nowego opakowania na wszelki wypadek ;)

Good things come to those who wait.

Pati 

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009 10:28 

Teoretycznie mozesz zaczac brac pigulki w pierwszym dniu pierwszego krwawienia jakie pojawi si? po Escapelle/Postinorze. Jednak dla pewnosci lepiej dodatkowo si? zabezpieczac przez pierwsze 7 dni.

evelyn_e
[Usunięty]

Wysłany: Sro 11 Lut, 2009 20:24 

ok ,dzieki :)
dzisiaj dostałam okres,wszystko przebiegło standardowo -wraz z pms i innymi typowymi obajwami..
w zasadzie moża uznać,że rozpoczął się prawidłowo,ponieważ nie mam idealnie regularnych cyklów..

ale zastanawiam się jeszcze,czy można jakoś określić to działanie anty,tzn czytałam ,ze przy rozpoczynaniu brania tabletek od pierwszego dnia menstr. okres po paru dniach zanika-tzn nie będzie trwać w moim przypadku jak zawsze 7dni czy się mylę?

no bo jeśli zaniknie,to można uznać ze tabletki działają..

jeśli się mylę to wyprowadźcie mnie proszę z błędu.

pozdrawiam

emileczka 

Wysłany: Sro 11 Lut, 2009 20:52 

z zasady tabletki przyjmowane prawidłowo działają i nie potrzeba na to żadnych "namacalnych" dowodów.
często przy tabletkach krwawienie jest słabsze i mniej bolesny niż przed rozpoczęciem przyjmowania,ale to nie jest reguła.równie dobrze możesz nie zauważyć różnicy.

toja
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009 14:38 

Witam,
w ciągu jednego cyklu musiałam wziąć dwa razy 'postinor'(a dokładnie levonorgestrol,jestem we Francji,działanie takie samo).
Może dla jasności wkleję tu to co napisałam w innym temacie,streszczenie sytuacji ;)

"Sytuacja wygląda tak-28 marca dostałam okres.Cykle mam mniej więcej regularne 26-29 dni.Niestety,9 kwietnia pękła nam gumka,zażyłam levonorgestrol(jestem we francji,to odpowiednik postinoru)w ciągu 2 godzin.Wszystko było ok,równo po tygodniu zaczęłam krwawić(16 kwietnia)i trwało to właściwie do wczoraj,teraz tylko lekko plamię.Niestety,wczoraj w nocy w chwili uniesienia przy winie zupełnie nam odbiło i on wszedł we mnie,ale skończył "poza" Wiem,że to nie ma nic do rzeczy,bo jest przecież jeszcze płyn przed wytryskiem.W każdym razie nie wiem teraz co robić.Najpierw byłam spokojna,ale teraz zaczęłam świrować i nie wiem czy biec po tabletkę "po" do apteki. "

Drugi raz wzięłam 21 kwietnia,we wtorek.W niedzielę 26 kwietnia dostałam 'okres'(czyli znowu prawie po tygodniu).Wtedy też zażyłam pierwszą tabletkę jasminelle,dziś wezmę siódmą.Lekarka powiedziała,że na początku powinnam się dodatkowo zabezpieczać,ale nie zrozumiałam jej dokładnie i nie jestem pewna czy te 7 dni wystarczy czy powinnam dłużej poczekać.Oczywiście od czasu wpadki nr 2 nie kochałam się,bo nie chcę się po raz kolejny stresować i tak czy siak dla komfortu psychicznego na początku użyjemy gumek,ale chciałam wiedzieć czy po tej 7 tabletce powinnam być już zabezpieczona czy nie...
Jeśli to nie ten temat czy coś to proszę przekierujcie mnie...

Z góry dziękuję za rady :)

Finka 

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009 14:51 

toja, ja bym się na Twoim miejscu zabezpieczała przez cały ten cykl tabletkowy, bo nie wiadomo, czy to krwawienie to był okres, czy krwawienie popostinorowe ...
takie moje zdanie, ale może niech się jeszcze ktoś wypowie :)

ja wole na zimne dmuchać i nie ryzykowałabym.

Curly 

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009 14:57 

toja, radziłabym najpierw dokłądnie się zastanowic nad swoim postępowaniem bo widać, że nie zależy Ci na własnym zdrowiu, skoro pakujesz w siebie tak ogrmną dawkę hormonów, najpierw 2 razy w ciągu miesiąca tabletkę po a teraz pigułki anty. :roll: widać wolisz bzykanie bez zabezpieczeń a później rewolucję w organiźmie hormonami niż własne dobro.

"Non è tempo per noi che non ci svegliamo mai..."

toja
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009 15:43 

Finka, dziękuję :) No właśnie tak chyba zrobię,szkoda tylko,bo niedługo nie będę się bardzo długo widzieć z moim partnerem,i zostało nam już coraz mniej czasu razem.

passion nie prosiłam o ocenę mojego postępowania,a o radę.Naprawdę nie potrzeba mi moralizowania od osoby,która mnie zupełnie nie zna.Lepiej się czujesz po napisaniu mi czegoś takiego?
Aha,od "bzykania" szczerze mówiąc wolę kochanie się z moim partnerem.

lena190
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009 16:03 

passion, to jest tylko i wyłącznie decyzja i życie toi, a Twoja wypowiedź niewiele tu wniosła.

toja
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Maj, 2009 18:21 

Mam jeszcze jedną wątpliwość-od kiedy w takim razie będę zabezpieczona?
Czy na pewno od drugiego opakowania?Wiem,że jak normalnie się przyjmuję tabletki,załóżmy pierwszy raz i weźmie się tabletkę w pierwszym dniu okresu to zabezpieczenie jest od razu,a teraz?Bo skoro radzisz Finka całe to opakowanie dodatkowo się zabezpieczać...?Im więcej o tym wszystkim czytam tym bardziej jestem zdezorientowana.
Może jeszcze ktoś inny się wypowie i doradzi?
Z góry dziękuję.

Gdyby nie to,że zostało nam tak mało czasu w ogóle bym o to nie pytała i po prostu "przeczekała" bez seksu,ale w tej sytuacji postarajcie się mnie zrozumieć :(

Linka 

Wysłany: Pon 04 Maj, 2009 19:22 

Jełśi całe pierwsze opakowanie będziesz brała prawidłowo to całkowicie będziesz już zabepzieczona od drugiego blistra tabletek.

magnezowakrolowa
[Usunięty]

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010 01:01 

W jakim czasie może wystąpić krwawienie po escapelle? Czy wiecie jak często w ogóle ono występuje i w jaki sposób można odróżnić takie krwawienie od miesiączki?

Będę wdzięczna za odpowiedź:)

misia 

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010 12:39 

Magnezowakrolowa, dwa podstawowe pytania:
1) Stosowałaś wcześniej antykoncepcję hormonalną - podczas wzięcia escapelle?
2) Pytasz o krwawienie z odstawienia, miesiączkę czy o zwykłe plamienie, które może wystąpić po przyjęciu tabletki po?

wracam do naturalnego koloru włosów

magnezowakrolowa
[Usunięty]

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 00:42 

Nie stosowałam antykoncepcji hormonalnej i pytałam o krwawienie mogące wystąpić po escapelle, nie miesiączka.
Chcę zacząć brać yasminelle tylko boję się, że pomylę krwawienie miesiączkowe z tym po tabletce. Mam dość nieregularne cykle...

Odpowiedz do tematu