Tak jak pisały dziewczyny , sa dwie szkoly : jedna mowi o tym ze zabezpieczzenie jest od 1 dnia , druga ze np mozna wziąc 5 dnia cyklu i zabepieczenie bedzie po 12-14 dniach
Wg Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego mozna tez brac pigulki do 5 dnia cyklu i tez zabepieczenie bedzie od razu
A tobie Majka radzę przeczytać ulotkę , tam masz jasno napisane ze pigulki zabepieczają od 1 dnia
tak wiec prosze o nierozsiewanie takich informacji jakoby działanie anty było po miesiącu albo ze trzeba Rigevidon brać 5 dnia cyklu ( mozna tak zzrobic , aczkolwiek zaleca sie brać od 1 dnia krwawienia )
no tak, zgadzam sie z tym, ale mozna go tez brac od 1 dnia miesieczki i zabezpieczenie jest odrazu
tez sie z tym zgodzę , ale Majka upiera sie ze tak jest najwłaściwej - a z tym to się juz nie zgodzę
majka [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2005 19:06
Wiedzma
gdzie napisałam ze tak jest najwłasciwiej....???
Nie rozumiem...dlaczego tak naskakujecie?? przeciez to bez sensu
gles [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2005 19:30
Cytat:
ja biore Rigevidon - a on dzialanie anty ma po wzieciu jednego opakowania. ....
Cytat:
rigevidon bierze sie od 5 dnia miesiaczki
tutaj. poza tym, nikt na ciebie nie naskakuje, jesli czujesz sie tu zle czy uwazasz, ze to bez sensu - nikt cie tu na sile nie trzyma.
Kitsune [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2005 20:02
majka napisał/a:
Cytat:
gdzie napisałam ze tak jest najwłasciwiej....???
rigevidon bierze sie od 5 dnia miesiaczki
Użcyie określenia "bierze się" zakłada, że jest to jedyny możliwy sposób użytkowania tego środka. Co więcej jest użyte ściśle, zatem nie dopuszcza jakichkolwiek innych znaczeń w danym zbiorze desygnatów nazwy.
Cytat:
Nie rozumiem...dlaczego tak naskakujecie?? przeciez to bez sensu
Jeszcze nikt na Ciebie nie naskakuje, ale nie spodziewaj się łagodniejszego potraktowania, po stwierdzeniu faktu, że zaczynasz sobie na to zbierać.
slim_dnb [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2005 20:46
Czytac czytac i jeszcze raz czytac ulotkie to nie papier do podcierania dupy. a no i zrozumiec co tam pisza chyba producent lepiej wie od lekarza jak to dziala .....
Mary [Usunięty]
Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 11:30
Plastry!!!! help!
Hej Mam podwyższoną bilirubinę, więc ginekolog nie chciała mi za żadne skarby przepisać tabletek. Tylko plastry:( Jestem do nich cholernie nieprzekonana. Czuję się jakbym chodziła z jakimś tatuażem dla nastolatek, a nie z poważną antykoncepcją. Powiedzcie, czy one na pewno mają taką samą pewność i dają takie samo zabezpieczenie co tabletki? Kurcze, troche sie boje :/
o ile sa prawidłowo stosowane , nie ma interakcji z innymi lekami, biegunek i wymiotów to daja taka sama pewność jak pigułki - tyle ze one maja sporo hormonów , tyle samo co Cilest , nie zastanawiałas sie nad Cerazzete , albo tymmi z 0,02 estradiolu ?? i bardzo mozliwe ze antykoncepcja hormonalna w ogóle nie jest dla ciebie , jesli podwyzszona bilirubina bedzie sie utrzymywać
w świecie czuł się jak u siebie w domu?"
gles [Usunięty]
Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 11:54
Plastry, wbrew temu jak wygladaja to powazna antykoncepcja. Oczywiscie wylacznie wtedy bedzie skuteczna, jesli przestrzegane beda zasady, o ktorych pisze Wiedzma. No i to troche dziwne, ze ginekolog przepisała Ci plastry.
Plastry to tak jak juz wczesniej dziewczyny wspomnialy powazna antykoncepcja. Prawidlowo stosowane sa tak samo pewne jak pigulki.
Jednak skoro masz podwyzszona bilurbine i lekarka nie chce ci dac pigulek dlaczego zapisala plastry ? Plastry tak samo jak pigulki wplywaja (negatywnie) na watrobe i moga powodowac wzrost bilurbiny! Plastry omijaja jedynie zoladek (dlatego nadaja sie dla osob z problemami zoladkowymi, czestymi biegunkami i wymiotami), ale nie omijaja watroby - hormony niezaleznie jak podane (w formie pigulki, plastra, zastrzyku...) sa i tak metabolizowane w watrobie.
Pozdrowionka
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 12:54
Wiedźma napisał/a:
o ile sa prawidłowo stosowane , nie ma interakcji z innymi lekami, biegunek i wymiotów to daja taka sama pewność jak pigułki - tyle ze one maja sporo hormonów , tyle samo co Cilest , nie zastanawiałas sie nad Cerazzete , albo tymmi z 0,02 estradiolu ??
plastry maja inny sklad niz cilest i wydaje mi sie,ze wydzielaja wlasnie dziennie jakies 0,02 estradiolu.tak czytalam.poza tym wymioty i biegunki nie oslabiaja dzialania plastrow
a z ta watroba to jest tak,ze plastry sa mimo wszystko lepszym rozwiazaniem niz piguly,mniej ja obciazaja.tak twierdzi tez moja lekarka.co nie zmienia faktu,ze ta bilirubine powinnas ciagle kontrolowac,jesli utrzyma sie wysoka,to raczej z hormonow zrezygnowac.
gles [Usunięty]
Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 12:58
Cytat:
poza tym wymioty i biegunki nie oslabiaja dzialania plastrow
Racja, bo pigulki wchlaniaja sie optymalnie przez ok 4 godziny od wziecia, dlatego biegunka i wymioty, jesli wystepuja w tym czasie, moga oslabiac dzialanie. Ale nie o pigulkach tu mowa :>
Mary a bralas wczesniej pigulki? Czy jak to bylo?
Sklad plastra jest taki sam jak Cilestu. Tzn. norgestromin z plastra jest metabolitem norgestimatu z Cilestu. Podobnie jest z etnogestrelem (Implanon) i dezogestrelem (Cerazette oraz dwuskladnikowe Novynette/Mercilon, Regulon/Marvelon)
Pozdrowionka
Mary [Usunięty]
Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 13:28
Rok temu przez miesiąc brałam tabletki, ale sie rozmyśliłam. Teraz postanowiłam znów się udać do lekarza. Wtedy jak byłam u ginekologa, to nawet nie prosiła mnie o żadne badania, tylko z biegu wypisała Mercilon Trochę mnie to wkurzyło, bo wyglądało jakby co bym nie powiedziała i tak da mi Mercilon. A ta nowa ginekolog poprosiła mnie o serie badań i od razu jak usłyszała, że mam wysoką bilirubinę, to "uuuu, to tylko plastry". I jescze powiedziała, że kilka lat temu, to w ogóle nie byłoby mowy o żadnej hormonalnej! Cholera... dobrze chociaż, że skuteczność jest taka sama. Bo na gronie coś czytałam, że jakas pani ginekolog powiedziała swej pacjentce, że juz 5 kobiet zaszło w ciążę używając plastrów. I jak tu sie uspokoić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum