Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Evra

Poprzedni temat «» Następny temat
Evra
Autor Wiadomość
Didoczek 

Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 19:11 

gles napisał/a:
Natomiast osoba, ktora sobie zmienia metody jak jej sie podoba jest wg. mnie a) glupia b) glupia c) glupia.

bardzo mi sie podoba ten "test",jak z audiotele

Mary dziewczyny maja racje i nie odbieraj tego jakbysmy cie atakowaly.

moze lepiej byloby pomyslec o prezerwatywach + globulkach zamiast od razu ladowac w siebie hormony

nie kocha sie za coś lecz pomimo

eklerka 

Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 19:14 

wystarczy wam gumka plus dni nieplodne,np.przed okresem.i ewentualnie mozesz lekarza poprosic o recepte na postinor jakby sie cos wydarzylo :)

gles
[Usunięty]

Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 19:16 

Ja tam nie mam litosci dla kogos, kto majac 19 lat nie zna podstawowych zasad korzystania z takich metod. Nie zyjemy w epoce kamienia lupanego i wiedza na takie tematy jest ogolnie dostepna. Wiedzac, ze mam podwyzszona bilirubine nie bralabym sie za plastry, ale zdobylabym informacje o tym, jakie dawki hormonow zawiera Evra i czy nie sa dla mnie zbyt ryzykowne.
Ale laska i tak pewnie zrobi, jak uwaza za stosowne.

Justyce 

Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 20:16 

albo sie jeszcze odezwie

dziewczyno my nie chcemy byc zlosliwe tylko po prostu mowimy ci prawde i tyle.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

Mary
[Usunięty]

Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 20:47 

Nie wchodziłam do netu za często, jutro egzamin... :) Ale całkowicie się z Wami zgadzam. Może sie zagalopowałam, mówiąc, że po 2 miesiącach rzucam. Wyjeżdżam, ale to nie znaczy, że "bede żyła w celibacie", jak to jedna z Was określiła. Rzeczywiscie idiotycznie to musiało zabrzmieć. Powiedziałam, to wszystko mojej lekarce, wszystko wszystko i o wyjeździe i o moim "statusie". Nie wiem jak skończyć tego posta. Pozdrawiam

Justyce 

Wysłany: Nie 12 Cze, 2005 22:11 

Mary napisał/a:
Nie wiem jak skończyć tego posta

ke?
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

met_kobietka
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Cze, 2005 13:22 

heheh a mi tam sie podobalo zakonczenie :D
:P

pozdrawiam :P

Pati 

Wysłany: Pon 25 Lip, 2005 22:02 Plastry Evra

Witajcie!

Od soboty uzywam plastrow Evra i w tym topicu chcialabym podzielic sie z wami moimi doswiadczeniami :)

Czym jest Evra?
Evra to niewielki, kwadratowy plaster w kolorze zblizonym do skory. Zawiera 2 hormony ethinylestradiol oraz norelgestromin (metabolit norgestimatu). W ciagu doby do krwiobiegu uwalnia sie ok. 0,02 EE i ok. 0,150 norelgestrominu. Dzialanie ma takie samo jak pigulki, tylko forma podania hormonow jest inna (przez skore, zamiast poprzez ukl. pokarmowy).
Plaster mozna naklejac na posladkach, podbrzuszu, barkach (podobno mozna przyklejac tez z przodu, ale nie na piersiach!), ramionach. Mozna takze obklejac dolna partie plecow i brzuch (mniej wiecej na wysokosci pepka, z boku).

Zalety
Najwazniejsza zaleta jest to, ze hormony omijaja zoladek i jelita oraz w troche mniejszym stopniu oddzialuja na watrobe. Dzieki temu wymioty i biegunka nie oslabiaja dzialania plastra. Poza tym o plastrze nie trzeba pamietac codziennie - zmienia sie go raz na tydzien np. w moim wypadku dniem zmiany plastra jest sobota czyli:
1 sobota - przyklejam 1 plaster
2 sobota - odklejam 1 plaster, przyklejam 2 plaster
3 sobota - odklejam 2 plaster, przyklejam 3 plaster
4 sobota - odklejam 3 plaster, robie przerwe
5 sobota - przyklejam 1 plaster z nowego opakowania itd.

Wady
Przeciwskazania i skutki uboczne sa takie same jak w wypadku pigulek (tu o dziwo producent wszystko ladnie opisal w ulotce!).
Wprawdzie wymioty i biegunki nie oslabiaja dzialania, alenalezy pamietac, ze antybiotyki moga oslabiac dzialanie plastra - trzeba unikac wszystkiego czego unika sie przy pigulkach (oprocz wczesniej wspomnianych wymiotow i biegunek)

Przyklejanie plastra
Najpierw trzeba odkleic polowe przezroczystego plastiku, przylozyc plaster do skory i odkleic druga polowe. Plaster mocno docisnac dlonia i przytrzymac tak przez jakies 20 sec. Nalezy pamietac, ze skora w miejscu przyklejania plastra musi byc czysta, nie mozna stosowac zadnych balsamow, kremow, ani pudrow, Przed przyklejeniem najlepiej jeszcze skore przemyc sama woda i dokladnie wytrzec. Odczekac pare minut i przyklejac plaster :)

Moje wrazenia
Evre stosuje jak juz wczesniej wspomnialam od soboty rano, czyli dzisiaj jest moj 3 dzien z plastrem. Przeszlam na plastry glownie z powodu problemow zoladkowo-jelitowych - pare razy zdarzylo mi sie, ze pigulka sie niewchlonela :wink:
Jak na razie jestem zadowolona - skutkow ubocznych brak :) Zobaczymy jak bedzie dalej. Jedyne co mi przeszkadza to cena (zaplacilam 55zl).
Plaster mam naklejony na prawym barku pomiedzy lopatka i kregoslupem. Jak na razie trzyma sie swietnie :) Owszem, powstalo kilka "zgiec" oraz plaster sie przesuwa (widac po otoczce klejowej), ale to jest normalne i nie wplywa na obnizenie skutecznosci (aby plaster byl skuteczny co najmniej 25% powierzchni srodkowej musi stykac sie ze skora). Plaster czulam tylko pierwszego dnia i to tylko przez jakas godzinke, oraz teraz czuje go jeszcze rano po wstaniu przez jakies 5-10 minut. potem o nim zapominam :wink: Jednak zawsze rano i wieczorem macam sie po barku zeby sprawdzic czy wszystko jest OK :)
W opakowaniu oprocz plastrow znajduje sie bardzo obszerna ulotka (najwieksza jaka widzialam do tej pory :D ), w ktorej wszystko dokladnie jest opisane. Wymienione sa skutki uboczne typu grzybica, zapalenie pecherza i drog moczowych i wiele innych o ktorych nie wspominaja na ulotkach pigulek (a pigulek tez dotycza te skutki!). Obok ulotki w folijce od plastrow znajduje sie zestaw naklejek - wkleja sie je do kalendarza i maja przypominac o dniu zmiany plastra.

I to by bylo chyba na tyle... Jesli macie jakies pytania pytajcie smialo :) Postaram sie na wszystko odpowiedziec :)

Pozdrowionka[/b]

Ostatnio zmieniony przez Pati Wto 26 Lip, 2005 10:30, w całości zmieniany 1 raz  

Bombcia
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Lip, 2005 00:18 

ja tez mam plastry i dalam 63 zl ech zalamalam sie ale naszczescie moj men sie ze mna sklada. tyle ze przestalam brac pigulki zrobilam miesiac przerwy (bo sie nie widzialam z moim facetem a nie chcialam wydawac kasy bez sensu) no i jeszcze nie dostalam okresu a on w niedziele wraca...... ogolnie najbardziej mnie interesuje jak to sie trzyma ale juz troszke rozwialas moje watpliwosci. a jak jest z myciem? nie odkleja sie pod wplywem wody? juz pol biedy prysznic... jade nad morze 6 sierpnia!

gles
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Lip, 2005 07:52 

Nie no, gdyby sie latwo odklejal, to byloby to bez sensu.
Pati, a nie czujesz sie dziwnie? W sensie takim, ze to taki maly plasterek i on ma niby zabezpieczac? Ja jakos nie jestem przekonana do tej formy zabezpieczenia, to jakies takie.. hm groteskowe. Od poczatku tej calej kampanii evrowej czuje jakis niesmak, bo antykoncepcja to powazna sprawa, a aktorki i modelki jajca sobie z tego robily. No i ta cena :/ (w sumie Depo rowniez tyle kosztuje)

aga 

Wysłany: Wto 26 Lip, 2005 08:18 

taa..tylko depo jest na 3 miesiace a takie plasterki na jeden....

a tak rawde mowiac naszla mnie ostatnio refleksja bo w autobusie stalam kolo laski ktora miala ten plaster tak w polowie ramienia naklejony i tak jakos niebardzo mi sie to podobalo....
nie zeby chodzilo o obnoszenie sie z tym ale tak jakos....jestem dziwna :roll:
:wink:

Didoczek 

Wysłany: Wto 26 Lip, 2005 08:43 

wlansie ja tez sie zastanwialam gdzie w lato sobie przykleic plaster zeby nie trzeba bylo go wszystkim pokzaywac jak sie np. pojdzie na plaze.
podobno na pupe mozna nakleic ale wtedy to juz bym sie calkiem strachala ze sie odklei albo bardzo przesunie

nie kocha sie za coś lecz pomimo

szmaja 

Wysłany: Wto 26 Lip, 2005 08:53 

Didoczek napisał/a:
wlansie ja tez sie zastanwialam gdzie w lato sobie przykleic plaster zeby nie trzeba bylo go wszystkim pokzaywac jak sie np. pojdzie na plaze.
podobno na pupe mozna nakleic ale wtedy to juz bym sie calkiem strachala ze sie odklei albo bardzo przesunie

a np. tak nad posladkiem, pod nerasami? wiesz, jeszcze masz gacie, ale juz mniej wiecej masz kontrole ;) . moze to bedzie dobre miejsce na plaze?

Pati 

Wysłany: Wto 26 Lip, 2005 10:13 

Bombcia napisał/a:
a jak jest z myciem? nie odkleja sie pod wplywem wody? juz pol biedy prysznic... jade nad morze 6 sierpnia!

Ja na razie mialam okazje testowac tylko prysznic i wszystko OK. Nic sie nie odkleja. Niestety zadna z moich bliskich kolezanek nie stosuje Evry, ale czytalam na roznych forach (w wiekszosci zagranicznych), ze nawet nad morzem plaster dobrze sie trzyma. Trzeba tylko pamietac zeby naklejac go na czysta skore, a po naklejeniu przez jakies 20 sec. docisnac cala dlonia.
Ja osobiscie bedac nad woda (morze, jezioro, ocean itp :D ) nakleilabym plasterek na posladku - bylby niewidoczny i w dodatku majtki by go tez troche zabezpieczaly przed ewentualnym odklejeniem...

Pati 

Wysłany: Wto 26 Lip, 2005 10:21 

gles napisał/a:
Pati, a nie czujesz sie dziwnie? W sensie takim, ze to taki maly plasterek i on ma niby zabezpieczac? Ja jakos nie jestem przekonana do tej formy zabezpieczenia, to jakies takie.. hm groteskowe. Od poczatku tej calej kampanii evrowej czuje jakis niesmak, bo antykoncepcja to powazna sprawa, a aktorki i modelki jajca sobie z tego robily. No i ta cena :/ (w sumie Depo rowniez tyle kosztuje)

Moze to dziwne ale czuje sie pewniej niz na tabletkach. Tzn. z pigulkami jest ten minus, ze np. dzisiaj uprawiam sex, a jutro zapomne pigulki lub pigulka sie nie wchlonie - i ciaza mozliwa. A tu mam jakis taki spokoj, ze wszystko jest pod kontrola - widze jak plaster sie trzyma, w razie odklejania dokleje go lub nakleje nastepny (a tak w ogole plaster dziala przez 10 dni, wiec w razie odklejenia w 5-6 dniu nowy plaster mozna nosic o te 2 dni dluzej).
Co do kampanii to tez czuje niesmak. Tzn dobrze ze sie w ogole publicznie mowi o antykoncepcji, ale sposob w jaki to zrobiono jest wg. mnie niewlasciwy... I jeszcze to glupie gadanie "Zrobilam to za darmo" - a w rzeczywistosci powinno byc "Nosze plaster demo i dostalam za to tyle kasy, ze mam nowe auto". Tak swoja droga ciekawe, ktora z nich na prawde uzywa Evre :wink: No, ale coz... Nie tylko reklama trzeba sie kierowac...

Odpowiedz do tematu