Witajcie!
Od soboty uzywam plastrow Evra i w tym topicu chcialabym podzielic sie z wami moimi doswiadczeniami
Czym jest Evra?
Evra to niewielki, kwadratowy plaster w kolorze zblizonym do skory. Zawiera 2 hormony ethinylestradiol oraz norelgestromin (metabolit norgestimatu). W ciagu doby do krwiobiegu uwalnia sie ok. 0,02 EE i ok. 0,150 norelgestrominu. Dzialanie ma takie samo jak pigulki, tylko forma podania hormonow jest inna (przez skore, zamiast poprzez ukl. pokarmowy).
Plaster mozna naklejac na posladkach, podbrzuszu, barkach (podobno mozna przyklejac tez z przodu, ale nie na piersiach!), ramionach. Mozna takze obklejac dolna partie plecow i brzuch (mniej wiecej na wysokosci pepka, z boku).
Zalety
Najwazniejsza zaleta jest to, ze hormony omijaja zoladek i jelita oraz w troche mniejszym stopniu oddzialuja na watrobe. Dzieki temu wymioty i biegunka nie oslabiaja dzialania plastra. Poza tym o plastrze nie trzeba pamietac codziennie - zmienia sie go raz na tydzien np. w moim wypadku dniem zmiany plastra jest sobota czyli:
1 sobota - przyklejam 1 plaster
2 sobota - odklejam 1 plaster, przyklejam 2 plaster
3 sobota - odklejam 2 plaster, przyklejam 3 plaster
4 sobota - odklejam 3 plaster, robie przerwe
5 sobota - przyklejam 1 plaster z nowego opakowania itd.
Wady
Przeciwskazania i skutki uboczne sa takie same jak w wypadku pigulek (tu o dziwo producent wszystko ladnie opisal w ulotce!).
Wprawdzie wymioty i biegunki nie oslabiaja dzialania, alenalezy pamietac, ze antybiotyki moga oslabiac dzialanie plastra - trzeba unikac wszystkiego czego unika sie przy pigulkach (oprocz wczesniej wspomnianych wymiotow i biegunek)
Przyklejanie plastra
Najpierw trzeba odkleic polowe przezroczystego plastiku, przylozyc plaster do skory i odkleic druga polowe. Plaster mocno docisnac dlonia i przytrzymac tak przez jakies 20 sec. Nalezy pamietac, ze skora w miejscu przyklejania plastra musi byc czysta, nie mozna stosowac zadnych balsamow, kremow, ani pudrow, Przed przyklejeniem najlepiej jeszcze skore przemyc sama woda i dokladnie wytrzec. Odczekac pare minut i przyklejac plaster
Moje wrazenia
Evre stosuje jak juz wczesniej wspomnialam od soboty rano, czyli dzisiaj jest moj 3 dzien z plastrem. Przeszlam na plastry glownie z powodu problemow zoladkowo-jelitowych - pare razy zdarzylo mi sie, ze pigulka sie niewchlonela
Jak na razie jestem zadowolona - skutkow ubocznych brak

Zobaczymy jak bedzie dalej. Jedyne co mi przeszkadza to cena (zaplacilam 55zl).
Plaster mam naklejony na prawym barku pomiedzy lopatka i kregoslupem. Jak na razie trzyma sie swietnie

Owszem, powstalo kilka "zgiec" oraz plaster sie przesuwa (widac po otoczce klejowej), ale to jest normalne i nie wplywa na obnizenie skutecznosci (aby plaster byl skuteczny co najmniej 25% powierzchni srodkowej musi stykac sie ze skora). Plaster czulam tylko pierwszego dnia i to tylko przez jakas godzinke, oraz teraz czuje go jeszcze rano po wstaniu przez jakies 5-10 minut. potem o nim zapominam

Jednak zawsze rano i wieczorem macam sie po barku zeby sprawdzic czy wszystko jest OK
W opakowaniu oprocz plastrow znajduje sie bardzo obszerna ulotka (najwieksza jaka widzialam do tej pory

), w ktorej wszystko dokladnie jest opisane. Wymienione sa skutki uboczne typu grzybica, zapalenie pecherza i drog moczowych i wiele innych o ktorych nie wspominaja na ulotkach pigulek (a pigulek tez dotycza te skutki!). Obok ulotki w folijce od plastrow znajduje sie zestaw naklejek - wkleja sie je do kalendarza i maja przypominac o dniu zmiany plastra.
I to by bylo chyba na tyle... Jesli macie jakies pytania pytajcie smialo

Postaram sie na wszystko odpowiedziec
Pozdrowionka[/b]