enka, osoba starsza proponuje przejście na Ty.
Może go poprosić na słówko i zaproponować mniej oficjalną formę, bo np. głupio to wygląda. Zależy w zasadzie jakie macie stosunki.
_________________ walk the earth, meet people... get into adventures... Whois IP | EECrew.net
Chodzi o to, że on mówi mi na "ty" a jestem kobietą w sumie. Wydaje mi się, że to powinno działać w dwie strony: skoro on mi mówi na ty to ja mu też powinnam, i odwrotnie.
Ehhhh - zawsze wyzszy ranga i starszy proponuje przejscie na "TY".
Jednak jako podwladna nie powinnas sie zgadzac - tymbardziej mlodsza,
Mozna dopuscic jedynie imienne formy grzecznosciowe - Panie MArku, Pani Moniko etc. Nigdy inaczej
enka, to on powinien zaproponować, wierz mi, nawet jak źle to dla Ciebie wygląda to z kierownikiem czasem lepiej jest być na Pan/Pani do mnie w pracy szefowa mówi po imieniu, szef Pani, ale tu jest duża różnica wieku i z samego szacunku do nich nie odważyłabym się powiedzieć per Ty...
_________________ "Wiem, że nic nie wiem, a jak nie wiem to nie mówię, że wiem"
Wiek: 24 Dołączyła: 02 Mar 2009 Posty: 430 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 27 Sty, 2012 17:14
enka, ale pytasz się o to jak to jest według etykiety, to dziewczyny Ci odpisują. W stosunkach biznesowych zawsze przejście na Ty proponuje osoba wyższa stanowiskiem, nie ważne, czy starsza, czy młodsza i jakiej jest płci.
poza tym są sytuacje, w których spoufalanie się z szefem może być poważną przeszkodą w domaganiu się swoich praw.
Ale to nie jest mój szef w sensie - pracodawca. My mamy dyrektorów globalnych, regionalnych (jeszcze jacyś) potem jest dyrektor marketu, wbl, kierownicy, i pracownicy.
Nie miałam kiedy się rozpisać, ale tylko u mnie na dziale panuje takie coś (on mi na ty ja mu na pan) wszyscy sie dziwią, że sama mu nie powiem otwarcie. W hierarchii firmy od konca jestem ja, on, potem góra.
Wiek: 24 Dołączyła: 02 Mar 2009 Posty: 430 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 27 Sty, 2012 19:46
enka, jeśli w hierarchii jest nad Tobą to jest Twoim szefem, przełożonym, czy jak go nie nazwiesz. Etykieta nie dotyczy tylko relacji Ty <=> dyrektor generalny
No właśnie, ja np z naszym WBL'em (dyrektor, wbl, kierownik) jestem na Ty, dlatego zastanawiam się czy popełnię ogromną gafę, proponując mówienie sobie po imieniu w dwie str.
Przecież zawsze można pogadać:) Enka, jeśli czujesz się nieswojo "panując", a reszta mówi na TY to chyba trzeba pogadać z kolesiem. Nie zawsze w życiu ludzie kierują się etykietą...
[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 07:55 ]
Przecież zawsze można pogadać:) Enka, jeśli czujesz się nieswojo "panując", a reszta mówi na TY to chyba trzeba pogadać z kolesiem. Nie zawsze w życiu ludzie kierują się etykietą...
możecie mi podać jakieś stronki typu szafa.pl? szukam takiej jednej i ni cholery nazwy przypomnieć bo bym chciała coś posprzedawać, powymieniać, trzeba kombinować kasę, a po co ma się kurzyć w szafie..
/Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum