Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

guz u suczki :(

Poprzedni temat «» Następny temat
guz u suczki :(
Autor Wiadomość
gorgusia 

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007 17:59 guz u suczki :(

Dziewczyny,martwie się koja suczkę Lawie. Wydaje mi się,że może byc w ciąży (pewna nie jestem),a wczoraj zauwazyłam,że w jej jednym cycku (chyba można tak to nazwac u psa) Jest takie twarde coś wielkości sporej mandarynki. To jest twarde no i dosyc spore. Ma to tylko w jednym cucochu. Myślalam,że może to dlatego,że będzie miała te szczeniaki,ale martwie się,bo tylko w jednym tak ma,a pozostałe są normalne. Lawia jest młoda bo ma dopiero 4 lata. Jak myślicie co to może być? Do tego Lawinka jest smutna i ciągle ma klapnięte uszy (a to owczarek niemiecki)... Jutro dopiero bedzie weterynarz...

Zoe 

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007 18:13 

rany boskie az tego nie moge czytac. :shock:

jakis dramat tutaj przedstawiasz :shock:

a to wszytko w kochajacym domu, gdzie psy napewno maja lepiej niz ludzie. :shock:

suka w ciazy?? :shock:
chyba??? :shock:
to gdzie bylas wczesniej? :?
jak nie masz mozliwosci upilnowac suki to ja wysterylizuj - gdybys zrobila to po 1 cieczce prawodpodobienstwo guza sutka byloby minimalne.
a tak ma i szczeniaki i guza.
powedz jaki masz plan na te szczenieta?
polecam wycieczke do najblizszego schroniska - ale nie do boksu ze szczeniakami, tylko do doroslych psow - zobaczysz 500 nieszczesc ktore kiedys byly slodkimi kuleczkami.

jak dla mnie wyjscie jest jedno - szybka wizyta u weta, diagnoza guza, szybka sterylizacja aborcyjna (robie taka prawie kazdej bezdomnej suce i bez gadek o moralnosci prosze) i uzuniecie guza/listwy mlecznej
a potem bedziesz sie niestety musiala martwic, czy da przerzuty, czy beda problemy z wezlami chlonnymi i ile tysiecy zlotych jeszcze w swoja suke wpakujesz.
a tego moglabys uniknac wydajac 200 zl na sterylke zawczasu

wiecie co?
jak czytam o takich milosnikach zwierzat to szlag mnie trafia.
:kalach:

:kalach:

totalny brak rozumu.
a to wszytko z milosci do ukochanej suczki.
gdzies tu chyba ktos zapomnial o podstawowych sprawach....

guz wielkosci mandarynki??
wiesz ile tygodni rosnie taki guz??

Mrówka 

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007 18:23 

domi ja mam pytanie odnosnie sterylizacji. mozna wysterylizowac suke jesli nie miala szczeniat?

Zoe 

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007 18:51 

oczywiscie ze tak, mit o tym ze suka powinna miec szczeniaki jest jednym z powodow zastarszajacej ilosci zwierzat jakie mamy w kraju

gorgusia 

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007 19:57 

Wiesz co?! Cholernie mnie obraziłaś w tym momencie! Planowaliśmy to żeby Lawia miała szczeniaki i jesli jest w ciąży to będa to szczeniaki ładnego owczarka,z kórym ja skumalismy. Jesteś cholernie niesprawidliwa w tym co piszesz! Lawia już raz miała szczeniaki i wyobraź sobie-jesli w ogóle możesz-że znalazłam dla nich dobrych włascieli chociaż tamte w ogóle były nieplanowane. I jeszcze jedno....skoro suczka miszka na dworku (mieszkam na wsi) to cięzko jest ją codzienne macac czy przypadkiem nic tam się z nią nie dzieje. Nie zwróciłam tym bardziej uwagi,bo po pierwsztch szczeniakach ma powyciągane cyce i zwyczajnie to coś nie rzuca się w oczy. Nie krzywdze zwierząt i nie masz prawa tak twierdzić!

Mała Mi 

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007 20:14 

gorgusia napisał/a:
Nie zwróciłam tym bardziej uwagi,bo po pierwsztch szczeniakach ma powyciągane cyce

I to Cię nie zaniepokoiło :?:
Bo chyba nie chcesz powiedzieć, że ona dopiero co przestała karmić poprzedni miot.

gorgusia 

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007 20:41 

Ni,ona była bardzo młodziutka jak miała tamte szczeniaki. Nie raz była od tamtej pory u weterynarza i nigdy nic na ten temat nie mówił,więc myslałam,że jest OK. Poza tym to były pierwsze szczeniaki jakie miałam kiedykolwiek i myslałam,że to jest normalne. Przeciez kobietom też się zniekształcaja piersi po karminiach.

Zoe 

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007 22:37 

[ Dodano: Wto 01 Maj, 2007 22:43 ]
gorgusia napisał/a:
Wiesz co?! Cholernie mnie obraziłaś w tym momencie!

wiem

gorgusia napisał/a:
Planowaliśmy to żeby Lawia miała szczeniaki i jesli jest w ciąży to będa to szczeniaki ładnego owczarka,z kórym ja skumalismy.

gratuluje
gorgusia napisał/a:

Jesteś cholernie niesprawidliwa w tym co piszesz!

a co to jest sprawiedliwosc? czy sprawiedliwosc ma byc po twojej stronie?
gorgusia napisał/a:

Lawia już raz miała szczeniaki i wyobraź sobie-jesli w ogóle możesz-że znalazłam dla nich dobrych włascieli chociaż tamte w ogóle były nieplanowane.

dzięki ci za niepoodgryzanie im głowek

gorgusia napisał/a:
I jeszcze jedno....skoro suczka miszka na dworku (mieszkam na wsi) to cięzko jest ją codzienne macac czy przypadkiem nic tam się z nią nie dzieje. Nie zwróciłam tym bardziej uwagi,bo po pierwsztch szczeniakach ma powyciągane cyce i zwyczajnie to coś nie rzuca się w oczy.

takie guzy rosna tygodniami, a ten smutek to tak wczoraj sie zaczal?

gorgusia napisał/a:
Nie krzywdze zwierząt i nie masz prawa tak twierdzić!

czyzby? mam prawo twierdzic co mi sie podoba.

ann86 

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 00:12 

Zapewne wizyta u weterynarza wszytko wyjaśni.

gorgusia napisał/a:
Nie zwróciłam tym bardziej uwagi,bo po pierwsztch szczeniakach ma powyciągane cyce i zwyczajnie to coś nie rzuca się w oczy. Nie krzywdze zwierząt i nie masz prawa tak twierdzić!

To powód do zwrócenia uwagi.... niestety ! ! !
domi napisał/a:
jak czytam o takich milosnikach zwierzat to szlag mnie trafia.

Mnie także, ale co zrobić...

Pozdrawiam Cię Gość

gorgusia 

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 01:01 

Własnie,że nie masz prawa tak twierdzić! W zyciu w moim domu nie stała się krzywda żadnemu zwierzęciu. Rzeczywiście może w tym przypadku ja zawiodłam,bo nie zauwazyłam tego co się dzieje,ale to nie znaczy,że nie zajmuję sie moimi zwierzetami i zyją sobie samopas. Bardzo o nie dbamy i starmy się żeby było im jak najlepiej. smutek zauwazyłam dopiero ostatnio-wcześniej była normalna. Skoro ma apetyt i nie chowa się do budy to nie myslałam,że to cos poważnego. Tym bardziej,że Lawia nalezy do zazdrosnych psów,a niedawno pojail się u nas nowy piesek,który własnie tę zazdrość w niej wzbudzał. Nigdy nie było tak,że jak zwierze zachorwało to trzeba je uspic czy puścić gdzieś żeby sobie samo zdechło-zawsze walczyliśmy o to żeby zyło jak najdłużej i było zdrowe. Nie raz mialam małe koty i tez jak stwierdziłaś-nie obgryzałajm im łebków. A powiedz mi dlaczego mam sterylizować suczkę,kiedy chcemy żeby w przyszłości miała ładne szczeniaki?! (oczywiście mówię tutaj o tym co było wcześniej, bo teraz to lekarz zadecyduje o tym co robić). Przecież w tym nie ma nic złego. Gdyby tak sterylizowac wszystkie po kolei to psy by się znalazły na liście zagrozonych gatunków. W każdym razie mam nadzieję,że to nic powaznego i wszystko będzie OK.

karolka 

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 01:10 

gorgusia napisał/a:
Gdyby tak sterylizowac wszystkie po kolei to psy by się znalazły na liście zagrozonych gatunków.

wejdz chociażby na strone, która ma w opisie szmaja :
http://www.bokserywpotrzebie.pl/index.htm

gwarantuje Ci, ze gdyby tak sterylizować psy nie spowodowałoby to, iż groziłoby im wyginięcie,,,,,,,,, a zresztą szkoda gadać...

Szkoda, że nie jest to kwestia medialna jak postepować z psami, bo wiele osób nieświadomie robi im krzywdę, a ile osób świadomie je krzwydzi to już nie wspomnę...

gorgusia 

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 01:15 

Ja na pewno nie chcialam nigdy zrobic krzywdy zadnemu zwierzęciu. Od najmodszych lat rodzice wpajali mi,że to też sa żywe istoty,które maja uczucia, i które tak somo czuja ból. Na pewno gdybym wiedział,że Lawia może zachorować to bym już dawno zadzialała. Była zdrowa suczką i mysleliśmy,że teraz jest gotowa na następne szczeniaki-zresztą dlatego tym razem nie dostała zastrzyku,który ewentualnie by do rui nie dopuscił. Dbam o swoje zwierzęta i jestem świadoma odpowiedzilności jaką na siebie biore posiadając je.

karolka 

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 01:17 

gorgusia, :pociesz: Rozumiem, mam nadzieję, że Lawia wyzdrowieje i będzie jeszcze długo szczęsliwa z Toba i w Twoim domku!

Zoe 

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 01:36 

gorgusia, a nie poinformował ci nikt ze zastrzyki maja ciezkie skutki uboczne?
:roll:
m inn guzy na macicy i inne powikłania hormonalne??

takie pojmowanie miłości do zwierzat to wlasnie paranoja.
kochasz zwierzeta - nie powołuj ich na swiat.
załoze sie ze Twoja suka nie ma uprawniene hodowlanych, nie masz zgłoszonej specjalnej dzialanosci rolniczej (czy jakos tak) i nie odprowadzasz podatku od zarobku ze sprzedaży szczeniat.
czy sie mylę?
to tylko jedna kwestia.
nie czeszecie psa?
przy wyczesywaniu na 100% znalezlibyscie guza.
wielkosci duzej mandarynki?
mnie sie to po prostu w glowie nie miesci.
no nie miesci sie.
w sobote zawoziłam suczke do nowego domu.
ludzie przez telefon - ok
przyjezdzam - nieogrodzone, biegaja kury
pytam
- co sie stalo z poprzednimi psami?
- pobiegły pod las i je zastrzelili, ale u nas psy to maja lepiej niz ludzie
-a gdzie spia?
-A piwnicy maja lezanke, wie pani normalne łóżko maja!
-a co jedza?
-a mało to jedzenia w domu?
-a na smyczy bedziecie chodzic?
- no bedziemy, ale jak ucieknie to nie bede przecież za nia fruwac.

wracalam 50 km z suka do domu.
nie zostawilam jej.
a ludzie sie obrazlili ze oni tak kochaja zwierzeta a ja im psa nie dałam.

i wlasnie najgorsze jest to, że przy tym wszytkim sa swiecie przekonaniu ze psy maja u nich najlepiej na swiecie.
a oni sa milosnikami zwierzat.
i chcieli juz wysterylizowana suczke, bo jak teść zył to zabijał szczeniaki co pół roku a oni to maja takie dobre serce ze nie umieja.

gorgusia - rozmnażając zwierzęta bezpośrednio przyczyniasz się do całej patologii jaka ma miejsce w tym kraju.
do nadmiaru zwierzat.
i nie ma tu nic do rzezcy ze ty bys krzywdy nie zrobiła.
zajmij sie lepiej porzadnie, jak tzreba swoja jedna suka zamiast powolywac na swiat nowe istnienia. przeswietliłaś suke w kierunku dysplazji?

jakbysmy wysterylizowali wszystkie psy bez uprawnien hodowlanych to w ciagu 10 lat problem bezdomnosci zwierzat by zniknal
psa trzebay sobie KUPIÆ za ciezkie pieniadze,
kupiliby go ci, ktorych byloby na to stac a tym samym byłoby stac na leczenie i opłacenie pobytu na wakacjach z psem
kupiliby psa okreslonej rasy - nie byloby problemu ze mial byc jamnik a jest niewiadomo co i wywalalmy na stacji benzynowej.
abstrakcja?
mam 12 bezdomnych psow bezposrednio pod moja opieka
wszystkie suki w ciazy.
dla mnie problem jak najbardziej namacalny.

w milosci do zwierzat trzeba umiec spojrzeć troche dalej niż na własne podwórko.
a i tu czasem wypadałoby sie przyglądnąć.

kasiulla 

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007 08:28 

dziewczyny, gorgusia nie zrobiła nic złego, to nie jej wina, że nikt jej nie wyedukował odpowiednio. Sama też nie miałabym o tym zielonego pojęcia, a moje psiaki zawsze były u nas szczęśliwe. Miałam szczeniaki- aż 11 (sznaucera olbrzyma!) i wszystkie poszły do dobrych domów- jak okazywało się, że miałyby latać na łańcuchu, to nie było o tym nawet mowy. Dajcie gorgusi spokój, nie byłoby mi przyjemnie, jeśli okazałoby się, że mój ukochany psiak jest chory a wszyscy mi zarzucają, że to moja wina a ja starałam się z całego serducha- tylko po prostu nikt mnie wcześniej tego nie nauczył.

gorgusia, trzymaj się i pozdrów psiaka!

Odpowiedz do tematu