Witam
Pierwszy post- i pytanie...
Od końca grudnia biorę Harmonet. Na początku było dobrze- trochę płaczliwy nastrój co prawda, nastroje depresyjne, ale bez więszych sensacji od strony organizmu (tyle że małe plamienia przez pierwszy tydzień po okresie), piersi trochę urosły.
Pierwszą tabetkę wzięłam pierwszego dnia cyklu. A potem cóż, od jakiegoś 5 dnia było jedno wielkie szaleństwo
Odstawiłam, 7 dni przerwy, 8. dnia kolejna tabletka. Krwawienie z odstawienia było mało obfite i trwało jakieś 4 dni.
No i się zaczęło- potworne nudności od kilku dni odkąd zaczęłam z powrotem brać tabsy, znów płakać mi się chce i depresyjne nastroje ogarniają. Nudności trwają przez cały dzień.
Dziwi mnie to, że w drugim miesiącu brania jest gorzej niż w pierwszym jeśli chodzi o nudności i nastrój częściowo też.
No, i standardowe pytanie na koniec:
Czy w takiej sytuacji mogę być w ciąży??
Co o tym myślicie, pomóżcie:(
Pozdrawiam,
Olka
Ostatnio zmieniony przez Justyce Nie 19 Kwi, 2009 12:43, w całości zmieniany 3 razy
poczekaj do konca opakowania i zobacz jak bedzie w kolejnym cyklu...jak by nic sie nie zmianialo, to te tabl. chyba sa nie dla ciebie skoro masz depreche, mdlosci...
ciaza to nie jest napewno bo z tego co piszesz bralas prawidlowo.
wez pod uwage, ze to dopiero drugie opakowanie, oraganizm potrzebuje okolo trzech opakowan zeby sie przyzwyczaic do tabletek. poczekaj jeszcze jedno opakowanie i jak sie nic nie zmieni to wtedy pogasz z lekarzem o zmianie.
Dzięki wielkie za odpowiedzi!!
Podniosłyście mnie bardzo na duchu, bo bałam się trochę, że mogę być wciąży (ze względu na to, że było już w piątym dniu brania pierwszego opakowania)
Tak, tabletki brałam prawidłowo- bez opóźnień, żadnej nie zapomniałam. Tylko bałam się tego początku brania- czy w tedy nie mogła nastąpić owulacja.
A co do nudności- właśnie zdziwiło mnie przede wszystkim to, że dopiero w drugim miesiącu brania tabsów się pojawiły w takim natężeniu, a w pierwszym zdarzały się, ale rzadko i nie takie i nie trwały cały dzień...
A co do nudności- właśnie zdziwiło mnie przede wszystkim to, że dopiero w drugim miesiącu brania tabsów się pojawiły w takim natężeniu, a w pierwszym zdarzały się, ale rzadko i nie takie i nie trwały cały dzień...
Cóż skutki uboczne mogą pojawiać sie w dowolnym momencie brania pigułek, nawet po kilku latach. Wiele jest przypadków kobiet super tolerujących daną pigułkę przez kilka lat, aż tu nagle występują wszytskie możliwe skutki uboczne. Jeśli są niegroźne to zmiana pigułek na inne załatwia sprawę
Ale Tobie radzę tak jak poprzedniczki poczekać. 3 pierwsze cykle to czas przystosowywania się i różne dziwne rzeczy mogą się dziać. Jeśli skutki uboczne nie zagrażają zdrowiu i życiu i są do zniesienia warto przeczekać i nie zmieniać od razu pigułek na inne.
Co do ciąży to podobnie jak poprzedniczki też uważam, że jest w Twoim przypadku na 99% niemożliwa
_________________ You really are my ecstasy,
My real life fantasy...
- ATB "Ecstasy"
A czy przerwanie w trakcie drugiego tygodnia brania tabletek właśnie z powodu tych nudności utrudniających życie, byłoby mądre i logiczne??
Nie no, jasne. Tak jak przerwanie wszystkiego, co jest nieprzyjemne. Ale pamiętaj z czego rezygnujesz - bo może się okazać, że pierwsze 3 miesiące w Twoim przypadku będą właśnie takie i jeśli ich nie przebrniesz nigdy, to może powinnaś pomyśleć o innej metodzie.
Organizm musi dostać szansę, żeby się przyzwyczaić do nowej sytuacji.
_________________ "- O, widzi pani. Tamten pan. Założę się, że boi się bokserów. Że brzydzi się bokserami. Że nigdy w życiu nie miał psa i nie chce mieć psa. Bo żaden pies go nie zaakceptuje. Tego się boi. Bo psy czują, że człowiek jest nie w porządku. Zwłaszcza boksery. Są tacy ludzie, których moja bokserka omija szerokim łukiem. Są tacy, na których nie zwraca nawet uwagi. Ona to jest największy psycholog. I ja się z nią liczę. Są natomiast ludzie, których uwielbia. Pamięta pani, jak się do pani wdzięczyła? Jak się wyginała, jak podskakiwała, jak machała swoim kikutem ogona? Nieprzypadkowo. Ona wie, proszę pani. Ona wie."www.szczesliwypies.pl www.szczesliwypies.blog.onet.pl
Nie no, jasne. Tak jak przerwanie wszystkiego, co jest nieprzyjemne. Ale pamiętaj z czego rezygnujesz - bo może się okazać, że pierwsze 3 miesiące w Twoim przypadku będą właśnie takie i jeśli ich nie przebrniesz nigdy, to może powinnaś pomyśleć o innej metodzie.
Organizm musi dostać szansę, żeby się przyzwyczaić do nowej sytuacji.
Przemyślałam i postanowiłam przetrwać
Dało to efekty, bo nudności jakby mniejsze, a i nastrój przez to odrobinę lepszy. Dam organizmowi jeszcze trochę czasu- może rzeczywiście potrzebuje go więcej niż niecałe dwa miesiące.
Dziękuję zatem za mądre rady:)
Mam nadzieję, że teraz już będzie lepiej.
takie standardowe pytanie - przy zmianie z novynette na harmonet zaczynam normalnie po 7-io dniowej przerwie (tylko nie krzyczcie,wole sie po prostu upewnic )
dobra, wezme po 7 dniowce bo juz mam tak krwawienia fajnie ustawione ze mi najlepiej pasuja
dzieki
Pati napisał/a:
Ale zawsze najlepiej i najbezpieczniej zmieniać pigułki od 1 dnia krwawienia.
A dlaczego?
Wysłany: Nie 22 Kwi, 2007 17:18
Hej! mam pytanie. wlasnie biore drugie opakowanie harmonetu.po pierwszym miesiacu dostalam dosc slaby okres ale byl. w dlugi weekend mam zamair stracic dziewictwo:) wczesniej bralam diane przez miesiac, kolejny miesiac mialam przerwe i po tej miesiecznej przerwie zaczelam harmonet. czy to moze miec wplyw na jego dzialanie? strasznie sie denerwuje bo mysl o ciazy mnie paralizuje(jeszcze studiuje) z drugiej strony juz nie damy rady czekac. oczywiscie ma byc tez gumka ale i tak sie boje ze te tabsy nie dzialaja (naczytalam sie o ciazach mimo brania tabletek) czy to ze bralam ta diane i pozniej przerwa krotka i harmonet moze miec jakis wplyw na dzialanie? i co myslicie o robieniu testu owulacyjnego? bo niby nie powinnam jej miec skoro biore tabletki,ale gdyby miala byc to przypadnie akurat wtedy kiedy zamierzam sie bawic:) pomozcie! wielkie dzieki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum