Jak ustalili autorzy studium, w momencie urodzenia u typowej kobiety wielkość rezerwy jajnikowej jest dość podobna do wartości prezentowanej w aktualnych podręcznikach i wynosi ok. 300 tys. komórek, lecz z najnowszych badań wynika, że zanika ona znacznie szybciej, niż dotychczas sądzono.
Nasz model wskazuje, że u 95% kobiet w wieku 30 lat pozostaje do dyspozycji zaledwie 12% maksymalnej rezerwy jajnikowej, a w wieku 40 lat pozostaje tylko 3%, streszcza uzyskane wyniki jeden z autorów badania, dr Hamish Wallace. Jak podkreśla badacz, proces utraty komórek gotowych do bycia zapłodnionymi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem niepowodzeń rozrodu lub urodzenia dzieci z zaburzeniami rozwojowymi.
Naukowcom ze Szkocji udało się odkryć jeszcze jedno interesujące zjawisko. Jest nim ogromna różnorodność wielkości rezerwy jajnikowej w momencie narodzin. Jak ustalono, u niektórych kobiet w momencie przyjścia na świat komórek potencjalnie gotowych do bycia zapłodnionymi jest aż ok. 2 milionów, zaś u innych liczba ta może wynosić... 35 tysięcy.
zamieszczam, bo mnie zaciekawiło, może kogoś tez zainteresuje
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
a czy to nie ma też uwarunkowań generycznych np. wczesna lub późna menopauza?
jeśli głupie pytanie to przepraszam, ale nie interesowałam się tym nigdy, a ciekawe to
_________________ nie kupuję więcej niż mogę zjeść
nie kupuję więcej niż mogę zużyć
wracam do naturalnego koloru włosów
martulla88 [Usunięty]
Wysłany: Sob 30 Sty, 2010 18:57
a my z dziewczynami wzoraj zaczelysmy dyskutowac, ze biorac tabletki wydluzamy sobie jakby mozliwosc poczecia bo nasze komroki nam zostaja, nie tracimy ich co miesiąc...
ale no nie wiem ale moze przez to opozni sie nam menopauza? ;p jak myslicie takie glupie skojarzenia ale ciekawe jak to jest...
Co nie zmienia faktu, że sztuczne zatrzymanie owulacji nie jest metodą na "zaoszczedzenie jajeczek".
Gdyby komórkek jajowych ubywało tylko i wyłącznie w wyniku comiesięcznej owulacji, to każda z nas byłaby płodna przez co najmniej kilka tysięcy lat.
_________________ "Kaznodziejów omijam z daleka, choć w kościołach oglądam obrazy.
Cenię talent i mądrość człowieka i nie ufam facetom bez skazy"
martulla88 [Usunięty]
Wysłany: Nie 31 Sty, 2010 12:31
Mała Mi napisał/a:
Co nie zmienia faktu, że sztuczne zatrzymanie owulacji nie jest metodą na "zaoszczedzenie jajeczek".
Gdyby komórkek jajowych ubywało tylko i wyłącznie w wyniku comiesięcznej owulacji, to każda z nas byłaby płodna przez co najmniej kilka tysięcy lat.
moze i tak ale wlasnie zastanawialysmy sie czy dluzsze stosowanie antykoncepcji np. moze opoznic menopauze czy cos w tym stylu...nie mamy pojecia a tak nam jakos weszlo dlatego sie pytam madrzejszych ode mnie w tym temacie ;d
nie pamietam jak to dokładnie sie nazywa.ale.To ze jajeczka nam zostana nie zwieksza naszej płodnosci.Pekaja poprostu wiazania gdzies tam przy podziale mitotycznym (poniewaz tak jak my sie starzeja) dlatego im pozniej tym trudniej zajsc w ciaze lub łatwiej urodzic niepełnosprawne dziecko.Przynajmniej tak słyszłąam na biologi
Wiek: 26 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 415 Skąd: Stu milowy las
Wysłany: Pon 01 Lut, 2010 16:38
menopauza jest uwarunkowana genetycznie i nie jest to związane z ilością komórek jajowych, te tracimy nie tylko przy owulacji, ale również w wyniku różnych innych czynników, a na jedną owulacje zużywanych jest około 4-7 jajek, najsilniejsze rośnie, pozostałe giną...
natomiast w kwestii płodności po odstawieniu pigułek, to co ma wpływ, to że po długoletnim stosowaniu antykoncepcji hormonalnej występuje szybsze starzenia się szyjki macicy (mniej więcej po 10 lat ciągłego stosowania hormonów, szyjka wygląda tak jak u kobiety w okresie, która nigdy antykoncepcji nie stosowała i nie rodziła dzieci), pod wpływem hormonów, zanikają krypty produkujące śluz płodny, przez co spada możliwość poczęcia dziecka, bo jajo i plemnik to dopiero 1/3 sukcesu.
_________________ Absterget Deus omnem lacrimam ab oculis eorum - i otrze Bóg wszelką łzę z ich oczu!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum