Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

jak długo działa postinor?

Poprzedni temat «» Następny temat
jak długo działa postinor?
Autor Wiadomość
didi
[Usunięty]

Wysłany: Nie 09 Mar, 2008 03:57 jak długo działa postinor?

Witam Was Wszystkich!

Piszę z takim pytaniem...
Czy ktoś wie, jak długo działa postinor?

Jedną tabletkę wzięłam 4 dni temu, drugą (bo pierwszą zażyłam później niż godzinę po stosunku) 3 dni temu.
Dzisiaj znowu kochałam się ze swoim chłopakiem (a dokładnie dzisiaj wypada dzień owulacji, nie biorąc pod uwagę działania postinoru, który owulację opóźni).
Zastanawiam się jakie jest prawdopodobieństwo, że mogę zajść w ciążę. Czy postinor jeszcze działa? Czy działa jak tabletki anty?

Pozdrawiam,
D.

Zielona 

Wysłany: Nie 09 Mar, 2008 07:25 

Postinor nie dziala na przyszlosc, od tego jest antykoncepcja hromonalna(tabletki, plastry etc.). Trzeba sie bylo zastanawiac przed, a teraz to za dwa tygodnie trzeba bedziezrobic test. Poza tym temat juz byl nie raz omawiany, wystarczyloby poszukac, albo przynajmniej sie podpiac do istniejacego.

Villemcia 

Wysłany: Nie 09 Mar, 2008 13:00 

didi napisał/a:
Jedną tabletkę wzięłam 4 dni temu, drugą (bo pierwszą zażyłam później niż godzinę po stosunku) 3 dni temu

ja tego nie kumam...jak jest wpadka, nie wazne czy mija godzina, dwie czy trzy od stosunku-pierwsza tabl. bierzesz jak najszybciej, a druga po 12h od wziecia tej pierwszej...a ty wziełaś dzien pozniej?

didi napisał/a:
Zastanawiam się jakie jest prawdopodobieństwo, że mogę zajść w ciążę.

spore jesli stosunek byl niezabezpieczony
didi napisał/a:
Czy postinor jeszcze działa?

nie
didi napisał/a:
Czy działa jak tabletki anty?

nie

magribi 

Wysłany: Nie 09 Mar, 2008 13:03 

nie rozumiem, chyba...kochalaś się zabezpieczenia, wzięłaś postinor i znowu sie kochałaś bez zabezpieczenia.... GRATULACJE

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Nie 09 Mar, 2008 14:08 

magribi napisał/a:
chyba...kochalaś się zabezpieczenia, wzięłaś postinor i znowu sie kochałaś bez zabezpieczenia....

ja tez to w taki sposob wlasnie rozumiem. dlatego, didi, nie chce cie martwic, ale szanse na ciaze sa, o ile wlasnie ten drugi stosunek nie byl zabezpieczony.
takze czeka cie w najblizszym czasie zrobienie testu i dokladnie bedzie wiadomo, co i jak.

didi
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Mar, 2008 01:36 

dzięki Wam Dziewczyny za odpowiedzi.

Tak właśnie było... kochaliśmy się bez zabezpieczenia, wzięłam postinor i trzy dni później znowu kochaliśmy się bez zabezpieczenia.. nie chciałam brać postinoru znowu, ze względu na zbyt dużą dawkę hormonów wziętą w ciągu zaledwie kilku dni...

Tak naprawdę... jeśli będzie dzidzia, to nie będziemy z tego powodu nieszczęśliwi, będziemy się wręcz cieszyć ... Bardzo się kochamy i to uczucia tak na nas działają.. bardzo chcielibyśmy mieć już maleństwo... ale chcielibyśmy też stworzyć mu odpowiednie warunki (i tylko dlatego wzięłam ten postinor)..

Najbardziej chciałam się dowiedzieć czy i jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę.. Dzięki Wam, upewniłam się, bo tak właśnie myślałam...

Martwię się teraz tylko o jedno.. żeby postinor nie zaszkodził ciąży.. przeczytałam gdzieś, że nie ma na nią wpływu.... jednak... pierwszą ciążę poroniłam po 3 miesiącach, a tak się zdarzyło, że w drugim jej tygodniu wzięłam postinor, nie mając jeszcze świadomości, że noszę w sobie małą istotkę :(

Napiszcie proszę czy wiecie coś o tego typu skutkach ubocznych postinoru. A może o innych coś słyszałyście? Czy nie wpływa to na rozwój płodu, czy nie zwiększa niebezpieczeństwa, że dziecko urodzi się chore lub z defektami? :(

D.

Zielona 

Wysłany: Pon 10 Mar, 2008 07:24 

didi poczytaj o postinorze wiecej. Postinor ma za zadanie nie dopuscic do zagniezdzenia sie, ale jeslijuz do niego doszlo to ochrania zarodek, zawarty w nim hormon jest uzywany do podtrzymania ciazy nawet. spokojnie, poczytaj, odwiedz lekarza, dowiesz sie wszystkiego i nie bedziesz sie musiala denerwowac.

didi
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Mar, 2008 23:18 

dzięki.

Zielona, masz rację. Muszę się wybrać do lekarza. Jednak od wczoraj jestem w delegacji i wracam do domu dopiero w piątek. Dlatego do Was pisałam, żeby trochę szybciej się uspokoić.

Bardzo chciałabym mieć maleństwo, i moja panika wynika z tego, że za pierwszym razem poroniłam.

Trzymajcie się Dziewczyny, oby Was podobne problemy nie dotykały ;)
D.

didi
[Usunięty]

Wysłany: Sro 12 Mar, 2008 02:02 

Dziewczyny... strasznie się męczę...
Jestem do piątku na delegacji.... i nie mogę się wybrać do swojego lekarza...

Cały czas zastanawiam się o ile postinor mógł przesunąć owulację.

Skoro ostatnią miesiączkę dostałam 24 lutego, a cykle trwają u mnie średnio 30-31 dni, to od 6-15 marca muszę liczyć dni płodne. Ale 5 marca (po stosunku z 4 marca) wzięłam postinor, który powinien przesunąć owulację.. zatem powinna nastąpić kilka dni po 6 marca...
8 marca miałam drugi niezabezpieczony stosunek (dodam, że byłam "sucha", czyli tak jakby dni niepłodne), po którym nie brałam żadnej tabletki...
Skoro postinor już nie działał, to teoretycznie było prawdopodobieństwo zajścia w ciążę... no ale owulacja się przesunęła... pytanie o ile... ?

Skoro plemniki w ciele kobiety żyją od 3-5 dni... to moim zdaniem prawdopodobieństwo zajścia w ciążę nadal jest, ale czy nie mniejsze..?

Chciałabym już wiedzieć, czy mogę być mamusią, czy nie ;)

Dzięki z góry za odpowiedzi!

Zielona 

Wysłany: Sro 12 Mar, 2008 07:23 

didi takie wyliczanie z tego kiedy masz okres dni plodnych to naprawde nie jest sensowne. Poczytaj dzial o NPR i tam sie dowiesz jak to z tym jest, bo takie wyliczanki to bezsens. Trcohe nie rozumiem Twojego toku myslenia: jednego dnia lecisz po postinor, zeby nie byc w ciazy, pozniej znow sie nie zabezpeczasz bo wlasciwie chcesz dziecko. Po co byl ten pierwszy Postinor? jesli tak Ci zalezy na ciazy to trzeba go bylo nie brac, zamiast teraz gdybac. Uzbroj sie w cierpliwosc, za dwa tygodnie zrob test, my Ci tutaj niczego nie wywrozymy.

Odpowiedz do tematu