Pytanie może wydac się śmieszne ale chodzi mi o to czy przed zastosowaniem nowej tabletki dopochwowej powinnam dokladnie usunąc resztki poprzedniej?
Dostalam dawke uderzeniowa metronidazaol na noc plus nystatyna na dzien przez 10 dni. Wszystko fajnie, ale tak pomyslalam ze moze powinnam robic jakies irygacje? Nawet kupilam i 2 razy uzywalam tantum rosa bo stwierdzilam, że niedlugo nie bede miala gdzie wlozyc nastepnej tabletki W sumie nie dopytalam lekarza bo nie wiedzialam, że to tak będzie wyglądac. Ma któraś jakąs poradę? Robic te irygacje czy nie?
Wiek: 24 Dołączyła: 02 Mar 2009 Posty: 433 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 11 Sty, 2010 12:23
Te tabletki same wypływają, raczej wkładki są potrzebne niż irygacje.
I one się rozpuszczają, nie ma szans żeby miejsca zabrakło.
Ja jestem ogólnie przeciwniczką irygacji, bo wypłukuję się swoją florę bakteryjna, albo w tym przypadku leki.
tez myslalam, że będą wypływac ale po 3 dniach jak wkładałam jedną z nich to poczulam, że nie wszystko ,,wyszło'' metronidazol raczej sie wykrusza i wypada niz wypływa, podejrzewam, że to dlatego iż są to tabletki a nie globulki. A wydaje mi się, że to co sie mialo wchlonąc przez sluzuwke to i tak sie wchlonelo i nic ,,cennego'' nie wyplukam.............
nie wypłukuj nic, o to chodzi, żeby lek był w środku i działał.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
animro [Usunięty]
Wysłany: Nie 02 Maj, 2010 17:37
....
Hej, a ja mam inny problem od dwóch dni a raczej nocy stosuję tabletki dopochwowe metronidazol i za każdym razem rano wypadają nienaruszone ( wogóle się nie rozpuszczają). Kiedys już stosowałam te tabletki i wszystko było OK. A tym razem nawet zwilżanie ich wodą nie pomaga...
a na pewno dostałas dopochwowe?
moja znajoma farmaceutka opowiadala o podobnej sytuacji, kiedy lek miał postac i dopochwową, i doustną, dziewczyna nie doczytała opakowania i miała taki problem jak Ty.
jesli nie, to ja bym poszła do apteki zapytać o co biega.
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
animro [Usunięty]
Wysłany: Nie 02 Maj, 2010 20:12
W moim przypadku nie było pomyłki ( tabletki dopochwowe )
no to trzeba sie dopytać, choćby zadzwonić do tej apteki.
Ja przy metronidazolu miałam podobny problem i tez nie wiedziałam dlaczego tak się dzieje. Gdzieś przeczytałam żeby aplikować tabletki przed myciem się, gdzieś godzinę, pół - tak też zrobiłam no i pomogło - tabletki rozpuszczały się.
mam pytanie..
lekarka przepisala mi globulke Gynoxin ( na jakies "lekkie zapalenie") i tu pojawia sie moje pytanie: czy mam ja zaaplikowac na noc? Jesli moje pytanie wyda sie glupie to przepraszam ale nie mam doswiadczenia w tego typu czynnosciach a ze stresu zapomnialam spytac. z gory dziekuje za odpowiedz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum