Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

jak powiedziec...?

Poprzedni temat «» Następny temat
jak powiedziec...?
Autor Wiadomość
kisak90
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 17:48 jak powiedziec...?

A więc, chcę zacząć brać tabletki... ALE niestety moja mama nie jest osobą za bardzo "nowoczesną" i nie wiem jak jej o tym powiedzieć...

Justyce 

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 17:54 

Nie musisz jej o tym mówić.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

kisak90
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 18:02 

Nie mowić... Uważasz, ze dobrym pomysłem było by samej wybrac się do lekarza??

heidhr 

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 18:03 

to twoje zdrowie, więc twoja decyzja, z kim chodzisz do lekarza.
moja mama też jest przeciwna tabletkom, ale powiedziałam jej, że zamierzam je brać, bo nie wyobrażam sobie chować się przed nią z alarmem i tabletkami.

kisak90
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 18:09 

Jeśli wybiorę się do lekarza to mogę powiedzieć ze chce po prostu tabletki, to czy może mi wypisać receptę bez żadnych badań??

stotka 

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 18:18 

kisak90, wypisze bez problemu. moze zlecic badania, a moze nie zlecic - to loteria. tak czy inaczej, wypisze ci je bez zgody mamy. tylko pamietaj, zeby byc z nim w stalym kontakcie i regularnie chodzic na wizyty.

kisak90
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 18:20 

oke, dzięki :)

Justyce 

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 19:34 

kisak90 napisał/a:
czy może mi wypisać receptę bez żadnych badań??

Bez żadnych to raczej nie.. gin, który wypisuje receptę tak ło po prostu to lekarz, którego należy się wystrzegać.
Na pewno nie są potrzebne badania hormonalne, ale lekarz powinien przeprowadzić wywiad, zmierzyć ciśnienie krwi, ewentualnie wysłać na badania krwi (w kierunku krzepliwości), no i zbadać na samolocie :) .
Zresztą, jesteś pełnoletnia, więc nie musisz nikogo o zgodę pytać - to jedno. Nawet gdyby jakimś cudem Twoja mama chciała wytropić, po co idziesz do ginekologa, to odpowiedź jest prosta - w Twoim wieku już powinnaś wybrać się na badanie do gina :) . Przynajmniej po to, żeby sprawdzić, czy wszystko ok.
And I remembered 'The Fourteenth Book of Bokonon', which I had read in its entirety the night before. 'The Fourteenth Book' is entitled, 'What Can a Thoughtful Man Hope for Mankind on Earth, Given the Experience of the Past Million Years?'
It doesn't take long to read 'The Fourteenth Book'. It consists of one word and a period.
This is it:
'Nothing.'

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OCZYŚĆ DELTĘ NIGRU!

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 22:02 

kisak90, niekoniecznie musisz mowic mamie o tym, ze zamierzasz brac tabletki.
Pewnie jest duzo dziewczyn, ktore biora tabletki, a ich mamy o niczym nie wiedza. Poza tym nie jestes juz dzieckiem i wizyta u ginekologa w celu dostania tabletek swiadczy o twojej odpowiedzialnosci.
Zreszta byl taki temat na forum- poczytaj ;)

http://www.antyforum.pl/v...?t=1562&start=0

kisak90
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 22:29 

dzieki dzieki za wszystkie odp :) że dorosła.. heh :P nom a tak nic nie mówić troche może i nie wporządku wobec niej... co prawda kontaktu to ja z nią w sumie dobrego nie mam... ehh... mówić, nie mówić... wolałabym jednak powiedzieć... Tylko jak argumenty "delikatnie" ująć...

Rosemary 

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 22:45 

To miło z Twojej strony, że chciałabyś jej powiedzieć o tym, ale jeśli masz mieć z tego powodu nieprzyjemności lub pranie mózgu, to może odłóż to na później. Mówię to z własnego doświadczenia.
Chyba, że Twoja mama najbardziej na świecie chce mieć uroczego wnuczka lub wnusię :) to inna sprawa.

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

kisak90
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 22:51 

Rosemary napisał/a:

Chyba, że Twoja mama najbardziej na świecie chce mieć uroczego wnuczka lub wnusię :) to inna sprawa.

A w to, to ja raczej wątpię :mrgreen: :P

Guzik 

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 23:24 

jesli pojdziesz do lekarza i zrobisz wszystkie potrZebne badania, to przynajmniej bedziesz miala ten argument, ze sprawdzilas najpierw, czy ci nie zaszkodzą.
nie bierz tabletek bez badań.

a mama... jesli zle to przyjie to ustal godzine brania na taka, kiedy sie z nia nie widzisz, nie ma sensu jej na sile unowoczesniac,
mojej dawnej sąsiadce mama schowala tabletki jak sie dowiedziala :wink:
pozniej sie dowiedziala, ze mogla przez to zostac babcią, to sie opamietała.
z mamami bywa roznie, ty znasz swoją lepiej niz my.

kisak90
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 23:29 

Chodzi mi tylko o to, ze wolałabym spróbować ją przekonać do tej wizyty... Tylko nie wiem jakich argumentów użyć, aby były skuteczne... ;/

misiakowa
[Usunięty]

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008 23:29 

kisak90, moja mama nie wie, że biorę tabletki. Pewnie się domyśla, że współżyjemy, bo w dzisiejszych czasach rzadkością jest, kiedy ktoś tego nie robi.
Nie powiedziałam mamie, z kilku powodów, że w taki sposób się zabezpieczam, ponieważ wiem, jakie ma podejście do tego typu spraw i jest za bardzo religijna i w życiu by tego nie zrozumiała. Dlatego sobie odpuściłam.
Zaś moja koleżanka powiedziała swojej mamie od razu i ta bez problemów to przyjęła. Pochwaliła ją za rozsądne podejście do sprawy.
Także widzisz, sama musisz podjąć tą decyzję. Znasz swoją mamę najlepiej, więc pewnie wiesz, co będzie lepsze- powiedzieć czy jednak nie ;)

Odpowiedz do tematu