Chciałam zapytać, jakie macie zużycie prądu w waszych domach/mieszkaniach? Jakie płacicie rachunki? Napiszcie też z jakich mniej więcej urządzeń korzystacie i przez ile godzin.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Ostatnio zmieniony przez Guzik Wto 14 Cze, 2011 13:27, w całości zmieniany 1 raz
3 pokojowe mieszkanie studenckie - 5 osób. Ostatnio przyszedł rachunek 150 zł za 2 miesiące. Wiadomo: lodówka, 2 telewizory (jeden chodzi non stop, drugi w ogóle), 3 laptopy (jeden chodzi non stop, drugi ok. 5h, trzeci ok. 3h dziennie), mikrofala, czajnik elektryczny, dużo dużo światła.
Ok. 500zł na dwa miesiące. Duży dom-parter+poddasze+dużo pomieszczeń gospodarczych wokół domu. 4 telewizory-2 chodzą prawie non stop, 1 komputer (wcześniej laptop, ale zaliczył awarię), dużo, dużo światła, u mnie w pokoju wieża+urzadzenia, których używa ojciec w gospodarstwie.
U nas około 300 zł za 2 mies.
Domek, 4 osoby dorosłe + 1 dziecko.
Urządzenia typowo - 2 lodówki non stop, 2 kuchenki z elektrycznymi piekarnikami, telewizor (ale zwykły kineskopowy u rodziców), u nas tylko monitor + dekoder N lub konsola, do tego komp i laptop, światło staramy się gasić w pomieszczeniach, gdzie nas nie ma, 2 pralki działające kilka razy w tygodniu + jakies pierdółki. No i czasem tata coś robi na maszynach stolarskich, ale to sporadycznie.
Ponoć płacimy mało, jak na tyle osób i urządzeń, bo kiedyś porównywałam ze znajomymi w pracy.
Myślę, że najwięcej zżera kuchenka elektryczna cała i telewizor plazmowy ( i oczywiście ogrzewanie elektryczne, ale to wiadomo), bo u osób, które takowe posiadały, to zużycie było znacząco większe.
My płacimy 430 za dwa miesiące. 3 osoby dorosłe. Stale chodzą 2 lodówki (jedna starego typu). 2 TV w godzinach 18-23 co dzień, czasem dodatkowo drugi tv kilka godzin więcej. Ja kompa załączam w ok. 18-19, chodzi do 22. Czasem ojciec swój uruchamia ale to tak na max 2-3 h. Obiady gotujemy góra 4 razy w tygodniu, co dzień mikrowela do podgrzewania. Nie pieczemy prawie w ogóle. Pralka raz w tygodniu 2-3 razy. Podejrzanie wysoki mi się wydaje ten rachunek.
_________________ "Czemu się budzę o czwartej nad ranem i włosy Twoje próbuję ugłaskać? Lecz nigdzie nie ma Twoich włosów... Jest tylko blada nocna lampka..."
Hanca, też by mi się podejrzany w takim wypadku wydawał
Moi rodzice płacą bardzo dużo, ale u nas faktycznie, ze względu na pracę ojca, zużycie prądu jest bardzo duże.
Rachunek ostatni: 250 zł za 2 mce. Mieszkanie 3 pokojowe, ok 60 m 2. 4 dorosłe osoby, komputer- chodzi cały dzień, laptop- trochę mniej, 2 tv- jeden chodzi cały dzień, czajnik elektryczny, 1 lodówka, mikrowela, codziennie 2* odpalana suszarka, co 2 lokówka, 3* lampka nocna, xbox-chodzi rzadko, pralka- 2-3 razy w tyg. Ogólnie zimą więcej prądu idzie- dzień krótszy czyli szybciej ciemno się robi
Hanca, a jaki telewizor? Najwięcej ciągnie plazma.
No i ta lodówka starego typu to może być pożeracz.
Wiem, że można kupić takie urządzenie, które wpinasz między gniazdko a danego pożeracza prądu i ono mierzy zużycie prądu konkretnego sprzętu. Ale ja bym stawiała na starą lodówe...
Też własnie na nią stawiam. Plazme mamy od tygodnia, a zużycie wg zeszłego roku.
My płacimy ok. 500zł na 2 miesiące. Duży dom, parter + piętro, 9 pokoi w sumie, więc jest gdzie świecić światło, 6 osób dorosłych + niemowlak.
Z urządzeń: lodówka klasy A+, piekarnik elektryczny, często chodzi ekspres do kawy, mikrofala, czajnik elektryczny. 3 kineskopowe TV, przy czym 2 chodzą ok. 6h na dobę, do jednego jest kino domowe. 4 laptopy, przy czym 2 chodzą non stop i 3 stacjonarne, gdzie dwa też chodzą non stop. No i pralka, która chodzi prawie codziennie.
Także Haniu wydaje mi się, że Twój rachunek jest wysoki i też bym stawiała na starą lodówkę.
ja mam wszystkie urządzenia (lodówka, pralka, zmywarka) nowe, klasa minimum A, średnio dwie osoby, 180 zł miesięcznie.
od kilku miesięcy wyłączam standby, moze coś pomoże, bo moim zdaniem to dużo za duzo za dwie osoby, w porywach do jednej...
nie mam żadnego ogrzewania na prąd, dodatkowo za ogrzewanie gazowe płacę ponad 1000 zł miesiecznie w zimie...
Ja płace co miesiąc. Podaje stan licznika telefonicznie i wysyłają mi rachunek.
Przykład:
000137,0 = 78,85 zł
000425,6 = 147,14 zł
000663,7 = 125,17 zł
Mieszkanie 2 pokoje + kuchnia + łazienka
Działa cały dzień telewizor, lodówka, pralka (nowe), komputer, boiler, piekarnik elektryczny, czajnik elektryczny, czasem toster, grzejnik elektryczny...
Wysłany: Pią 22 Sty, 2010 20:33
u nas są trzy osoby. telewizor działa ok 5-8h na dobę, do tego komputer stacjonarny i laptop- ok 4-6. góra dwa razy w tygodniu pralka, lodówka i normalne włączanie światła- z tym, że oszczędzamy i np. zamiast górnego światła, włączam lampkę, na noc nie zostawiam żadnego urządzenia w trybie standby. miesięcznie płacimy ok 75zł za prąd.
_________________ "Być kobietą to strasznie trudne zajęcie, bo polega głównie na zadawaniu się z mężczyznami."
— Joseph Conrad
Zoe, strasznie drogo!
u nas to jest 250zł/m-c
a mamy starą lodówkę, plazmę, 2 komputery, 2 piece elektryczne, bojler, podgrzewacz wody w kuchni, plus od czasu do czasu mikrofala.
nie uzywamy za to czajnika elektrycznego.
do tego mały tv kineskopowy, ktory dosc duzo chodzi.
no i 4 dorosłe osoby w mieszkaniu...
[ Dodano: Pią 22 Sty, 2010 20:54 ]
<z pralki, odkurzacza i grzejników/bojlera korzystamy w tańszej taryfie>
_________________ /Nic odkrywczego nie powiem - po prostu wiem, że nic nie jest takie, jak nam się wydaje, a niektóre sądy na własny temat mogą się okazać nieprawdziwe./
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum