Antyforum
dla wszystkich, którzy wiedzą, skąd się biorą dzieci i wiedzą, co robić, by się nie brały ;)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Drodzy użytkownicy! FAQ, regulamin, spis tematów i szukajka nie gryzą!! Zachęcamy do korzystania :)
 wyniki jako: posty, tematy

Jaka metoda na "ten pierwszy raz"

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka metoda na "ten pierwszy raz"
Autor Wiadomość
Sarbrun
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Sie, 2008 20:38 Jaka metoda na "ten pierwszy raz"

Witam wszystkie użytkowniczki, jak i użytkowników.

Z moją ukochaną podjęliśmy (po 2 latach :P ) decyzję o rozpoczęciu współżycia, jednak boimy się niechcianej ciąży. Pierwszą myślą nasuwającą się jest "antykoncepcja". Jednak jaka? Słyszałem, że pigułki mogą zrobić mojej drugiej połówce krzywdę, więc z miejsca odpadły. Pozostaje zatem prezerwatywa (myślę nad Durex extra safe), aczkolwiek obawiam się, że to za mało. Znalazłem dodatkową metodę jaką są globulki (dobrze napisałem?), jednak po przeczytaniu kilku postów na tego forum one także odpadły. Chcę, żeby ten pierwszy raz był niezapomniany i "magiczny" (taki ze mnie romantyk :P ) nie tylko dla mnie, ale także dla mojej ukochanej. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na prezerwatywa + kalendarzyk, jednakże nie chcemy, żeby nasze współżycie już zawsze ograniczało się do kilku dni w miesiącu. Zatem bardzo proszę o pomoc. Jaką metodę wybrać, co możecie mi polecić?

Pozdrawiam, Sarbrun

Mrówka 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2008 20:43 

Sarbrun napisał/a:
ednak jaka? Słyszałem, że pigułki mogą zrobić mojej drugiej połówce krzywdę, więc z miejsca odpadły
nie zrobią jej krzywdy. większość z nas stosuje tabletki antykoncepcyjne. jeśli nie wiecie jaką metodę wybrać, moze idzcie do gina- on coś doradzi- a napewno postara się dobrać takie tabsy żeby Twoja dziewczyna dobrze się na nich czuła.
prezerwatywa prawidłowo stosowana też ma wysoką skuteczność. ostatecznie wybór należy do Was :) życzę powodzenia

Hanca 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2008 21:41 

Izyda to czy tabletki źle nie wpłyną na jej organizm można stwierdzic tylko po badaniach, a to tez nie tak na 100%. Niech Twoja dziewczyna idzie do ginekologa - tym bardziej jeśli jeszcze nie była. NPR daje możliwość współżycia nie tylko w kilka dni w miesiącu - poczytaj o tym chociażby na forum.

Rosemary 

Wysłany: Czw 07 Sie, 2008 21:52 

Globulki odradzam :) za dużo paćkania się przy nich i naprawdę w takim fajnym momencie jak wasz pierwszy raz takie coś nie jest potrzebne.
Prezerwatywy też są bardzo skuteczne :) A jeśli obawy wciąż pozostają, to warto się przejść do lekarza i skonsultować się ws. tabletek.

Misja: K.S.I.Ą.Ż.K.A. || Biżuteria & Co || photo stories || kup ciuszek na Allegro :)

margo19
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Sie, 2008 22:28 

a konkretnie o jakiej krzywdzie mowa?? ja biore tabletki od 3 misiecy i nic mi nie dolega;D wrecz odwrotnie jest ok i nawet cycki mi urosly;D
bylam u lekarza,a on wie co dlamnie dobre,po badaniu zapisal mi yasminelle.
A co do pierwszego razu,to nie wiem czy do konca bedzie taki romantyczny, bo mnie pierwszy raz bolal dopiero za 3 bylo dobrze :lol:
zycze powodzenia i wielu wrazen :wink:

magribi 

Wysłany: Pią 08 Sie, 2008 01:02 

Na pierwszy i następne "razy" zdecydowanie najlepiej skontaktować się z ginekologiem i zaopatrzyć w tabletki anty, hormonalna antykoncepcja jest najskuteczniejsza i najwygodniejsza (z wygodą subiektywna opinia no może sterylizacja jest wygodniejsza ;) ). Jeśli tabletki Was nie przekonają (niepotrzebne obawy, jeśli lekarz dobrze zbada, zrobi wywiad i nie znajdzie przeciwwskazań) spytajcie o ring (inf znajdziesz na forum)

Sarbrun
[Usunięty]

Wysłany: Pią 08 Sie, 2008 10:59 

magribi napisał/a:
sterylizacja jest wygodniejsza ;)

Nieeeee :P

Moja dziewczyna u ginekologa bada się regularnie, ale nigdy jeszcze nie rozmawiała z doktorką o antykoncepcji. Jednak po przeczytaniu waszych odpowiedzi będziemy musieli się zastanowić jeszcze raz nad tymi tabletkami.

Co do mojej niewiedzy na temat hormonalnej antykoncepcji, to wybaczcie głupiemu samcowi :P Po prostu usłyszałem o jakiś efektach ubocznych z niepotwierdzonych źródeł :P

Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi, czuję się oświecony :) Poczytam jeszcze na tym forum, a jeśli czegoś nie będę wiedział to pomęczę was troszeczkę.

Zoe 

Wysłany: Pią 08 Sie, 2008 11:21 

efekty uboczne sie zdarzają. to nie jest tak, że u wszystkich wszystko idzie gładko, ale "jak nie spróbujesz to sie nie przekonasz". ja np doskonale sie czuje po tabletkach i nigdy nie miałam problemów, ale niektóre dziewczyny sie skarżą.
warto jednak chyba spróbować, bo sa bardzo wygodne. jeżeli chcecie uzywac gumek i dodatkowo stosować metode naturalną to poczytajcie na temat metody objawowo - termicznej - kalendarzyk jest doskonałą metoda na zajście w ciąże a nie jej unikniecie ;)

fajnie że rozmawiacie, podchodzicie do życia z rozwagą i nie jestescie w gorącej wodzie kąpani. najgorsze co wam sie może przydarzyć to pospiech.

mieliśmy tu taki element co swój pierwszy raz miał na siedzaco a za sciana mama była i jeszcze weszła do pokoju w trakcie ;)
lepiej sobie oszczędzic takiego stresu ;)

jesli zdecydujecie sie jednak na gumki to kup najpierw kilka różnych rodzajów i przymierzaj. zobacz czy nakładasz na dobrą strone itp. i ktora najlepiej pasuje. warto sie tez zaopatrzyc w jakis zel nawilzajacy na bazie wody lub silikonu.

wogóle to ja uważam, że zdecydowanie za dużo uwagi poświęca sie inicjacji ;) nie sadze zeby to bylo wydarzenie ktore pamieta sie na całe zycie. wiadomo ze znacznie lepiej jest potem jak sie juz nabierze doswiadczenia .

niemniej jednak poczytaj troche, bo fajnie powinno być w przypadku każdego razu - tak pierwszego jak i kolejnych.
choc poczatki moga byc trudne :)
trzymam kciuki:) bawcie sie dobrze i odkrywajcie razm nowy, fascynujacy swiat :)

foxy
[Usunięty]

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008 16:14 

My dokladnie tez po 2 latach podjelismy decyzje o wspozluzyciu i przez rok czasu zabezpieczalismy sie prezerwatywa, zgarzylo sie, ze kilka razy musielismy stosowac postinor. Pozniej zdecydowalismy sie na tabletki i tak wlasnie az do tej pory jest.

Moze wybierzcie sie wspolnie do ginekologa, jak my bylismy pierwszy raz i lekarka wam wytlumaczy wszystko ;)

stotka 

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008 21:24 

my sie zdecydowalismy na tabletki :)
mysle, ze gdyby nie moja fobia przed ciaza (gdybym zaszla, wyrzuciliby mnie ze szkoly, a ze jestem w maturalnej klasie [będę], to chcialam oszczedzic sobie tych stresow), to pewnie probowalibysmy z prezerwatywami. ale ja im do konca nie ufam... ;) mimo, ze maja prawie tak wysoka skutecznosc jak tabletki (poprawnie zalozone), to i tak bym sie potem schizowała itd. :roll:

@domi: nie o tym jest ten temat ;)

Ostatnio zmieniony przez stotka Nie 10 Sie, 2008 22:21, w całości zmieniany 1 raz  

Zoe 

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008 21:25 

nie sadze zeby mozna bylo wyrzucic ciezarna uczennice ze szkoły.

Linka 

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008 22:48 

Są takie szkoły, gdzie oczywiście nie wyrzucono by ciężarnej uczennicy, ale "sugestywnie przekonano by ją", że nalezy zmienić szkołę....smutne...

Zoe 

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008 22:58 

bo prawda jest taka, że uczennica w ciążę nie powinna zachodzić. nie dlatego że ma nie uprawiac seksu, tylko ma byc na tyle mądra, żeby nie powoływac na świat dziecka, któremu nie jest w stanie zapewnic opieki.

stotka 

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008 23:09 

chodzę do prywatnej szkoly - nie wiem, czy to ma jakies znaczenie czy nie. ale w szkole sie mowi, ze za ciaze wyrzucaja... mozliwe, ze to tylko plotka - jednak ja nie mam ochoty sprawdzac ;) zwlaszcza, ze w tym roku bede miec duzo na glowie, wiec ewentualna ciaza bylaby dosc duzym hm... problemem. no i z drugiej strony, jakby nie patrzec, nie mialabym jak temu dziecku zapewnic odpowiedniej opieki.
tak wiec, rozwazajac wiele za i przeciw, zdecydowalam sie na tabletki i jestem z nimi spokojna - pilnuje interakcji z innymi lekami, biore je regularnie, więc nie mam sie raczej czym martwic. :wink:

Linka 

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008 23:12 

Zgadzam się z tym domi w 100%, tyle, że u mnie w technikum było kilka przypadków ciąż w klasie maturalnej, w pełni zaplanowanych, dziewczyny były już mężatkami i w pełni świadomie spełniały pragnienie posiadania bobaska :) No ale wtedy miały już po 20 lat....no a na szczęście moja szkoła bardzo pomagała Ciężarnym uczennicom tak, że dziewczyny śpiewająco zdały maturę.

Odpowiedz do tematu